Ouis och Rafi skriver bl a om slöja

1) En magister i freds- och konfliktvetenskap, muslimen Nazia Rafi, försvarar i Kristianstadsbladet slöjan utifrån, verkar det, islams medeltida kvinnosyn och menar att den som förordar något slöjförbud är nazist.


2) För några veckor sedan hade Pernilla Ouis denna artikel i Axess. Den är mtp Ouis islamkunskap läsvärd. Kritiken av Andreas Malms smörande för muslimer som förtryckta är särskilt nämnvärd. Tycks vara försök till alliansbildande mot dem Malm anser är jordens avskum: liberaler.

Även om Ouis gör vissa bra distinktioner anser jag att beskyllningen att liberaler inte skiljer på olika muslimer är grundlös och obegåvad. Tvärtom ser jag att i stort sett varje gång en liberal uttalar sig denna skillnad alltid nogsamt påpekas. Dock är Ouis träffsäker i en å-andra-sidan-reflektion:

"Samtidigt måste man problematisera det faktum att liberaler inte kan diskutera vissa gruppers kultur eller religion, utan att för den skull bli slentrianmässigt anklagad för ett "vi-och-dom"-tänkande."

Jag antar att Ouis gjort denna observation i den akademiska miljö som hon till vardags arbetar i.

Ouis påstår att liberaler som önskar begränsa användande av slöjan är på kollisionskurs med liberal ideologi, men det är knappast riktigt då en ickeliberal islamisk ideologi påbjuder (tvingar) kvinnor att använda slöjan. Det är snarare värderelativism som aldrig blir konsekvent. Ouis kritiserar dock att religioners rättigheter diskuteras inom ramen för mänskliga rättigheter. Därmed försvarar Ouis snarast oavytterliga värden i just en liberal/liberalkonservativ anda.

Om Ouis har kunskap om islam tycks sådan saknas om "traditionell konservatism", som oegentligt exemplifieras med Sverigedemokraterna. Ouis menar att politisk islam delar syn på familj, kön och sexuell läggning med svensk konservatism. Att det är inte stämmer hoppas jag att alla förstår. Ouis "bevisar" sin tes med en text ur SD:s principprogram med bäring på familjens betydelse för barn och samhälle samt att familjepolitiken utgår från att man och kvinna inte är lika. Det bör ha att göra med sådant som könskvoterad föräldraledighet och kvinnans roll under barnets första tid. Att det är "samma traditionella konservatism" som sharia kan Ouis knappast själv tro.

-
Slöjan då? Ouis anser att det är en ickefråga då annat diskriminerar muslimer mer. Vad är oklart, men enligt Ouis bryr sig ingen om muslimers åsikter.

-
Meta-reflektion: Att en liberalkonservativ tidskrift som Axess sällan sträcker sig längre än detta i publicerad "islamkritik" -- eller är motsvarande försiktig om invandring -- bör spegla bias i svensk debatt och media. I andra europeiska länder tror jag att Ouis artikel hade kunnat återfinnas i vänsterintellektuella alster medan exempelvis en kritik av invandringspolitik som vi saknar där kan ses i (liberal)konservativa tidskrifter.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Ouis och Rafi skriver bl a om slöja”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.