Juholt och Jämtin ger promenadseger (tyvärr)

Apropå Håkan Juholt twittrade Timbros Markus Uvell denna lilla varning:
"OK. Visst framstår Juholt som en svag kandidat. Men det trodde många även om Göran Persson. Enormt svårt att bedöma sånt i förväg."

Dick Erixon kommenterade Juholts chanser utifrån personliga egenskaper.

Jag tror politiken var viktigast i detta partiledarval. Som tydlig vänsterpolitiker lär inte Juholt, oavsett personlighet, lyfta socialdemokraterna. Vänsterpartiet kommenterade valet av Juholt positivt och det är väl troligt att Juholt och Jämtin satsar på fortsatt samarbete med dem -- något socialdemokrater i gemen inte gillar. En vänstergir med Juholt och Jämtin kan iofs missgynna vänsterpartiet då deras väljare som mest tog avstånd från Sahlin nu kan gå till socialdemokraterna. Går vänsterpartiet mot 4 procent?

För att vänsterblocket ska växa måste dock alliansväljare vinnas. Har svårt att se att en partiledares personlighet får alliansväljare att gå till en socialdemokrati som samarbetar med vänsterpartiet.

Miljöpartiet vinner kanske på socialdemokraternas vänstergir, men Gustav Fridolin innebär väl också en vänstergir. Tror av dessa skäl inte att vänsterblocket lyfter utan snarare etablerar sig kring 35-40 procent mot 45-50 procent för alliansen. (Sverigedemokraterna lär växa och kanske 2014 brygga gapet mellan blocken som fortsatt vågmästare.)

Borde jag som borgerlig jubla över denna utsiktslösa vänstergir? Alliansregeringen har tyvärr så blygsamt sänkt skatter att nödvändig dynamik i ekonomin knappast uppnåtts (nuvarande uppgång pga rekyl efter finanskris liksom kameral disciplin och ev. den reglering nationell valuta ger). En socialdemokrati som gett alliansen motstånd på det politiska mittfältet hade inneburit ett tryck på alliansen att driva tydligare borgerlig politik. Nu får Reinfeldt en promenadseger.

-
Men om Juholt är en så fenomenal retoriker att han vinner? Sannolikheten att han är det minimal, och vid extremt låga förväntningar krävs ändå något exceptionellt. Om det mot förmodan är så är det ofrånkomligt och dåligt, ungefär som när andra usla ideologier vunnit på karisma. Hur gammal vänsterpolitik skulle väcka engagemang också en gåta.

-
Twittrade igår detta...
"När Eneroth och Pagrotsky sagt nej borde Damberg, populärast hos allmänhet, förmå mobilisera stöd för att aktersegla Juholt o Jämtin"
...och SvD är visst inne på samma linje: Ta fajten, Damberg.

Här några kommentarer av politiker i olika partier.

Bloggar: Thomas B, Karl H, Rolf E, Erik L (s), Peter H (s), Johan L (s)
Relaterat i media: AB AB2 AB3 BLT BLT2 BLT3 Norrt Norrt2 Norrt3 SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7 SvD8 DN DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 DN7 SVT1 SVT2 SVT3 SVT4 SVT5 SVT6 EK EK2 EK3 EK4 SkD SkD2 SkD3 ST LTÖ LTÖ2 HD HD2 HD3 Dagen GP GP2 Exp Exp2 Exp3
Andra bloggar om: , , , ,

Comments

2 Responses to “Juholt och Jämtin ger promenadseger (tyvärr)”

Lars sa...
11 mars 2011 10:17

Hehe....promenadseger. Jag förstår att MUF nerverna vill spela sansen ett riktigt spratt nu när det äntligen dyker upp en trygg och säker ledare för demokratin! Nu är timglaset vänt och sanden rinner för er med noll självinsikt och empati!! Om några månader skulle jag hellre vara fas3are än moderat politiker!!! LYCKA TILL

Anonym sa...
11 mars 2011 10:34

Hörru! Det finns inget som säger att S inte kan vinna tillbaka alla sossar som en gång lämna partiet. Min personliga åsikt är att anledningen att man börjar tänka på sig själv (dvs röstar på moderaterna), är att man inte känner att det finns en grupp som gör dom flesta till vinnare. Vänster kommer alltid vinna över höger så länge vänster gör sitt jobb på rätt sätt. Samvete är nånting alla har och kan man bara stimulera det i folk, med uppbackning av en trovärdig ekonomisk plan, blir det S som gör en promenad seger.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.