Välkommen till framtiden! -- om Antwerpen-föreläsningen

Mer om den saboterade föreläsning som jag tog upp i torsdags.

Översättning av Baron Bodissey på Gates of Vienna:

Vår flamländska korrespondent VH rapporterade på torsdagen om nedtystandet av Benno Barnard vid Antwerpens universitetet. Dr Barnard skulle ge en föreläsning om skillnaderna mellan islam och kristendomen, men högljudda rop och hot från en skara unga muslimer tvingade fram att hans tal inställdes.

VH har sammanställt en uppföljning av händelsen från diverse nederländska källor. Först en översatt intervju med Benno Barnard från De Standaard:

Den bästa föreläsning jag inte hållit

av Nikolas Vanhecke

NV: Titeln på föreläsningen som du avsåg att ge vid Antwerpens universitet löd "Länge leve Gud, ner med Allah". Föreläsningen handlar främst om den judisk-kristna traditionen. Varför valde du den titeln?

BB: Uppenbart utnyttjar jag i titeln retorisk teknik för provokation. Kännetecknande för den judisk-kristna traditionen är debatt. Växelvis interaktion går tillbaka till Gamla testamentet och ledde till upplysningen, humanismen och demokratin. Provokation är den mest uppenbara formen av oenighet. Hela vår kultur finns på grund av den.

Islam känner inte till debatten. För att klargöra skillnaden använder jag metaforen Allah.

NV: Med andra ord är islam en odemokratisk religion.

BB: Riktig islam känner inte till möjligheten till demokratisering. Det finns demokratiskt sunda muslimer, men de håller sig inte till islams strikta regler. Sharia beskrivs i Koranen, och det är dessa lagar som riktig islam lär ut.

Det här är ett citat från Kemal Atatürk: "Islam, denna absurda teologi av en omoralisk beduin, är ett ruttnande lik som förgiftar våra liv." Och jag kan ge dig fler oväntade källor som denna som kritiserar islam. Sekularisering är i strid med islam, som föddes ur Mecka och Medina.

Och all denna nonsens om verklig islam som du kan studera vid Antwerpens universitetet i samband med aktiv pluralism. Några av medlemmarna i Sharia4Belgium studerar i UA. På så sätt fann de också föreläsningen. Eller tror du att de följde den utanför universitetet?

NV: Skulle du hellre ha hållit din föreläsning eller tycker du incidenten var starkare än din föreläsning?

BB: Det var den bästa föreläsning jag hade kunnat ge. Jag uttalar två meningar och kommer inte vidare då de börjar att ropa "Allahu Akhbar". Välkommen till framtiden! Genom sitt agerande har de formulerat en del av min tes.

NV: Under 2004 gick du samman med andra författare mot att rösta på (då) Vlaams Blok. Förra året gav du Filip Dewinter rätt i hans kritik av islam. Varför ändrade du dig?

BB: Jag har studerat islam grundligt, genom att läsa Koranen, men också genom att läsa andra böcker. Numera anser jag att Filip Dewinter är en profet. Jag kallade honom alltid rasist, men hade då skygglapparna på. Han förstod tidigt vad den verkliga karaktären av sharia är. Som belgare gillar jag inte Vlaams Belang [VB eftersträvar ett självständigt Flandern-översättare].

NV: Så vad är du då?

BB: Jag har ofta kallat mig vänsterkonservativ. Jag förespråkar emancipation ur ett vänsterperspektiv. Många människor till vänster är faktiskt höger utan att veta om det. Genom att missförstå den sociala verkligheten stöder de muslimer. Då kommer vi till en punkt där feminister försvarar burka. Utbildningen har förstörts av en falsk socialdemokratisk politik för lika möjligheter. Jag är motsatsen till rasist.

Hela denna historia är i princip mest skadlig för moderata muslimer. En av poliserna igår [onsdag 31 mars] var muslim, och han blev misshandlad som förrädare.

NV: Var du verkligen förvarnad om att skydd skulle behövas?

BB: Polisen hade kontaktat universitetet. Deras säkerhetsstyrka hade sett inlägg på Sharia4Belgiums hemsida och visste även att gruppen "Ungdom för islam" uppmanade till bojkott via SMS .

