TBC och invandrarna -- replik till SD-politiker

Ett budskap på smått rasistiska PI (nu Avpixlat) var att invandrare av alla möjliga skäl akut hotar Sverige. Jämte det att romer bör avlägsnas för att de plundrar Sverige samt Europa som en förödande gräshoppssvärm så hotar lungsjukdomen tuberkolos pga invandrare. Några exempel: #1, #2, #3, #4, #5. Tänkte att PI:s stil hade triggat en SD-politiker att twittra detta...


Människors hälsa... PI:s rent apokalyptiska hot mot das gesunde folkhälsa?

Inte riktigt. Här TV4-reportaget, men jag replikerade blixtsnabbt detta:
10-tals botas ej. Trots ökning hos inv, minskning hos svensken [BILD 1]. "Hot" överallt? [BILD 2]
BILD 1:

BILD 2:

...och (ungefär) detta:
Invandrare som hälsoproblem pga TBC krystat mtp enstaka dödsfall och upp till 50 ggr mer TBC i bl a Thailand. Invandrare är människor värda vård.

Med bloggen PI i åtanke replikerade jag utan att se TV4;s reportage om tuberkulos hos invandrare och att erbjuda hälsoundersökningar. Skulle inte ha något emot om de var krav för vissa högriskgrupper. (Kanske "folkparti-fascism" i vårt debattklimat?)

Nåväl. Apropå PI:s fokus på Somalia. Även sjukdomens förekomst i Thailand är grovt 50-100 gånger den för i Sverige födda svenskar och i nivå med Somalia.

Ökat antal fall för invandrare beror på ökad invandring från områden där förekomst är hög. Enligt en gammal studie minskade för somaliska invandrare i Danmark på 7 år andel insjuknade till ca hälften, från en iofs hög nivå. Slutsats i den och andra studier är dock att överrepresentation hos invandrare från av tuberkolos drabbade länder i hög grad består.

I Somalia insjuknar annars årligen ca 0.15 procent, medan i Sverige bland de födda här ca 0.001 procent insjuknar varje år. Sjukdomen är väl en utmaning oavsett om människor från områden där den är vanligare migrerar eller ej. Även icke-svenskar är ju människor där SD:are "bryr sig om människors hälsa". Enligt WHO har sjukdomen minskat globalt, något som skett samtidigt med ökad migration och borde indikera att den går att stävja.Här f ö WHO:s senaste karta på förekomst av tuberkolos:Jag är f ö, som tidigare, emot vår "låt-gå-invandringspolitik" och ser politisk islam som ett stort problem, men när PI utmålar invandrare som hot då i vissa invandrargrupper några promille årligen insjuknar i en svår sjukdom känns det ...lite unket populistiskt.


Relaterat i media: SvD GP DN
Andra bloggar om: , , , , , ,

Comments

No responses to “TBC och invandrarna -- replik till SD-politiker”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.