Ett hedersmord i det fördolda?

I en bloggpost beskriver Ulrika By på DN ett mord på en 46-årig man som ett möjligt hedersmord, utlöst av rykten där en påstådd våldtäkt aldrig polisanmäldes. Det Ulrika By oroar sig för är att en situation kan vara på väg att uppstå där människor i utanförskap som inte längre har förtroende för myndigheter allt mer tar lagen i egna händer.


[En uppföljning om detta fall]


Andra bloggar om: , , ,

Comments

2 Responses to “Ett hedersmord i det fördolda?”

Anonymous sa...
15 januari 2007 10:39

Barnen bråkar och säger rasistiska saker till varandra. Jag börjar tvivla på att islam är kvalificerad att kallas en religion. "Gå ur vägen otrogne slav!" är rätt och riktigt att säga för en muslim, men ur vår synpunkt är det omoraliskt och bara uttryck för den starkes rätt.

Magnus sa...
16 januari 2007 22:19

Jag vet inte vad denna bloggpost hade med islam att göra? Det är sant att detta inslag av överlägsenhet finns hos en kategori muslimer, men då är det inte samtidig förenat med våld. Våld är faktiskt ovanligt hos muslimer.

Apropå ditt antagande att detta hade med islam att göra. Hederstraditionen är vanlig hos en del kristna invandrargrupper och endast cirka 2 procent av svenskarna muslimer. Jag ska väl inte gissa på sannolikheter, men skulle inte tro att det är större sannolikhet att detta var muslimer än några med annan bakgrund.

"Gå ur vägen otrogne slav" är annrs ganska bra meningsbyggnad... tror inte att jag hört det bland muslimska bar, men det allvarliga är ju om tankar av att andra är mycket mindre värda finns. Där arbetar man på att skapa kunskap om de som tribaliserad islam ser ner på och de verkar faktiskt hjälpa en hel del. (Finns såna projekt i t ex Angered.)

Men detta fall liknade snarast Ronna, och där var hederstänket och våldet från kristna syrianer.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.