Windisch tycks något anti-amerikansk, men jag postar detta då islams roll inte nämns i svensk media och för att artikelns perspektiv kan tänkas vara representativt för ett kulturellt defragmenterat fattigt land där islam är starkt. Den religiösa dimensionen kan alltid förtjäna att belysas.
Windisch tycks (min och google translators tyska i dålig form...) istället för västerländsk demokrati vilja se en form av lokalstyre baserad på massans åsikter. Hon beskriver även tulpan-revolutionen för demokrati för fem år sedan som Bushs sätt att få fäste på en för Afghanistan-kriget strategiskt viktig plats. (USA har flygbaser i landet.) Artikelns avslutande del:
"Massorna vet att partierna i själva verket bara är politiska grenar av regionalt organiserad klaner och företrädare av deras intressen.
De flesta söker därför frälsning i religionen. Inte i någon annan före detta sovjetisk republik utvecklas islamiseringen för närvarande med sådan hastighet som i Kirgizistan, även om huvuddelen av den muslimska befolkningen tidigare framför allt uppfattats som ett folkligt kulturellt inslag. Enda undantag är Kirgizistans Ferghanadalen med starka uzbekiska och tadzjikiska minoriteter, som traditionellt har varit mycket religiösa. Eftersom Bakijev kom till makten i norr kommer också allt mer högljudda krav på att islam får en statsunderstödd roll, bland annat från religiöst grundade politiska partier. Föregångarna är en ung studentrörelse, som på annat håll - även i Iran - mera troligt går i spetsen för en rörelse för liberalisering och västerländsk demokrati. Undersökningar har visat att över 50 procent av medborgarna i åldern 15 till 25 år vill ha en islamisk stat."
Bådar kanske inte så gott...
Relaterat i media: AB, BLT, TA, TA(2), TA(3), SDS, SDS(2), SDS(3), HD, Dagen, GP, GP(2), Barometern, DN, DN(2), SkD
Andra bloggar om: samhälle, Asien, euroasien, politik, religion, islam, islamisering, Kirgizistan, krig, statskupp
Comments
2 Responses to “Kirgizistan -- Islam i stället för tulpaner?”
Kul att du intresserar dig för Kirgizistan. Bara en liten anmärkning: "von" på tyska betyder "av". Tagesspiegels artikel är alltså skriven av en kvinnlig journalist vid namn Elke Windisch. Vill du veta ännu mer, kan du läsa min text på Kumms klot, www.da.se, som snart ska uppdateras men var ganska förutseende redan för fem år sedan när nuvarande version skrevs.
Tack för rättningen!
Skicka en kommentar
Kommentera relevant och undvik invektiv.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.