Apropå förra ironiska posten om vindkraften kanske det kan vara läge att redovisa produktion i siffror (har redan nämnt det på klimatblogg).
Gotlands vindkrafts produktion var igår mellan klockan 06 och 21 i stort sett noll.
Svensk vindkraft gav igår ca 2500 MWh per dygn, drygt 1/3 av genomsnittlig effekt. (Hade lika gärna kunnat vara 1/6 av genomsnittlig effekt.)
Våra kärnkraftverk ger nu samtidigt ca 90 procent av maximal effekt (ökar mot 100 procent medan O3 driftsätts), dvs 160 000 MWh per dygn. Alltså 64 gånger mer än vindkraften. Kryper temperaturen nu ned mot -30 C i Mellansverige och södra Sverige ökar skillnaden då vindkraften stoppas.
Det var det hele!
Relaterat i media: KvP Exp SvD HD GP SVT MA LTZ
Andra bloggar om: samhälle, energipolitik, miljöpolitik, klimatpolitik, vindkraft, energi, kyla, vinter
London julen 2015
1 timme sedan
Comments
5 Responses to “Vindkraften i kylan...”
Det som är konstigt är att våra politiker varken ser eller hör och i vissa fall verkar sakna minsta gnutta sunda förnuft.
När kommer dom att inse att vinkraft endast är en mjölkko för företagen som bygger vindkraft, och vi köpare av energi bara betalar och industrin flyttar ut från Sverige.
Hälsningar från Växjö i -18 och ett strålande vinterväder
Det är något Orwellskt över vindkraften.
För det har ju aldrig hänt att kärnkraftverk producerar noll...
Anonym 08:59
Det har såklart hänt att kärnkraftverk gett noll, men på sin höjd i sällsynta undantagsfall vid annat än normalt underhåll.
I genomsnitt ska svensk kärnkraft ge i snitt bortåt 70 procent av kapacitet medan andra länders kärnkraft ger i snitt cirka 10 procent mer. Avbräcket alltså normalt i bl a planerat underhåll på sommaren/semestertider. På vintern går kärnkraft normalt minst 90 procent, om inte som nu 100 procent.
(Att vi har aningen större avbräck ska bero på att vi haft osäker energipolitik så inte kärnkraftverk upprustats som de borde och ev. tekniker inte utbildats i tillräcklig grad.)
Samtidigt som kärnkraft nu går 100 procent går vindkraft som en jo-jo, ibland 5 procent när förbrukning (behov) är som störst.
Kärnkraftens stabilitet och vindkraftens osäkerhet visade denna post. Att påstå att kärnkraft inte alltid producerar är trivialt i och med underhåll men har inget med denna post att göra. Kärnkraftsunderhåll gör lika lite kärnkraft sämre som det gör den på punkten osäker leverans sämsta energikällan vindkraft bättre!. Ovanligt svagt argument och jag dröjde med detta svar då de flesta förstod desperationen i ditt argument.
Under dygn gav vindkraft på Gotland inget i jul vid maxbehov, likt Storbritanniens vinkraft: Telegraph
--
Förresten, skriv valfri anonym signatur sist i kommentarer, så kan vi diskutera vidare och tilltala varandra! (Om det nu är någon mening med diskussion; nästan alla miljöreligiösa - kommer inte på bättre ord - jag snackat med har varit oemottagliga för fakta. Fundera på om din tro på vindkraft, och kanske annat, beror på att du indoktrinerats av skola eller media men inte kollat upp hur hopplös den är.)
Mvh, Magnus
Hej,
Du verkar inte ha förstått att energi kan lagras i vårt svenska energisystem. De dagar vindkrafverken producerar spar vi på vattnet i vattenmagasinen alternativt kör mindre kolkraft i Danmark.
Me dina kritierier finns ju inte många energikällor som är värda att satsa på:
- kärnkraftverken behöve underhåll och måste ställas av
- vattenkraften kan ju inte användas fullt ut om det regnar/snöar för lite
- t o m solenergin är ju värdelös eftersom solen är borta i medeltal halva dygnet.
Aeolus
Skicka en kommentar
Kommentera relevant och undvik invektiv.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.