Koranskola: Judar måste dödas, å så Bush

Om hets mot judar i DN för någon vecka sedan:

"En koranskola i Danmark stämplar i sin undervisning judar som nazister och som ett folk som måste dö för att det ska bli fred i Mellanöstern.
...

Texterna har använts i en skola i Vollsmoseområdet i Odense, rapporterar Jyllands-Posten.

Medan en av undervisningstexterna sätter likhetstecken mellan judarna och nazisterna, slår en annan fast att det inte kan bli fred i Mellanöstern förrän "alla judar lagts i kistor". Dessutom bör USA:s president George Bush dödas, heter det.

Uppgifterna kommer från lektorn Helle Lykke Nielsen vid Center för Mellanösternstudier vid Syddansk Universitet. Hon sägs ha fått undervisningstexterna anonymt men manar till besinning.

- Vi gör nog klokt i att ruska på huvudet och kanske inte ge kamelpissande profeter så stor medieuppmärksamhet, säger hon..."

Nähä, vi ska negligera det och inte ge det uppmärksamhet.

(Nyhetsnotisen i Jyllandsposten.) Detta startade visst en debatt i Danmark, som jag dock inte följt.

Nåväl, jag menar att detta är ganska allvarligt, delvis av den anledning som Rikke Hvilshöj menar i DN-artikeln, nämligen att "vuxna människor [därmed låter] barn blir uppfostrade till att stå i konflikt med det samhälle de är en del av". Det lär nog leda till en bristande humanistisk människosyn och till att särskilt judar avhumaniseras.


Ett ökat våld mot judar i Berlin påtalas i en European Jewish Press-artikel:
"The head of Berlin's Jewish community has said that attacks on Jews are becoming a daily ritual on the streets of the German capital.
...

Joffe blamed most instances of violence on the lack of education in non-college-prepratory high schools. “The college prepratory schools have been dealing with this topic but it is hight time that the other schools deal with these issues as well – before they get out of hand,” Joffe continued. Most migrant children do not graduate from college-prepratory schools and are thus not receiving the information they should be getting on the subject.
...

Berlin’s Jewish community had registered an increase in anti-Semitic violence, in particular from among Muslim youths, during flair ups in the Israel-Arab conflict. It has put the number at one attack, mostly verbal, per day.

Joffe has called on teachers and politicians to constructively discuss the Middle East conflict in such a way as to make it clear that within the Jewish communities there are also dissenting opinions about Israeli policies. He said that conflict management teams need to be built up to confront these themes, concluding that “all attacks on minority groups are an attack on democratic values”.

Man får hoppas att det hjälper med att diskutera Mellanösternkonflikten, trots att Hamas säger att deras mål är att utplåna Israel... Hamas utrikesminister Mahmoud al-Zahar i april i år (budskapet upprepades häromdagen med hänvisning till Iran):
"I dreams of hanging a huge map of the world on the wall at my Gaza home which does not show Israel on it ... there is no place for the state of Israel on this land". (China View)

Mestadels verbala attacker var det ju dock i Berlin. Men kan de inte visa på något underliggande? Är de antisemitiska texterna på den danska koranskolan ett s a s undantag av spridande av antisemitiska värderingar? Nej, vi vet ju att texter om att döda judar har förekommit på kassettband för försäljning i Stockholms moské och att en viss växande antisemitism sägs skönjas på svenska skolor. Ett problem att hålla ögonen på! (Fann ingen statistik på antisemitism i skolor även om jag vet att Brå registrerat fler hatbrott. En Brå-undersökning om antisemitism kan inte heller säga om den ökat eller minskat (DN). Såg dock denna text av en gymnasielärare som menar att problemet ökat, samt denna artikel där FN 2004 medgav ökad antisemitism.)


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Comments

3 Responses to “Koranskola: Judar måste dödas, å så Bush”

anja sa...
16 december 2006 00:59

Men vad sägs i svenska koranskolor?
Det kan vara mycket värre än i Danmark.

Magnus sa...
17 december 2006 22:04

Det _kan_ vara mycket värre än i Danmark, precis som att det _kan_ vara regningare i Nyköping än det varit i Göteborg senaste veckorna...

Koranskolor är sådana som frivilligt hålls efter ordinarie lektionstid i bl a muslimska skolor. I muslimska skolor i Sverige finns oftast (men inte alltid) en ambition att t ex behandla flickor och pokar lika och en massa annat bra. Men sexualmoral, synen på modern kultur mm verkar vara inspirerad av islam snarare än överensstämmande med vårt samhälle.

Det är muslimska skolor som finansieras av radikala islamiska rörelser som förbjuder musik, påbjuder slöja mm. ...och som nog är de som kan förmodas ha radikal antijudisk propaganda. Sådana friskolor har stängts, men det har ibland tagit lång tid. Jag anser att kontrollen skulle vara aningen bättre på alla religiösa skolor (inkl. de 100-tals kristna som finns) liksom den säkert kan vara det för alla skolor (inkl. kommunala). Men en lite bättre kontroll av religiösa friskolor tror jag är klokt. Alternativt att staten inte finansierar skolor med planlagda religiösa moment. (Moment som ofta i praktiken är obligatoriska.)

Magnus sa...
17 december 2006 22:14

Jag tror alltså inte att det finns någon anledning att tro att man överallt har samma undervisning som i den där danska koranskolan, eller att liknande ens finns i vanliga svenska muslimska skolor. Därmed inte sagt att hat mot judar är ett problem bland unga muslimer. Man man ska väl inte antyda att det värsta förekommer överallt utan att man vet att något förekommer någonstans. Det är ju en antydan som inte är så konstruktiv och som, om den är oriktig, på ett naturligt sätt skapar större avstånd och misstro mellan de grupper där den finns.

Det _kan_ alltså vara mycket värre än i Danmark. De _kan_ ju rent av dricka judiska barns blod (som arabiska TV-stationen Al Manar antyder om judar). Det kan inte uteslutas, men är inte sannolikt och därför lite onödigt att säga kanske.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.