Widar friskt odemagogiskt om a-kassa

Apropå mitt förra inlägg om en sossebloggares Armageddon-demagogi om a-kassan så måste nämnas ....både att Widar Andersson (widar.nu) -- en ovanligt klok sosse, förutom att han är sosse -- gett sig ut i bloggosfären. Han uppmanar utifrån en politisk analys och ett principiellt resonemang partiet att inse position och styra undan från en moraliskt tveksam polemik om a-kassan. Läs bloggen här (tyvärr ingen permalänk):
"[Socialförsäkringarna] är relativt större delen av världen mycket förmånliga och generösa.
Kollektiv är aldrig starkare än sina svagaste länkar. Enskilda individer kan inte bete sig hur som helst i kollektiva system. Men det är precis det som har inträffat i A-kassan. Uttaget av enskilda förmåner har varit på tok för stort Den tidigare regeringen, som traditionellt står företeelser och begrepp som arbetslinjen och "kollektiv ordning och reda" väldigt nära, undvek dock i allt väsentligt att ingripa. Politiskt och moraliskt lyste man frid över de enskilda individernas beteenden. I motsvarande omfattning vände man kollektivet ryggen. Man överlät åt "de nya moderaterna" att stå upp för ordning och reda och kollektiv moral. I det korta perspektivet bidrog denna hållning säkert till valförlusten. Många "hyggliga sossar" kände sig närmare moderaterna än sossarna. I det längre perspektivet måste (s) på allvar fundera över sin hållning till kollektiv och individer.
I sådana här stora frågor som A-kassan och andra socialförsäkringar måste politiken utgå från något slags kollektiva, moraliska fundament och värderingar som kan vara styrande för enskilda individers beteenden. Tidigare har delar av borgerligheten intagit närmast anarkoliberala hållningar - var och en gör som den vill. Nu har de flyttat sig in mot mitten och står upp för en ansvarsmoral där individens beteende, när han/hon lyfter förmåner ur den kollektiva försäkringen, skall styras mot arbete.
Vi kan ha invändningar mot takten, villkoren, nivåerna och den kraftiga skattehöjningen (avgiftshöjningen) till försäkringen. Men vi kan väl ändå inte invända mot själva färdriktningen? Mot själva mixen av kollektiv och individuell moral?
Vi får passa oss. Häromdagen hörde jag t ex Mona Sahlin i en frågestund med statsministern. Sahlin påstod - retoriskt helt ok men värderingsmässigt mer tveksamt - att regeringens förändring av A-kassan kommer att innebära att dagens förmånstagare inom A-kassan skulle bli morgondagens socialbidragstagare. Det måste väl ändå finnas fler alternativ för människor än att antingen vara A-kasseförsörjd eller bidragsförsörjd?"Andra bloggar om: , , , ,

Comments

No responses to “Widar friskt odemagogiskt om a-kassa”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.