Snörekord sedan 60-talet

Slänger iväg en länk till Anthony Watts då jag tycker att detta bör nämnas i svenska bloggosfären, då det knappast kommer att tas upp i våra dagstidningar (hoppas jag har fel, men jag gissar att klimatdiskursen hålls ganska auktoritärt).

Northern Hemisphere snow cover: largest anomaly since 1966-------

Om att det är kallare än genomsnittet sedan satellitmätningarna startade -- det var faktiskt nästan 0,6 grader kallare denna januarimånad än januari 2007 -- skrev Watts om här och svenske bloggaren recon här.

Visst är detta endast en kort tid, och jag påstår naturligtvis inte att senaste årets temperaturutveckling håller i sig i åratal framöver. (Det skulle ju innebära en stor istid på nolltid! :-P ) Men om många forskares antaganden är korrekt, att detta återspeglar ett trendbrott i klimatet efter att solens aktivitet vänt från att ha varit på topp för 15-20 år sedan och där nästa 11-års-solcykel nu är kraftigt försenad och ännu inte synts till med sina första solfläckar, samt om den majoritet av solforskare som förutspår svaga kommande solcykler har rätt, ja då går vi en liten istid till mötes. Expressen skrev faktiskt om detta här. Guldstjärna!

Ytterligare mellan en halv och en grads nedkylning är nog vad vi har att vänta under kommande decennier vid en liten istid. Klimatskiften har dock historiskt senaste årtusendena ofta skett abrupt. Detta är i bästa fall en liknande situation som under mitten av 1900-talet med lite lägre temperatur under några decennier, men solens aktivitet nu talar nog för en kraftigare nedkylning motsvarande Dalton Minimum.

-------

En trots allt i SvD högst angelägen artikel om kylan i Afghanistan:
Hundratals döda i afghansk kyla

---------------------------------------------------------------------------------

Andra klimatartiklar:

1) Aftonbladet upprepar det felaktiga att klimatförändringen är unik, men lugnar oss nu med att alla korallrev inte hotas. Man korrigerar alltså inte den gängse alarmismen i strid med vad forskarna känt till i några år, nämligen att korallrevens blekning är naturlig och har en funktion för deras anpassningsförmåga och överlevnad. Läs gärna mer på recons blogg eller sidan 90-92 i denna online-bok av Fred Singer och Dennis Avery.


2) Aftonbladet skriver just nu alarmistiskt om att Nordpolens is smälter bort, där man påpekar att den var 25 procent mindre i september. Men -- bortsett från att Nordpolen varit isfri förr (och isbjörnar överlevt) -- jordens isars utbredning har ökat rekordsnabbt och är idag inte under genomsnittet sedan mätningarna startade 1979. Här en läsvärd artikel av en klimatforskare. Grundfelet i Aftonbladets artikel rörande klimatfrågan är att de varnande meteorologer som kräver åtgärder implicerar att människans utsläpp av CO2 styr klimatet. En artikel om vad som påverkar klimatet refererar Hot Air till, och avslutar med en insiktsfull retorisk kommentar om solens inverkan:
"Clearly, we need a big international movement to harness the power of all the governments and industries of the earth to stop this.

Or, we could stop suffering from collective delusions of grandeur and realize that nature outsizes us in ways we don’t yet comprehend."
Att Grönlands is enligt en Science-rapport växer över 6 centimeter per år, eller att köldrekord slogs där i september och oktober, tror jag inte heller våra medier har skrivit om.

Noterar även att vare sig DN eller Aftonbladet ännu har något om köldkatastrofen i Afghanistan på webben.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Snörekord sedan 60-talet”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.