Moln och albedo minsann...


Postar även här senaste inläggetEn kättares notiser:


Brett Anderson på AccuWeather.com bloggar i dag om forskning som visar att frånvaro av moln orsakade så kallade super greenhouse-förhållanden under de geologiska epokerna Krita och Eocen.

Under dessa perioder var det hela +10 grader Celsius på polerna, d v s tiotals grader varmare än idag, samt en temperatur på bortåt 40 grader i tropikerna. Professor Lee Kump, som tillsammans med David Pollard utförde denna forskning, menar att CO2 helt måste uteslutas som orsak till värmen då det bara var upp till 4 gånger så mycket CO2 i atmosfären, vilket inte alls anses kunna ge nämnda värme.

Moln behöver små partiklar, nukleider, att bildas på. Henrik Svensmarks forskning visar att kosmisk strålning bidrar till att jonisera föreningar i luften vilka ansamlas till nukleider, men partiklar från alger är också verksamma vid molnbildning. Forskarna anser att människans utsläpp i dag har stor betydelse som nukleider vid molnbildning, men själva forskningsresultatet är att ett minskat albedo under nämda epoker orsakade 6 till 10 procent mer solljus vilket åstadkom nämnda kraftiga värmeökning.

Den minskade molnigheten tror man berodde på mindre algproduktion, vilket i sin tur berodde på värmen och solljuset. Förklaringen innebär således självförstärkande återkoppling, men där jag inte kan se att man förklarar varför förflyttning av equilibrium skedde, vilket känns lite otillräckligt.

Denna forskning innebär inte stöd fullt ut till kosmoklimatologi (*), men genom förklaringen moln och albedo är det definitivt halvvägs ett stöd för de "hothouse" Nir Shaviv beskriver här. Perioder med låg kosmisk strålning avlösta av "icehuose" under perioder med hög kosmisk strålning. (Svensmarks om detta i "Cosmoclimatology: a new theory emerges", här.)






(*) Cosmoclimatology heter kosmoklimatologi på danska, och jag lånade det ordet.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Moln och albedo minsann...”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.