NV: Är du fortfarande chockad av händelsen?

BB: Vad tror du? Vid tillfället kändes det så overkligt att det var precis som att se sig själv på TV. I efterhand börjar det hela klarna. Som tur är hade jag livvakter, annars hade jag inte kunnat tala med någon i dag.

Sen en artikel från Nieuwsblad:
- - - - - - - - -
Benno Barnard "glad" över radikala muslimers agerande

"Det här var min bästa föreläsning någonsin", svarar författaren Benno Barnard cyniskt om de radikala muslimska ungdomar som i onsdag kväll i Antwerpen försökte att tysta honom. "De har visat att min kritik av islam är motiverad".

[...]

Efter minuter av störande rop tömdes rummet och föreläsningen avbröts. "En skymf mot yttrandefriheten" kallar arrangören Jurgen Slembrouck det. "Jag är omskakad. Publiken visste att de efter föreläsningen kunde framföra sina frågor och kritiska synpunkter. Men vi togs som gisslan av radikala ungdomar, som också besudlade moderata muslimers anseende. Jag kan bara hoppas att många muslimer reser sig och säger att de inte vill att sådant händer i deras namn."

Sovande vänster

Barnard har få illusioner på detta område. Den holländska författaren hade redan varit särskilt kritisk mot islam, och detta har bara stärkt hans uppfattning. "Den kristna och judiska traditionen är en av tolerans. Islam predikar inte tolerans, utan våld. Och ett moderat islam existerar inte. Naturligtvis finns det motsatta krafter inom gruppen muslimer. Men de existerar bara för att många muslimer inte har kunskap om sin egen religion. Min föreläsning skulle handla om allt detta. En något tråkig akademisk text faktiskt. Men det var min bästa föreläsning någonsin, då dessa extrema ungdomar visade min poäng."

Författaren hoppas "att alla dessa sovande i vänstern, som jag också själv en gång tillhörde, nu vaknar upp och erkänner islams intolerans". "När det gäller farorna med islam är Filip Dewinter en profet. Mannen har haft rätt i tjugo år. Det är verkligen oacceptabelt att du år 2010 i Belgien behöver polisskydd för att våga framföra kritik av islam."

VH tillägger:

Benno Barnard upprepar sitt yttrande av Filip Dewinter i tidningen Gazet van Antwerpen [på första sidan av denna fredags upplaga]: "Jag har kallat Filip Dewinter fascist i tjugo år. Jag hade fel. Fascisterna är med muslimerna. Dewinter har däremot alltid haft rätt. Och detta kommer från en gammal vänsterpojke som jag."

Uppdatering från belgiska/holländska tidningar:

Attacken av muslimer på författaren Benno Barnard skapar stor uppståndelse i Belgien. Barnard har sedan i onsdags [åter] fått ta emot hot, men han ville inte ge detaljer kring det. "Jag gillar inte att vara i centrum för en skandal", sade han.

Händelsen har väckt starka reaktioner. "Rätten till yttrandefrihet är en grundpelare i vårt samhälle", sade inrikesminister Annemie Turtelboom. Hon tillkännagav att hon kommer att ha webbsajten [sharia4belgium] under permanent övervakning. Överträdelser kommer att vidarebefordras till rättsväsendet. Webbplatsen var inte längre uppe denna fredag.

Antwerpens borgmästaren Patrick Janssens [SP; flamländska socialistpartiet] har lämnat in en stämningsansökan mot den radikala muslimska organisationen Sharia4Belgium. "Borgmästaren förväntas att tillse att lagen respekteras i hans stad. Det inkluderar rätten till yttrandefrihet. Detta är en symboliskt fall som omedelbart måste besvaras. Jag har satt stadens juridiska avdelning att undersöka vad vi kan göra."

Barnard har inget gott att säga om rektorn för Antwerpens universitet. "Mannen sade att min uppfattning är extrem. De försvarar sharia och så är jag extrem?" Den holländska författaren fann det vara "en udda upplevelse med trettio unga salafister hysteriska över mig kom emot mig skrikande 'Allahu Akhbar'. De sa också 'kaaskop' ['ost-huvud'] och "vieze Hollander" ['smutsiga holländare']. I det avseendet är de fullt integrerade."

