Kommentar om somalisk invandring, allmänt om invandring samt om SD

Kommenterade det nedan på artikel på Avpixlat om somalisk invandring (utom längre sista del som jag valde ta bort då den avvek från ämnet samt mycket editerats nu). Finner Avpixlat rätt osmaklig, där de exempelvis nyligen hängde på en nazist-kampanj (Bollnäs) och bakom anonymitet förtalsmässigt hängt ut enskilda invandrare, även om det emellanåt varvas med vettigare texter. Man har även en länk i länklistan till en sajt av nazister och till sajter "ett par länk-klick ifrån" Breivik-hyllningar (Demokratbloggen).

Men Avpixlat har många läsare, och kommenterade detta här något förbättrade.

Här en lång kommentar. Jag finner några av denna sajts länkar och inlägg osmakliga, men er senaste krönikör skriver utmärkt. Svårt ta bort nazisterna i länklistan? Ni vill tydligen inte göra det och så länge det är så känns ni BSS-extrema. Har dock sett fler sansade kommentarer här nu än tidigare, och då denna post bortsett från hänvisning till Avpixlats utpekande av enskilda, är rätt okej så bidrar jag nu med mastiga fakta och åsikter.

Siffran 27 000 anländande från Somalia på två år är för låg. Ska vara nästan det dubbla enligt följande:

I migrationsverkets prognos i maj (PDF) anges att drygt 8 000 från Afrikas horn kommer att söka asyl 2012 och lika många 2013 (tabell 2, s. 19). Vidare antas under 2012 från Somalia 23 400 söka uppehållstillstånd som anhörig, samt 12 000 år 2013. Nu söker väl många från Afrikas horn asyl som somalier fastän de är exempelvis etiopier, men antas att 7 000 från Afrikas horn enligt ovan är somalier anländer drygt 30 000 somalier år 2012 och 19 000 år 2013 (tabell 14, s. 39).

Migrationsverket prognos är alltså total nära 50 000 somalier kommande två år.


PROGNOS? 300 000 SOMALIER 2027?

Stefan: "Var det slutar, när det slutar och om det överhuvudtaget slutar, är en fråga som många ställer sig."

Ska försöka ge ett svar, men tar ej hänsyn till aktuell situation i Somalia och ökat återvändande som Stefan nämner:

2014-2015 är migrationsverket siffror att asyl- och anhöriginvandrare är ca 13 000 per år (enligt källangivelse ovan 7 500 asylsökande från Afrikas horn minus säg 1 000 (gissning) från andra länder, plus 6 600 somaliska anhöriginvandrare). Om denna asyl- och anhöriginvandring permanentas är ökning somalisvenskar på 15 år på grund av migration nämnda 50 000 under 2012-2013 plus 169 000, alltså totalt 232 000 anländande somalier t o m 2026. Nu kommer en del av dem att återvända, så kanske talet är 200 000. Samtidigt har denna grupp ett födelseöverskott, då deras fertilitet är hög (knappt 4 barn per kvinna) och åldersdemografi ger hög andel i fertil ålder. Detta kan beräknas till ca 45 000 under dessa 15 år. Ökning landar då på 250 000 som ska läggas till dagens ca 45 000 somalisvenskar. Antal år 2027 således ca 300 000.

300 000 somalisvenskar om 15 år är nästan en 7-dubbling, men ännu "bara" 3 procent av Sveriges befolkning. (Hade utan migrationsverkets prognos gissat på mellan 130 000 och 180 000 somalisvenskar 2027, vid en nettoinvandring på mellan 4 000 och 7 000 per år.)


SVERIGES INVANDRING SAMT MUSLIMSKA INVANDRING

På en sajt anges att Sverige är ett av få länder i Europa där "contribution of net migration is projected to be more than double the contribution of natural increase". Förstår ej exakta betydelsen av detta, men av de fem länder som anges har några stor europeisk migration, medan vi har betydande utomeuropeisk (halva vår nettoinvandring senaste decennium är från länder med muslimsk majoritet; se SCB-data här). Belgien och Spanien kanske kan tävla med oss om att vara "värst" (enligt MP "bäst"?), men Spaniens muslimska invandring betydligt lägre än vår; se graf med IIASA:s data nedan.

