Bryssel muslimskt om 15-20 år

Robsten nämner hur oroligheterna i förorten Bergsjön drabbar journalister, och hos Varjager nämndes en artikel i GP, om hur våld nu drabbar ambulans- och vårdpersonal även i Backa, Angered och Kortedala.

Resten av denna posts beskrivning av Belgien är inte ett isolerat belgiskt problem. Det är snarast både europeiskt och globalt (och torde knappast vara mindre i länder med naiv invandringpolitik).

-

Gallia Watch översatte till engelska en artikel i Le Figaro om en undersökning som visar att Bryssel håller på att bli en muslimsk stad, och här min översättning av den engelska översättningen... (kan nog finnas översättningsfel, och dem tar jag på mig):

Europas huvudstad kommer att bli muslimsk inom 20 år. Det är åtminstone vad en studie publicerade förra veckan i dagstidningen la Libre Belgique hävdar. Nästan en tredjedel av Bryssels befolkning är redan muslimsk, och praktiserande muslimer, kommer på grund av deras höga födelsetal att vara i majoritet om 15 eller 20 år, påpekar Olivier Servais, sociolog på katolska universitetet i Louvain. Sedan 2001 har Mohammed varit det överlägset populäraste namnet för nyfödda pojkar i Bryssel. Servais varnar dock för att göra långtidsprognoser, då Bryssel, som Europeiska unionen huvudstad, har erfarit stora immigrationsvågor.

Faktumet återstår, att ”om deras föräldrar knappast var praktiserande [muslimer]” i syfte att underlätta integration i deras mottagarland ”visar de unga en tydlig tendens att återgå till religionen”. Ungefär 75% av muslimerna betraktar sig i dag som praktiserande. Flamländska journalisten Hind Fraihi går längre: ”De unga blir mer och mer radikaliserade. De avvisar västliga värderingar, så att även deras föräldrar oroas. I Bryssel finns isolerade områden, såsom Molenbeek, där du ibland har svårt att komma ihåg att du befinner dig i Belgien…”.

Från Tafoukte-basaren till Mohammeds juvelbutik fångas de förbipasserande av Magreb-musiken. Överbemängda med mångfärgade plasthinkar, sneakers och skimrande kaftaner leder Prados gågata till Molenbeeks stadshus, Bryssels marockanska kvarter. Nästan alla kvinnor har slöja och köpmännen talar arabiska. ”Vi trivs bättre här än i Frankrike eller Spanien” säger Akim, chef för en klädaffär. ”Kanske är det för att vi utgör ett stort samhälle. Det är som att vara hemma!”

Philippe Moureaux, Molenbeek socialistiske borgmästare förklarar att för några år sedan ”kom muslimer till mig. De ville att jag skulle bli ”president” för deras nya moské…”. Det är inte konstigt att denna tidigare pastor, som kallar sig agnostiker, är högt skattad av muslimerna som utgör en hel tredjedel av hans 83000 medborgare. Han skapade Konsultativa Rådet för moskéer som mottar kommunala subventioner, öppnade ett kommunalt slakthus för användande under de religiösa högtiderna, arrangerade en kandidatlista inför valen med muslimsk majoritet… ”Detta är gester av respekt, de gav mig förtroende i detta samhälle. Vi gick långt, en del säger för långt. Men för mig är den enda lösningen öppenhet.”

Enligt Alain Escada, ledare för [Belgium and Christianity] ”går vi från den ena kapitulationen till den andra. Fler och fler skolbespisningar erbjuder halal-menyer på de kristnas bekostnad. Myndigheterna gör inte längre sitt jobb. Politikerna, med deras kortsiktiga perspektiv, är beredda att göra allt för att vinna nästa val, men prästerna ser även muslimer och kristna som likvärdiga, även om [motsvarande syn från andra sidan saknas]: ta den ärkebiskop som för en tid sedan mördades i Irak.”

Jean-François Bastin, en 65 år gammal belgare med en rutig turban på sitt huvud och ett rödfärgat skägg är nu Abdullah Abu Abdulaziz Bastin. Som konvertit till islam grundade han 2004 Young Muslim Party. Abdullah skakar inte hand med en kvinna. ”Det förråder Allah” slänger han ur sig. ”Det lurar även kvinnan genom att få henne att tro att hon är jämlik. Men jag ska ge dig ett stort leende!”, skyndar han sig att lägga till.

Bastin understryker att politikernas leenden mot muslimerna inte är annat än ”en rå exploatering: det har varit nog av sådan nykolonialism” hävdar han. ”De menar att de ska försvara oss, och så förbjuder de slöjor i skolorna!”. ”Vi kan använda denna studie som grund för krav på synligare moskéer, böneutropare, begravningsplatser, skolor, vårdhem…” insisterar konvertiten. ”Till muslimerna säger jag: Sluta agera som om du var koloniserad! Koloniserade sparkades ut från Algeriet, kanske händer det här”. Han avslutar: ”Invandrarna har gjort tillräckligt, mer än tillräckligt för att integrera. Nu är det upp till Belgien att anpassa sig”.
-

Nämnda journalisten Hind Fraihi förekommer i detta TV-klipp, och hon har skrivit en ännu ej till engelska översatt (fransk) bok om radikalisering bland muslimer i Holland ("Infiltrée parmi les islamistes radicaux"; recension; Amazon).

Den mördade ärkebiskopen i Irak åsyftar kaldeiske ärkebiskopen i Mosul som för en tid sedan kidnappades och mördades. Mera t ex hos MXp.