Översatt från Gates of Vienna.


Media om islam: VL, VG
Andra bloggar om: , , , , , ,

Comments

4 Responses to “Välkommen till framtiden! -- om Antwerpen-föreläsningen”

Anonym sa...
5 april 2010 12:22

Magnus!

Takk for flott oversettelse. Ditt arbeide er høyt verdsatt.

MVH

Darius
Norge

Anonym sa...
5 april 2010 13:13

Yes, takk for oversettelsen!
Islam har kriget med resten av verden i 1400... mange som glemmer det...
Her er et lite statistisk sammendrag av innholdet i de tre Islamske grunntekstene, gjort av The Center for the Study of Political Islam og oversatt til norsk, fra boken http://www.cspipublishing.com/Self_Study_Political_Islam.htm

Det viser oss virkelig hvor politisk og mennesekfiendtlig Islam faktisk er.

Hele 61 prosent av teksten i Koranen handler om hvordan de vantro skal behandles (politikk).

Hele 75% av Sira (livet til Profet Mohammed – eksempler til etterligning) handler om Jihad.

Hele 20% av Bukhari Hadith ( Profet Mohammed sine tradisjoner - veiledning i forhold til handling og livsførsel) handler om Jihad, av disse er det 97% som refererer til ytre Jihad (krig, ergo politikk) og kun 3% til indre Jihad (religion).

Omtrent 51% av Medina Koranens tekst handler om jihad og verbale trusler retter mot jødene, ikke-muslimer og hyklere (halvhjertede muslimer).

Det er 146 referanser til Helvete i Koranen; 94% av disse omhandler syndere som havner der på grunn av uenighet med Allah (politiske fanger) og kun 6% av syndere er der på grunn av umoralske handlinger (tyveri, mord o.l).
Hva sier det til oss?

Koranen har ikke et eneste vers som omhandler medfølelse eller kjærlighet til en Kafir (Vantro). Samtidig er det 14 vers som forteller at en Muslim ikke er venn for en Kafir.

I Koranen er det over 300 referanser til Allah og frykt. Det er kun 49 referanser til kjærlighet. Av disse, 39 er negative som for eksempel de 14 negative referansene som omhandler kjærlighet til andre guder, status og lignende.

Tre vers krever at hele menneskeheten skal ha kjærlighet til Allah; 2 vers forteller om at Allah elsker den troende.

Hele 25 vers forklarer at Allah ikke elsker Kafirer.
Av de gjenværende 5 versene om kjærlighet er det 3 som handler om kjærlighet muslimske brødre imellom. Et vers handler om å gi for å få Allahs kjærlighet.

Det gjør at vi sitter igjen med kun ett stakkarslig vers om universell kjærlighet: "gi det du kan til veldedighet" - og selv dette er forurenset av Islams dualisme - for muslimsk veldedighet går kun til andre muslimer.

Straffen for å konvertere til andre religioner er døden.
Hva betyr det for oss? Hvilke slutninger kan vi trekke?
Den Islamske ekspansjonen tar liv den dag i dag og man regner med at den har kostet over 270 millioner mennesker livet:
http://www.politicalislam.com/tears/pages/tears-of-jihad/
Kilder: www.politicalislam.com¨
www.cspipublishing.com

PC sa...
5 april 2010 13:41

Islam, kristne, katoliker… Sjekk, The Intelligence Squared Debate, Christopher Hitchens and Stephen Fry vs The Catholics, BBC-World 2009. Is the Catholic church for good in the world?

http://www.youtube.com/watch?v=8XpGyHJZ9b0

http://www.youtube.com/watch?v=ER83SF3-DoY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=2PP6e5q6OtA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=zxUygRFMxj4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=HnerPDY87mM&feature=related

PC sa...
5 april 2010 15:02

Sjekk BBC. IQ2 Debate: "Europe is failing its Muslims" - Intro, Tariq Ramadan and Douglas Murray. (1 of 6)

http://www.youtube.com/watch?v=B4M-whjJs10&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=1hBWA3EGuIQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Gfnc0ibarZk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_cGEbb5OUQE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ASALj3S9rxk&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=S5axxMnmJ5k&feature=related

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.