Att Sverige är ledande på muslimsk invandring menar IIASA, en grupp demografer som presenterade dessa prognosdata (ur bok av Eric Kaufmann), där andel muslimer i Sverige år 2050 bedöms vara mellan 20 och 25 procent:
LITE ALLMÄNT OM MIGRATION

Min åsikt är att migration ibland är självklar, exempelvis vid krig. Jag tror vidare att migration som skapar möten kan fungera som smörjmedel i mänsklighetens samlevnad och i det perspektivet är önskvärd. Motsatt ger nationell slutenhet större avstånd och spänningar mellan kulturer. Målet etnisk renhet -- som t ex vilande nationalsocialism i Tredje positionen och partier som BNP väl förordar, men där även SD:s ideologi uttryckt i principprogrammets begrepp "nedärvda egenskaper" tycks betyda hög grad av även biologisk likhet samt det att Patrik Ehn för några år sen arbetade för Third Way -- kallar jag religiös rasideologi. Kulturen ÄR kruxet, inte alltid litet eller enkelt, och ett argument för reglerad invandring. Men som med annat är denna friktion bara en sida av myntet, där dess andra sida är migrationens positiva funktion skapande förståelse. Merit Wagers ord känns relevanta: "Det är inte svart eller vitt. Det är svart och vitt. Samtidigt."

Dels finns Geert Wilders argument, att vi bör undvika att Europa blir som Libanon, men samtidigt får vi se upp för den ideologi som vann gehör på 30-talet.

Det är viktigt att vi överhuvudtaget få förorda nationers migrationskontroll, vilket rymmer en demokratiaspekt. Påståendet att varje illegal invandrare är ett brott mot mänskliga rättigheter har förekommit (har sett det från vänsterpartister och aktivistorganisationer, där en sån organisation tycks vara vad en debattör stödde här), men sådan dogmatism torde undergräva möjligheten att alls demokratiskt påverka migrationspolitik. (Apropå mänskliga rättigheter innebär världen som område där lagar gäller vissa demokratiska problem, men de efter förra seklets tragedier med stöd av demokratiska segrarmakter genomdrivna mänskliga rättigheterna ändå acceptabla, fyllande en funktion.)

Men SD:s ideologi, där i principprogram nedärvda egenskaper antyds påverka invandrarens roll, är alltså problematisk, emellanåt antydd av förtroendevalda (kommunförenings ordförande här?).

Andra partier har också problem, men så att säga på motsatt vis, där de inte förstår hur problematisk ovan påvisade rekordstora invandring är kulturellt, utan ignorerar ämnet. Aje Carlbom skrev häromdan denna artikel i Dagens Media om självsegregation och etniska enklaver, men har bara sett artikeln diskuteras på sajter som Fria Tider och Avpixlat. Istället hör jag Reinfeldt (som lät Waberi sitta i försvarsutskottet) i sitt sommartal tala om Tensta som vore det samma Tensta som för decennier sedan. Hade gärna 2014 sett ett svenskt Fremskrittspartiet.

Comments

3 Responses to “Kommentar om somalisk invandring, allmänt om invandring samt om SD”

19 augusti 2012 23:16

Snälla du! Vänta inte på ett parti som inte kommer att komma. Starta det själv! Det behövs fler invandringskritiska partier. Absolut!

Anonym sa...
23 augusti 2012 19:31

Du skriver att SD menar på att det är "nedärvda" egenskaper hos folk. Jag antar att du försöker antyda att SD som parti anser att gener styr en individs beteende? Är det verkligen det de säger? Måhanda några enstaka uttrycker sig lika obeteänskamt som Fredrik Reinfeldt (det där om att man "ska inte bli förvånad" om man blir knivhuggen för att man
har annorlunda åsikter)

Men låt mig se om jag uppfattat dig rätt. Du tror du inte att man kan dra några slutsatser från människors kultur? Att om man växer upp i en kontext så formas man inte av det?

Menar du att man inte kan peka på tendenser inom en grupp i en kontext?

Lars sa...
30 augusti 2012 20:28

Bra, försök få in mer kommentarer i Avpixlat. Det behövs mer fakta, oberoende och kritisk granskning av kritiken av invandringspolitiken. Först när SD vilar på en stabil och fullt accepterad värdegrund kommer opinionssiffrorna att vända uppåt.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.