Fitna - Coming soon

Fick precis se att Geert Wilders kortfilm Fitna har en hemsida. "Coming soon."
-
Uppdatering 27/3: Fitna är nu publicerad i denna post på en ny officiell hemsida (den ovan tog networksolutions.com bort, men de hostar Hizbollah...). Bl a Gateway Pundit och Falkblick har lite kommentarer.
-

Bloggade nyligen en intervju med Geert Wilders.


Ser i en Bloomberg-artikel att Wilders i en krönika förra året skrev att han ville förbjuda koranen. Detta för dess våldsamma delars skull, och Wilders kallar koranen en fascist-bok. Det nämns även att en hollänsk jurist undersöker om att förbjuda filmen. En professor Gabriel van den Brink konstaterar dock:
"If we ban Wilders' film we give up our intellectual freedom and that would be nothing less than a betrayal of our most fundamental principles."
Så sant! Enligt en Reutersartikel har Pakistan reagerat och tagit upp filmen i Bryssel, i Haag samt hos Vatikanen. Pakistans regerings talesman menar att "[d]istinction must be drawn between freedom of expression and license to insult" (säkert mer medveten om flyttande av gränser än när Stina Bond vid anmärkningsvärd censur sa: "Jag ser det inte som censur, utan som att ta ner en olämplig affisch"). Naturligtvis innebär frihet rätten att kränka såväl religion som idésystem. Men Wilders film är knappt ens en kränkning i den bemärkelse nämnda Jesusbild sökte vara det, utan snarare rationell argumentation.

Med tanke på de spänningar filmen redan ger är det tydligt att en sanning finns bakom filmens budskap, där islam inför förpliktelser gentemot koranen ståendes i strid mot demokratins kärnprincip. Man kräver underkastelse för vad som får sägas om islam, och vad är det om inte fascism!

Wilders torde trampa på en extremt öm tå. Tillåts han inte trampa på den av hänsyn till islam befinner vi oss sannolikt på en transportsträcka mot den fascism dagens politisk-religiösa islam representerar.

Det finns absolut muslimer som inte har något till övers för sharia och att blanda politik och religion. (Bland många andra t ex Nalin Pekgul och Dilsa Demirbag-Sten.) Men en hel del muslimer är mer åt mainstream islam. (Att mainstream islam finns inom t ex de flesta muslimska friskolor är jag övertygad om. Även i de som inte är direkt fundamentalistiska samt integrerande till svenska språket och samhället.)

Jag anser att det är absolut nödvändigt att Wilders får säga det han vill säga -- att hans synpunkter får en röst -- om friheten i vårt samhälle ska överleva en situation där islam blir den största religionen och muslimer kommer i majoritet. Ja Wilders synpunkter måste i det fallet rent av få ett genomslag som förändrar islam! (*) Att stoppa Wilders budskap är ynklig kapitulation för religiös dogm. Detta tror jag sekulära muslimer ofta är mer medvetna om än naiva svenskar, såsom i stort sett alla partiledare, Andreas Malm, Expos vänsterpöbel och många många andra...


Låt mig här få tipsa om filmen "Islam: What the West Needs to Know", här på Google (hemsida, amazon). (Man bör när man ser filmen tänka på att åtskilja vanliga muslimer och fundamentalistiska/militanta muslimer, liksom (vanliga) muslimer och religionen islam.)


---------
(*) En sån förändring ter sig ju närmast omöjlig, vilket säger oss att vi åtminstone måste ha kontroll på vår invandring. Något franske f d utrikespolitiske rådgivaren Pierre Lellouche förordar i denna intervju.


----------

Relaterade artiklar:
* Dagen: Film om koranen kan få visningsförbud i Holland
* SvD: Afghansk protest mot islamsmädelse
* SvD: Iransk ilska över Koranfilm
* SvD: Koranfilm höjer nederländsk hotnivå
* Sydsvenskan: Afghansk protest mot islamsmädelse
* Sydsvenskan: Holländsk film mot islam upprör


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments

One response to “Fitna - Coming soon”

Bengterikj sa...
30 mars 2008 20:49

Jag skulle inte vara för säker på Nalin Pekgul. På socialistiskt forum hade man en paneldiskussion om integrationen och mångfaldssamhället med bl a Nalin Pekgul och Qaisar Mahmood; moderator Nisha Besara (sändes i SVT 24). Utgångspunkt var en bok som Mahmood skrivit. Pekgul hade faktiskt de vettigaste synpunkterna, bl a var hon emot särskilda lagar för muslimer med motiveringen att våra lagar är stiftade i demokratisk ordning av Sveriges riksdag och gäller alla. Men sen lade hon till (aningslöst?): -Om vi får en majoritet av muslimska riksdagsledamöter, som stiftar muslimska lagar, "fine"... Det är ju såna tankar som driver folk i armarna på Sverigedemokraterna.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.