Kurator: Islam hot mot demokratin

Apropå min videopostning tidigare idag, om en tjej som lär leva med skyddad identitet i Tyskland, har Sydsvenskan idag en intressant artikel om en kurator på en skånsk skola som lever under hot från en flickas fader efter att kuratorn hindrat bortgifte.

När man läser artikeln är det svårt att låta bli att undra över om det på skolor med en majoritet muslimska elever ens är möjligt att göra det arbete som måste göras för efterlevnad av flickors rättigheter avseende t ex omskärelse och bortgifte. Och om det inte är möjligt måste väl konstateras att samhället är under omvandling där redan såväl kulturella som rättsliga enklaver kristalliseras.

Om någon anser att det artikeln beskriver är jämförbart med misshandel av barn i svenska familjer kan påpekas att islamiska samfundet knappast entydigt fördömde mordet på Pela på det sätt mord hade fördömts inom andra grupper. Vidare sökte imamen Mahmoud Aldebe, som avsåg kandidera för Centerpartiet, med en resningsansökan upprättelse för Pelas föräldrar, vilka utan ånger har medgett sin handling. (Den ansökan finns här (pdf)).

Sålunda torde situationen vara att kurator nu ställs mot såväl anhöriga som andra muslimer. Att ändra värdering torde vara ett herkulesarbete, hopplöst i större skala.

Kuratorn avslutar artikeln:
"– Tyvärr riskerar hoten att fungera. Det finns en större rädsla att ingripa mot familjer där man vet att våld är en del av vardagen. Det är ett hot mot demokratin."


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Comments

3 Responses to “Kurator: Islam hot mot demokratin”

Magnus sa...
15 november 2009 21:53

Ser att min rubrik inte säger exakt det kuratorn sa -- kuratorn sa att hoten från föräldrar vilka man ger efter för är ett hot mot demokratin, medan jag i rubriken skrev att islam är ett hot mot demokratin -- och jag misstänker att vissa kan notera detta och av den orsaken anklaga mig för "islamofobi" eller nåt.

Då detta huvudsakligen rör värderingar hos muslimer samt genom den knytning jag visar att värderingen har till Islam finner jag ändå rubriken försvarbar.

Kweiko sa...
28 december 2009 00:19

Sitter och läser dina bloggar om islam och muslimer (en del riktigt intressanta), och stötte på den här. Förstår inte vad du menar med att rubriken är försvarbar, eftersom omskärelse av kvinnor är ett hundraprocentigt kulturellt/traditionellt inslag. Jag är från mellanöstern och muslim från topp till tå, och jag får rysningar varje gång jag får höra talas om sånt. Första gången jag hörde talas om det var faktiskt här i Sverige, när jag började höra och läsa om andra kulturer. :( Omskärelse av tjejer har aldrig varit en islamisk regel och inte heller att tvinga sina döttrar att gifta sig med någon, för den delen.

18 mars 2010 01:00

Tack för dina ord att det jag skrivit varit är intressant! (Har för mig att mycket är om yttrandefrihet och att vi i väst rakryggat ska försvara det som t o m många i den muslimska världen sökt sig till.)

Okej, rubriken är kanske inte försvarbar på det sätt du anger (men jag försöker försvara det igen, nedan...). Vet att det är en tradition även i kristna kulturer och det gläder mig om muslimer i väst allmänt omformulerar sin tro så långt so möjligt, inklusive att straff mot homosexuella samt överhöghet och dominans över ickesmuslimer om/när de är i majoritet ratas. Men jag tror det är otänkbart att det sker inom 100 år.

Sen är väl detta från invandrare i Sverige vanligast bland muslimer från östra Afrika då kristna från t ex östra Afrika eller andra delar av världen där kristna utövar seden inte är lika förekommande.

Rubriken innebär nog en kombination av denna förekomst och faderns hot om våld. "Hot mot demokratin" var det även kuratorn som sa.

Ett allmänt problem med islam anser jag är religionens auktoritära anspråk -- något som jag antar islamister tyglar, men att om islam blir för starkt numerärt det skulle krävas en islamisk reformation (eller transformation) för att hålla tillbaka.

Som du kanske märkte när du läste mina poster befarar jag att ett samhälle där din religion blir numerärt betydande och krav från religiösa företrädare blir lag är ett samhälle som är allt annat än traditionellt västligt, utan friheter som vi har idag. Vet inte om du, som "muslim från topp till tå", förstår vad jag avser och att värdera det? Men jag tror att du förstår vad jag menar med ofrånkomlig förändring i nämnda majoritets-situation. Eller?

Kanske borde skriva mer om våra värderingar i väst, och kanske än hellre deras ursprung. Vore det intressant?

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.