BBC: Frågan om omvänd skuld för terror

Liten diskussion där utgångspunkt är frågan om britter är medskyldiga till islamisters våldsdåd. (Orsakade liberianer Charles Taylors terror eller Versailles och judar Hitlers illdåd?) Diskussionen ibland rörig men kritik mot synsättet ges nog större utrymme än SVT hade gett det.Deltar gör imamen och politikern Ajmal Masroor, som -- har du hört den förut -- menar att uttrycket islamska terrorister är en självmotsägelse. Lite senare (6:20) söker han att dra in brittisk utrikespolitik som orsakande islamisters våld. Vad avses? Att britter inte ska strida mot talibaner eller för demokrati i Irak? Masroors argument nyttjar våld för att styra brittisk politik åt islamismens håll. Klandervärt, men denna typ av frågeställningar är nog populär på universitet och hos där utbildade journalister.

Andra debattörer är Dame Ann Leslie, Terry Christian samt via länk Jonathan Hoffman, som anser att den enda skuld vi har är att vi försöker tillfredsställa islamister med förståelse och eftergift. Taj Hargey, som benämns liberal imam, menar vidare att brittiska moskéer oftast styrs av de muslimer som är för burka, homofoba och misogyna.

Relaterat i media: BLT, DN, DN(2), VG, VG(2), VG(3), SDS, Kristdemokraten, SvD, HD, Expr
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Comments

2 Responses to “BBC: Frågan om omvänd skuld för terror”

15 oktober 2010 06:38

Om jag var Taliban hade jag inte skjutit på våra Svenska soldater, annat än i självförsvar, ej heller gjort attacker mot civila som kan betraktas som terrorism. Nej. Det gynnar bara mer rädsla och krig.

Jag hade istället inriktat mig på en militär attack mot de som tagit beslutet att starta krig, eller de som ligger bakom beslutet om invasion av mitt land.

Ju fler som attackerar roten till krig, desto mer fred kommer vi få.

Personligen som svensk soldat hade jag gett Talibanerna fri lejd in i Sverige att ta hand om Jan Björklund och herrarna med fingrarna i den militär-industriella syltburken eftersom det skulle skapa fred för Sverige, det som är det Svenska försvarets egentliga syfte och målformulering. Det folket vill ha. Dvs. fred för Sverige, nämligen motsatsen till krig.

Sen när jan Björklund vilar i sin grav kan Talibanerna ta flyget hem igen och ta med sig alla som gillar att leva strikt enligt Islam. De som gillar Svenska normer och regler bättre kan vara kvar i Sverige.

15 oktober 2010 08:37

intelligent union, du är inte intelligent och jag är dessvärre också ointelligent när jag nu inte omedelbart tar bort din kommentar som uppvigling till mord på en politiker.

Talibanerna skjuter faktiskt på alla olydiga ickeislamister, inte bara svenska soldater, och det i strid mot minst 80-90 procent av folkets vilja. Ditt orerande som ett internettroll är oväsentligt för hur världen ser ut.

Talibanerna eftersträvar inte att undvika krig utan krig är deras plikt tills alla blivit förtryckta på det sätt som de själva men inte en stor majoritet av befolkningen önskar.

Dina idéer om att talibanerna kan hysa idealistiska tankar om hur de ska undvika våld och krig är så obeskrivligt patetiska. Har du månne indoktrinerats av kommunister?

Roten till krig är deras kamp om makten där de inte ger sig innan de bl a fått makt att dagligen slakta sin befolkning, som de faktiskt gör. De som strider för att få slakta de som inte lyder deras system till punkt och pricka (kvinnor får inte studera, sport och musik förbjudet bl a). Det samhället är i permanent krig mot sin befolkning och det är orsaken till att FN valt att störta talibanerna och uppnå en av befolkningen stödd legitim stat.

Alltså attackerar FN roten till ett permanent krig mot Afghanistans befolkning, men det är ett krig som talibanerna även önskar vidga till andra länder -- Pakistan inom räckhåll? -- och ytterst hela världen; därav terrorattentat i andra länder under 90-talet, efter kriget mot Ryssland men innan andra krig.

Du är knappast svensk soldat och kan därför inte skriva "personligen som svensk soldat".

Det som skapat fred för vårt land är en under orostider väl dimensionerad krigsmakt eller intryck av en sådan.

Skulle talibaner mörda svenskar i Sverige skulle vi inte tveka att rusta upp vår militär samt öka insatserna i Afghanistan.

Ja, fred är motsatsen till krig. Fred har man efter Saddams skräckvälde fått i Irak säger Iraks befolkning. Minns du hur det skedde? Du borde även veta hur fred skapades vid andra världskriget slut.

Nästan ingen i Afghanistan önskar leva i talibanernas system. Det är större motstånd mot talibanerna i Afghanistan än det var mot nationalsocialister i Tyskland efter andra världskrigets slut. De enda som vill leva i deras samhälle bör vara några få som förtrycker de förtryckta.

Afghanistan skulle upphöra att existera utan kvinnor och de som inte önskar ha talibanernas förtryck. Således skulle ditt förslag betyda att >25 miljoner afghaner flyttar till Sverige och kanske enstaka miljoner (?) talibaner isoleras i Afghanistan, vilket är ogörligt.

Även om >25 miljoner här vore genomförbart, vilket det inte är, hur skulle vi i Afghanistan isolera de som är talibaner och som för att expandera sedan 90-talet utfört terrordåd i länder utanför Afghanistan?

Det enda vi kan göra är att besegra dem. Hur onda läror eller politiska ideologier som helst har inte ett givet existensberättigande i det som är samhällen med människor.

Jag tänkte att jag borde radera din kommentar. Vet inte vad mina läsare tycker, men jag är nog för snäll när det gäller att acceptera undermåliga kommentarer.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.