In Swedish schools, kids can listen to iPods and use mobiles in class. And anyone who protests is a 'Nazi'

Rubrik ovan är rubrik på dagens bloggpost av den nyligen avskedade brittiske läraren Katharine Birbalsingh, som idag arbetar för mer av disciplin och möjlighet till ansvarsutkrävande av elever i brittisk skola.

Relevant med tanke på uppgifter om försämrade resultat i den svenska skolan?

Hon blev kändis när hon talat vid en Tory-kampanj, säger sig förorda "right wing thinking" men tillhör inte Tory eller vill beskylla Labour för situationen. Istället menar hon att en kultur skapat den.Andra kanske intressanta klipp:

* Från hearing med Katharine Birbalsingh i en utbildningskommitté.

* BBC radio: Katharine Birbalsingh debatterar John Bangs (enligt MuggedByReality "typical head-in-the-sand socialist egalitarian ideologue" i lärarfacket).


Helt apropå såg jag häromdan UR-programmets Skolfronts programledare Natanael Derwinger (f d Ung Vänster) dissa ordning och reda i klassrummen.


Uppdatering: Luciano Astudillo (S-ledarkandidat?) fokuserar i en intressant debatt-artikel på skolan i bl a detta stycke:
"Att så många unga lämnar grund- och gymnasieskolan med ofullständiga kunskaper är därför inte bara svek mot dem, utan det allvarligaste hotet mot svensk tillväxt framöver."
...som jag instämmer i och som fick mig att skriva denna läsarkommentar:
"...orsaken till detta är att lärarutbildningarna blivit ett flum där idén om nyttiga kunskaper - tradering av sådana - utmanas av tanken att elever inte får styras (varken i stoff eller hur de lär). Det är en postmodern cirkus där de med ambition som skulle rädda lärande mobbas ut av ideologer, men de bästa lär även försvinna som lärarutbildare. Forskarbaserad lärarroll har inte blivit forskargrundad kunskap utan ad hoc-projekt där läraren ska lära vad den tror sig ha nytta av och snarast strunta i forskning. Skolan är en postmodern katastrof och i den kommer arbetarklass och pojkar särskilt i kläm. Lösning inte lärlingsutbildning utan uppgörelse med postmodernismen."
De lärlingsutbildningar som brukar föreslås torde bara vara ett sätt att ta itu med följderna av en katastrofal situation, vilken måste förändras för att något våra elever drabbas av ska upphöra.

Att friskolor ofta är bättre än kommunala skolor må iofs stämma, men knappast för alla t ex mer religiösa eller med skum pedagogik och postmodern värderelativism finns även i borgerligt etiketterad liberalism; exvis i Expressen idag.


(ht: MuggedByReality)

Relaterat i media: BLT BLT(2)AB SVT SVT(2) SVT(3) SVT(4) SVT(5) DN GP SvD DN
Andra bloggar om: , , , , ,

Comments

One response to “In Swedish schools, kids can listen to iPods and use mobiles in class. And anyone who protests is a 'Nazi'”

Anonym sa...
19 november 2010 18:10

Jaha, att man aldrig får bli överraskad av någonting. Skolfronts programledare en gammal kommunist. Hade liksom på känn typ.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.