-------
Löst relaterade artiklar:
* DN om hotad journalist i Bergsjön.
* SvD om samma händelse.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Comments

4 Responses to “Bryssel muslimskt om 15-20 år”

vasomfolk sa...
26 mars 2008 15:30

Hur gör du kopplingen till händelserna i Bergsjön från det här? Och vad är grundproblemet? Religion är något som ska vara privat. Jag ser inga som helst bekymmer om Sverige har Islam som statsreligion nästa år, så länge de fundamentala fri och rättigheterna är skyddade och demokratin lever och frodas.

Äh, vasomfolk. http://vasomfolk.blogspot.com

Magnus sa...
26 mars 2008 16:16

vasomfolk: Du skriver att du inte ser några "som helst bekymmer om Sverige har Islam som statsreligion nästa år, så länge de fundamentala fri och rättigheterna är skyddade och demokratin lever och frodas".

Kan du nämna ett land med islam som statsreligion där "de fundamentala fri och rättigheterna är skyddade och demokratin lever och frodas"?

Jag tror inte att du hittar något och t ex Geert Wilders (en just holländare som jag bloggat en del om på sistone) riktar med sin kortfilm Fitna in sig på orsaken till att det är så. Om inte denna orsak får diskuteras -- d v s att Wilders film stoppas för att han kritiserar hur islam stoppar de goda saker du nämner -- så innebär det eftergift gentemot det radikala islam som stoppar det goda du nämnde!


Jag håller annars rent logiskt med dig i ditt påstående, men eftersom det är verklighetsfrämmande, då islam som statsreligion omöjliggör det du påstår kan finnas kvar med islam som statsreligion, så är min bedömning av din kommentar att den är retoriskt trams.

Du kan visserligen glädja dig åt att slippa att av statsunderstödda organisationer bli registrerad som islamofob (vilket jag blivit), men du kommer inte att få det roligare än någon annan med islam som statsreligion (i dag är det dock cirka 5 procent muslimer i Sverige, men en kommun som Malmö kan ha 25-30 procent och ligger alltså i detta avseende nära Bryssel).


Du har dock rätt i att kopplingen till Bergsjön är otydlig. Den kan dock vara att eftergivenhet till det i dessa områden kulturella våldet, där alltså ambulanspersonal och journalister drabbas såsom företrädare för den svenska kulturen och det svenska - uppfattat som kristna och/eller västerländska - samhället. Det är ofta barn och barn-barn till invandrare som står för detta våld, och det är ofta även de som radikaliseras, just som beskrivs i le Figaro-artikeln. Denna radikalisering konfirmeras bl a av Nalin Pekgul och andra invandrade muslimer i Sverige.

Vidare är ju islamiska enklaviseringstendenser i Holland, som kan anas i artikeln och t ex nämns av muslimen och journalisten Hind Fraihi i slutet av videon länkad under denna, något som drivs av de attityder och det våld som kommer till uttryck i nämnda förorter, med många invandrare från muslimska länder i norra Afrika, Mellanöstern och arabvärlden.

Med tanke på din kommentar, som alltså framstår retoriskt trams, vet jag inte om du är kapabel till en utifrån mitt svar här bra diskussion (din kommentar andades även väldigt mycket spam), men utifrån mitt svar här hoppas jag att du fortsätter!!!


MVH, Magnus

Magnus sa...
26 mars 2008 17:20

Läs mitt svar ovan, men låt mig även tillägga följande.

Den gemensamma nämnaren mellan hatet mot ambulanser, brandmän, polis, journalister och socialtjänstemän i våra förorter (som beskrivs i GP) och islamisering i Holland är en kulturell faktor. Om en ickevästlig kultur får ett genomslag kommer de fri- och rättigheter du nämnde inte självklart stå högt i kurs, och kan rent av bli passé. Orsaken kan vara en kombination av befolkningsförändring och en ursprunglig befolkning som inte tar strid för fri- och rättigheter inom deras dessa värden ursprungligen högt värderande kultur.

Många i vänstern samt liberaler accepterar "för mångkultuens skull" att muslimska flickor i skolor av sin islamiska kultur kan tvingas bära slöja, då dessa i vänstern och liberaler är motståndare till slöjfria skolor och kallar förbud mot religiös klädsel ickeliberala (samtidigt som man ibland vill förbjuda religiösa symboler såsom halsbandskors). De är av samma anledning kritiska till frihet för Jyllandsposten och Nerikes Allehanda att driva med islam och anser nog att Rawia Morras kommentar i SVT:s Agenda, att Ulf Johansson (tidningen Nerikes Allehandas chefredaktör) är lika extrem som Usama bin Laden inte bör kritiseras.

Det handlar alltså om en rätt pervers hänsyn för alla former av förtryck och förakt för våra friheter som islam som kultur har (och du ska veta att det finns hårda kritiker till detta inom islam, men de är stigmatiserade och även påhoppade av vänstern).

I hatet mot det västerländska hos unga radikaliserade muslimer (som t ex protesterar mot yttrandefrihet) ingår även kvinnoförnedrande värderingar och att demokratiinte är önskvärt.

Geert Wilders nämner i videon i min föregående post att nära hälften av unga muslimer i Holland är emot demokrati. Ser du inte att de friheter du nämde hänger löst?


Din kommentar var inte förankrad i verklighetens islam och i verkliga islamiska länders praktik, och var därmed ogiltig. Men den kan även sägas representera nämnda eftergivenhet i mångkulturalismens namn, då sådan eftergivenhet skulle kunna vara naivitet.

(Den är nog ofta naivitet hos liberaler, men ofta hos vänstern beroende av upplevelsen att ickevästliga invandrare har ett med dem gemensamt hat mot USA och Israel).

Saint S.B sa...
24 april 2008 20:37

Magnus is a hater!

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.