Ras, politik eller en mix och stundens ingivelse?

Har inte läst eller informerat mig så mycket om kravallerna i London, men försöker mig på en postning...

Vissa har fullt upp att beskriva upploppen, som visst spridit sig, som rasupplopp. Min första tanke var att etnisk dimension hade stor betydelse, men känns som om detta kan drivas av människor i utanförskap, kriminella och kanske extrema aktivister.

En gnista (dödsskjutning), en historia av upplopp i området (gör dem till möjlighet) och populistiska politiska budskap, om att de som äger är tjuvar och fattiga offer för dessa, skulle jag möjligen kunna tänka mig förklarar att vissa gör detta (ser det som legitimt). I så fall finns politisk radikal dimension och har det mindre med polisen att göra. Boris Johnson:
"People have lost their homes, businesses and livelihoods through mindless violence. I understand the need for urgent answers into the shooting incident that resulted in the death of a young local man, and I've sought reassurances that the IPCC are doing exactly that. But let's be clear – these acts of sheer criminality across London are nothing to do with this incident and must stop now."

Blir frågor om moral av generell karaktär och behovet av auktoritär ordningsmakt inslag i den diskussion som följer detta?

För att detta ändå har med invandring -- men även med politisk radikalism -- att göra talar t ex i denna Guardian-blogg ett vittne till raskravaller i Brixton 1981, iscensatta av invandrare, och Baltimore efter mordet på Martin Luther King. De beskrivs likartade såväl i händelser som orsak, där vittnet menar att "members of minority groups suffer ... economic plight" samt "under education and unemployment" var orsaker. Men skulle upplopp uppstå utan konspirativa budskap om klyftor skapade för att hålla delar av samhället utanför? Om inte, hur kommer man till rätta med misstro och konspiration? Närs de i mångkulturell miljö? Visar USA, med en restriktiv invandring, att misstro kan läka? Krävs restriktiv invandring först?

Klipp via Guardian-bloggen:

"Remarkable time-lapse video of fires in the Tottenham night sky between Saturday and Sunday"


"This video footage shows the moment the Mantella jewellery shop in Enfield was raided last night."Relaterat i media: DN1 DN2 DN3 SvD1 SvD2 GP SkD
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Comments

6 Responses to “Ras, politik eller en mix och stundens ingivelse?”

Lucifer sa...
8 augusti 2011 23:15

Tja, var det fel sida som vann kriget?

9 augusti 2011 00:01

Vilket? Det som fördes mot en som mördade de med avvikande åsikter, religion mm, gjorde experiment på människor som om de vore dött biologiskt material och drev sitt rike enligt egenhändig elitistisk religion?

Tillhör du de som anser att opposition mot WWII:s motsvarighet till Ahmadinejad är orsaken till massinvandring, eller?

Cello Jr sa...
9 augusti 2011 09:50

Påminner mig att den judiske flyktingen Harry Schein dömde ut både utländska adoptioner (för barnens skull) och mångkulturella samhällen. Pekande på Norirland, Belgien och Ex-Jugoslavien.

Han var väl bara realist och framför allt representant för en äldre (mer realistisk?) generation.

Vad som egentligen ligger till grunden för raskravallerna i London är väl svårt att utröna.
Populärkulturella influenser via musik och film?
Brist på lämpliga lediga jobb? Machokultur som
ser ned på utbildning och intellektuell verksamhet?

Men att de är en följd av invandring av utseendemässigt starkt avvikande från majoritetsbefolkningen är väl ovedersägligt.
Och just den saken, utseendet, som raslig och etnisk identitet skapar en känsla av utanförskap.

Å andra sidan har man alltid haft den här sortens problem. Mods- och rockerkravallerna i Brighton på 60-talet och fotbollshuliganism, bara med den skillnaden att de aldrig fått sådana omfattning och lika allvarliga följder.

Anonym sa...
9 augusti 2011 12:39

Detta är ett väldigt tydligt exempel på misslyckad integration. Eftersom upploppen alltid utförs av invandrarungdomar, oavsett vilket land det sker i. Det kan vara Sverige, Danmark, England, Frankrike m.fl. Orsaken till varför de begår upplopp är lika många som de skador som de orsakar.

Cello Jr sa...
9 augusti 2011 14:03

Intressant kommentar här:
Floder av hat

Alex sa...
10 augusti 2011 10:05

En livstid av fattigdom, maktlöshet och marginalisering fyller en krutdurk av rättmätig ilska och frustration. Polisen skjuter ihjäl en person och *BANG* hela stadsdelar exploderar, hundratals människor strålar samman i varje gatuhörn, adrenalinet rusar i blodet, de tänker: Det här är bättre än en fotbollsmatch (och fan så mycket biligare)! De känner att de är i kontroll - kanske för första gången i sina liv, de jagar iväg polisen som trackaserat dem, tar saker de inte har råd att köpa, somliga går längre och bränner ner hela byggnader. I massorna finns kriminella men de flesta är vanliga ungdomar, en del äldre. Men morgonen kommer, berusningen har klingat ur och saker och ting framträder i ett annat ljus, makten var en illusion. Statsapparaten har återhämtat sig från chocken, 16,000 poliser återställer Ordningen, gata för gata, hus för hus - hundratals arresteras och de som inbillade sig att de bestämde kommer att få betala ett högt pris för det. I opinionsmätningarna kommer högerextremister att gå fram och David Cameron kommer annonsera satsningar på ökad myndighetskontroll snarare än fritidsgårdar och vårdcentraler.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.