Om att lämna Irak...


Erixon postade i dag denna fyndiga bild, som sätter perspektiv på att lämna Irak. Jag borde kanske skriva nåt långt och smart i detta ämne, men det är lika bra att istället posta följande videos. Se dem!

Ett par irakier tillfrågas av CNN:s reporter om USA:s fortsatta närvaro i Irak. (1:22 min.)



Uppdatering 2012: Här länk till transkript till detta CNN-reportag, "Iraq Report Card; Debate Over U.S. Troop Presence in Iraq Rages Also in Baghdad" från 12 juli 2007.

Visdomsord från Robert Mitchum, 1966 (det är möjligt troligt att inte alla håller med, men...)



---------------------------------------------------------------------------------------

Lika bra att posta följande video också. En uppslupen tillställning i Anbar-provinsen efter det att man besegrat al Qaida.



Kan förresten tillägga, att general Peter Pace i Time Magazine beskriver en "sea change" rörande säkerhetsläget i Bagdad och på andra håll i Irak. Det var ju i bl a Anbarprovinsen som man för någon månad sen började att samarbeta mer intimt med irakierna och beväpna dem i kampen mot terroristerna, och tydligen har detta hittills varit framgångrikt. (I svenska medier -- här SvD och DN -- finner jag bara svartmålning av denna strategi, helt i enlighet med den ensidiga svartmålningen i nästan all rapportering om USA:s åtagande i Irak.)

Peter Pace:
"It's no longer a matter of pushing al-Qaida out of Ramadi, for example, but rather — now that they have been pushed out — helping the local police and the local army have a chance to get their feet on the ground and set up their systems."

Denna positiva förändring anses ju vara negativ för demokraterna, men det finns väl knappast något man kan bry sig mindre om!


Uppdatering: Såg just att Aqurette citerar en Washington Post-artikel, där en annan general beskriver märkbara framgångar i Irak, men att det kommer att ta en tid innan full effekt av genomförd truppförstärkning uppnås.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Comments

4 Responses to “Om att lämna Irak...”

Micke sa...
7 augusti 2007 kl. 14:34

Churchill var antisemit så där går den bort ok?

Micke sa...
7 augusti 2007 kl. 14:40

Hur fan kan man posta en länk till en skådespelare vars främsta merit är att vara officer i filmer om andra världskriget som sitter och yrar om att döda alla vietnameser med bomber ifall Usa inte skulle klara av att stanna kvar i Vietnam (det är faktiskt det han säger)och samtidigt vara liberal?



Hur går det till rent logiskt?

Magnus sa...
7 augusti 2007 kl. 16:15

Churchill hade kritiska synpunkter beträffande judar, där han ville hålla dem utanför kommunisemns inflytande (och det var även under den period Churchill anses varit medt vänsterinriktad).

Att han var anti-semit är en lögn som extremvänsternissar (typ Ali Esbati och liknande) gärna sprider propaganda om.

För den som inte orkar googla om detta så kom vänsterblaskan Huffington Post högst i min träfflista.

(Churchill uttryckte f ö beundran för både Moussolini och Hitler under mellankrigsperioden, men det är också lätt att fördöma i efterhand utan hänsyn till läget när det sades och vad som sades.)

(Off-topic: Abraham Lincoln uttalade sig föraktfullt mot svarta, som lägre stående människor, och trots det kämpade han för deras rättigheter, vilket han förklarade någon gång när han utalade sig illa om svarta. Läste om det i Tingstens texter.)

-

Orden som Mitchum säger om att dra sig ur stämmer perfekt för dagens situation i Irak, där en förkrossande stor majoritet irakier vill att trupper stannar och hjälper igång Irak (dvs skyddar dem och bekämpar insurgents mm). Han avsåg dock en situation i det kalla kriget, och då krig (såsom kalla kriget mot kommunismen) vinns (och kalla kriget faktiskt vanns) tack vare militär överlägsenhet så finner jag uttalandet relevant.

Men jag håller med om att den sista meningen inte är tillämpbar på dagens situation. I förlängningen skulle iofs omvärldens övergivande av dessa områden -- Irak, Mellanöstern, Afghanistan mm -- kunna ge militanta fundamentalister politiska framgångar samtidigt med att de får tillgång till kärnvapen, och det skulle naturligtvis vara katastrofalt för områdets befolkning, där konflikter skulle kunna innebära fler döda än från Pol Pots massmord.

Men jag håller med om att "kill them all" från Mitchum är korkat. Men att lämna Irak och att lämna fältet fritt för al-Qaida och insurgents, det vore rena massmordet.

Magnus sa...
7 augusti 2007 kl. 16:18

Förresten Micke, din (alltså felaktiga) kritik av Chuchill berör ju inte sakfrågan här. Kan du inte argumentera i sakfrågan utan bara misskreditera personer, eller?

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.