Marine Le Pen-intervju och lite om högerextremism

En RT-intervju med Front Nationals Marine Le Pen, som ju tros gå till andra presidentvalsomgången och där kanske rentav kan vinna som extremhögerns första president. Intervjun minst en månad gammal. (RT är rysk television; så detta borde vara "Putin-kompatibelt".)



Notiser

Inledningsvis säger Marine Le Pen att EU vill ta in 150 miljoner invandrare på 30 år. Uppgiften måste ifrågasättas. Andra EU-länder har betydligt lägre utomeuropeisk nettoinvandring än Sverige, i snitt kanske 1/3 av våra grovt 50 000 per år. EU bör med 50 gånger större befolkning alltså ha 50 000 * 50 / 3 invandrare per år, dvs 25 miljoner på 30 år. Le Pens siffra säkert 6 gånger för stor.

(Om invandring ökar och högre födelsetal för de med invandrarbakgrund räknas kan de med invandrarbakgrund kanske öka 50 miljoner på 30 år, vilket iofs kan vara ohållbart. Den största, svenska, invandringen tror jag senare detta sekel kan leda till kaos. Ville dock påtala Le Pens överdrift som verkar typisk för högerextrema populister.)

Sen nämner Le Pen arbetslöshet och fattigdom, implicit orsakade av invandrare... Hon säger att fransmäns lidande över detta är vad även protesterande egyptier känner. (Vet f ö inte om Front National har lösningsförslag för ekonomin, såsom rimliga skatter, mindre regleringar, handel och konkurrens; SD tycks ju vara sossar.)

Intressant är att Le Pen talar om att hon som jurist försvarat även illegala invandrare, vilket torde bidra till en bild av henne som en som inte drivs av hat och rasism. Lär behövas för framgång i presidentvalet.

Från ca 6:00 tas EU-kritik upp och Le Pen önskar förhandla om ett euro a'la carte på ett så resolut sätt att Frankrikes deltagande i samarbetet sätts på spel.

Från ca 8:00 tas Israel upp där Le Pen kör anti-israelisk demagogi om bosättningar som kolonialism på ockuperat territorium. Hon kallar vidare Ryssland för Frankrikes viktigaste allierade och önskar att man distanserar sig från USA där hon menar det är förödmjukande för Frankrike att USA-kritiker måste ges rätt. Hon önskar även närmare politiskt samarbete med Ryssland. RT:s följdfråga rör att Le Pen liksom Ryssland är emot terroristattacker. Nä! Rena puss- och kramkalaset?


Ryssland

Front Nationals syn på Ryssland är kanske inte olik Sverigedemokraternas, bl a med tanke på SD:s ställningstagande att Ryssland ska få intervenera militärt i södra Kaukasus utan att EU/väst lägger sig i, vilket bl a tycks oreras argumenteras med att EU varit ointresserade av att i Latinamerika medla mellan kriminella organisationer och stater och att det beror på att vi backat upp USA och deras intressen... [1]

I SD:s program finns faktiskt kravet att NATO läggs ned och tyngdpunkt i internationell säkerhetspolitik läggs på OSSE och FN. Vidare finns några skarpa anti-amerikanska formuleringar. Märkligt nog tas detta sällan upp. (Kanske vänsterjournalister inte ser just detta som något pinsamt?) Jimmie kom inför valet undan med att SD inte skulle fokusera på utrikespolitik då den inte är viktig för SD:s väljare. [2] Nähä...

Även med tanke på risken för NATO:s minskade resp. Rysslands ökade betydelse tror jag att det vore ett enormt misstag om Le Pen valdes till president.

Sen är det nog relevant att fråga vilken effekt en seger för Le Pen skulle ha för högerextremas inflytande i allmänhet, t ex för hur minoriteter behandlas. Där har svenska högerextrema i form av med SD samarbetande Politiskt Inkorrekt skrivit att romer "likt en förtärande gräshoppssvärm översvämmat Europa". [3]


Framtid

Men om väst överskattat arabvärldens demokratiutveckling, där istället Muslimska brödraskapet och antidemokrater stärks, finns risken att problem i spåren av "arabiska våren" bidrar till en i Europa missnöjesreaktion och en "fascistisk vår"? I så fall lär inte svartmålning av oss som förordar försiktigare invandringspolitik som "högerextrema" minska den risken. Om respekt för nationers autonomi och förordande av reglerad invandring är stigmatiserande lär det snarast gynna högerextrema.

SD har erkänts av ett antal väljare och det som kan avväpna dem är att förmå bemöta deras argument -- och göra det. Förmågan ligger i sakliga svar, inte i gångbara floskler. Att utan vidare avvisa oro att vi inte klarar vår invandring går inte när forskning beskriver problemet och lyckade exempel saknas. Även liberalen Timothy Garton Ash har sagt något liknande en "Åkesson-klyscha"...

"I think if you had unlimited immigration you would destroy any free society. So for me the statement that you have to manage migration is not an illiberal statement. And it is the same effect as if you just open the front door and let everybody in, there would be an explosion of hatred and conflict." [4]

-
[1] Margareta Sandstedts blogg 21 maj 2011, "Vänsterpartiet – elbolagens mindre stödtrupp".
[2] Sydsvenskan 17 februari 2010, "SD skippar utrikespolitiken", av Niklas Orrenius.
[3] GT 09 februari 2011, "Rasistiskt sd-inlägg utreds av partiet", av Anna Mattsson.
[4] Ur intervju med Timothy Garton Ash av Tony Curzon Price för Intelligence 2, 17 maj 2011.


Relaterat i bloggar:Sunnebloggen, Lars Björndahl
Relaterat i media: SvD1 SvD2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Marine Le Pen-intervju och lite om högerextremism”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.