Diskussionen om Muslimska brödraskapet -- särskilt Newsnight

Douglas Murray, Vivian Ibrahim, Martin Indyk samt Kamal El-Helbawy, där den senare företräder Muslimska brödraskapet, på Newsnight den 4:e februari.


HT: britishneocon.


Robsten reflekterar över Weiruds och Norells skilda uttalanden om islamism i Egypten.

En överväldigande mängd artiklar i Newsmill är av de med ofta arabiska namn som (på svenska eller engelska) bl a hävdar att Egyptens har det mest moderata islam i arabvärlden, att USA söker tillsätta en värre förtryckare än Mubarak och liknande. På Newsmill replikerar dock Brith Aspenlind -- adjunkt i historia och religion och teol kand samt enligt egen utsago i kontakt med väl insatta akademiker i Mellanöstern -- på Jan Hjärpes påstående att Muslimska brödraskapet inte är extremare än KD.

I ST stöder en insändare islamism i Egypten. Påstås inte betyda våld, utan bara att "användningen av islam i politik" där islamism är "islam som allomfattande politisk ideologi". Betryggande...

Jag skrev igår denna kommentar i SvD och i söndags ungefär följande replik som Newsmill-kommentarer här.
"@Niclas Kuoppa #2, som skrev: "varför skulle staten israel krackelera om dess grannar blev demokratier?"
.
Grejen är nog den att ordet "demokrati" använt i väst betyder nog inte samma sak som vi avser med demokrati. Iran fick nog enligt vissa demokrati 1979.

Så krackeleringen av Israel är inte säkert krackelering inifrån (även om jag kan tänka mig att det skulle påstås i propaganda).

Du tror att Hamas skulle tappa i stöd om Iran blir verkligt demokratiskt. MB i Egypten stöder Hamas och Iran stöder, eller snarare är, Hizbollah i Libanon. Tycks även svårt att störta den iranska diktaturen, så resonemanget tycks väl hypotetiskt.

I Egypten riskerar faktiskt en repris på Iran 1979 att hända. I arabvärlden har väl tesen att ersättande av despoter med demokrati via revolution inte fungerar visat sig stämma? (I Sydamerika misslyckades även de länder som fick socialistisk revolution medan Chile lyckades trots diktatorn Pinochet. Despoter som hindrar värre ideologier, ideologier som kanske rider på begrepp som "demokrati" fastän de inte är demokratiska, förefaller ibland vara det minst onda. Realpolitik och/eller konservativ reflektion?)

Finns idag akademiker i Sverige (bl a journalister) med bakgrund från arabvärlden som delvis tycks stödja Hizbollah och Hamas och ser Israel som odemokratiskt och terroriststat."

Newsmill har nu överst detta löp. Islam torde med dialektik söka insteg i Europa.

egypten_ara_eur_fatwaradet


Relaterat i media: SvD5 VG4
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Diskussionen om Muslimska brödraskapet -- särskilt Newsnight”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.