5% unga i Sverige kan inte fritt välja partner

Såg i The Local denna artikel, vars inledning jag översatte:
Nästan 70000 unga svenskar känner att de inte har möjlighet att fritt välja vem de ska gifta sig med, enligt en ny studie vilken fått rapportförfattaren att föreslå att Sverige helt förbjuder påtvingade arrangerade äktenskap.

"Att kunna gifta sig med vem man vill är faktiskt en viktig mänsklig rättighet. För en stor grupp av ungdomar är det inte en absolut självklarhet", säger Per Nilsson, chef för Ungdomsstyrelsen, i ett uttalande.

Studien, med namnet "Gift mot sin vilja", genomfördes av Ungdomsstyrelsen på begäran av regeringen som en del i en bredare insats för att uppmärksamma "hedersrelaterat våld och förtryck" i Sverige samt överlämnades till integrationsminister Nyamko Sabuni på måndag.

Den visade att cirka 5 procent av ungdomar i Sverige mellan 16 och 25 år, eller cirka 70.000 unga människor, inte känner att de har möjlighet att välja med vem de ska gifta sig.

[...]

Bäst att nu inte skriva något islamofobiskt... Problemet finns annars i både kristen och islamisk kultur.

I The Local-artikeln fanns även dessa länkar...
 • Minister hävdar flickors rätt till sexualundervisning (31 maj 09)
 • FN angriper Sverige för misslyckande för barns rättigheter (27 maj 09)
 • Hederskultur vanlig i Stockholm (14 april 09)


  Kollar ordet tvångsäktenskap på knuff.se. Bland de senaste inläggen finns bl a en folkpartist respektive en moderat som båda argumenterar för att tvångsäktenskap förbjuds, medan en vänsterdebattör inte ser dem som något större problem.


  Ser vidare i SvD november 2008 att Nyamko Sabuni argumenterat för förbud och socialdemokraten Nalin Pekgul i ett svar dels verkar trivialisera problemet och dels angriper alliansen för att genom privatisering av vården öppna för "etniska och religiösa vårdcentraler". Jag vet inte hur debatten fortlöpte, men jag har svårt att tro att det senare är korrekt. Pekgul ansåg vidare att insatser mot hederskultur innebär "hårdare tag", vilket hon menar är fel och främlingsfientligt.


  (HT: EuropeNews)
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Tillbakalänkning: DN: Exempel på hederskultur. DN: "Hederskultur drabbar fler än väntat". SvD: "Religioner har inte rättigheter".
  Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
 • Comments

  No responses to “5% unga i Sverige kan inte fritt välja partner”

  Skicka en kommentar

  Kommentera relevant och undvik invektiv.

  Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.