SD-budget -- dröm om 1900-talet?

SD släppte idag sin budget, här. Ögnade i den. Ska säga att trots fantasi-intäkter, malplacerade SD-käpphästar om vikten av sammanhållning, beskyllning av alliansens politik som laissez faire och lite annat var dokumentet rätt välskrivet ...men ska förstås kritiseras. En liten drapa:


Superbesparingen på invandring

Härom veckan presenterade SD hur 119 mrd kr sparas på invandringen, där t ex nästan 1 mrd kr i lägre kostnad för av- och utvisning  fanns, med även lägre sådan kostnad första året!


Men framför allt finns större brister kvar från SD:s kalkyl 2011, delvis nämnda här. Tror att SD anger minst 60 mrd kr för stor besparing på invandring, som i så fall istället för 119 mrd kr är högst 60 mrd kr. Det nu redovisade motsvarar orealistiska 300 000-400 000 kr per stoppad invandrare och år.

Nationalekonomer, som t ex Bo Södersten och Jan Ekberg, har angett att kostnaden för invandring är sådan att SD:s besparing framstår som otänkbar. Vidare räknade danska regeringen fram att de sparat högst 1/3 av SD:s besparing (se här). En holländsk tidskrift, Elsevier, räknade med hjälp av landets statistikmyndighet fram en kostnad för invandringen år 2009 som för Sverige skulle motsvara 63 mrd kr (se här), så högst halva SD:s besparing på invandring verkar rimligt.


Politi(s)k profil och populism-miljarder

I övrigt är SD:s intäktssida bl a generellt återställd (höjd) arbetsgivaravgift (33 mrd kr) och slopad ungdomsrabatt (55 mrd kr). Stora satsningar är sänkt inkomstskatt för låg- och medelinkomsttagare (48 mrd kr) och sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag (44 mrd kr). Lindring för låg- och medelinkomsttagare men relativt sämre för höginkomsttagare. Småföretag får lägre arbetskraftskostnad och stora företag högre sådan. Fördelningsprofil kanske vänster, där högre arbetsgivaravgifter varit sossepolitik. Men SD flirtar samtidigt med småföretag. Sossar skonar ju helst storföretag. Sosseprofil torde SD industripolitik ha, där gruvnäringen omhuldas.

Knappast lika utpräglad politik för arbete som alliansens, men SD förordar jobbskatteavdragets femte steg. SD:s tro att lägre inkomstskatt för låg- och medelinkomsttagare ger 10 000 nya jobb tycks naivt. Tror i alla fall att SD -- även med tanke på lärlingsjobb -- gillar traditionell industri.

Satsningar -- bl a 36 mrd kr på pensionärer, 17.5 mrd kr på höjd a-kassa, 13 mrd kr på vården och 11 mrd kr högre statsskuldsamortering -- åstadkoms med hjälp av nämnda orealistiska antagande om besparing på invandringen. Med SD i Rosenbad får antas att statskassan läcker 15-20 mrd kr per år.

Då SD växlar arbetsgivaravgifter mot skattesänkning krävs nog återhållen löneökning i industrin, så att ökad arbetskraftskostnad inte ger arbetslöshet . Kunskapsintensiva sektorns höginkomsttagare lär få det tuffare, men kassan fyller SD med pengar från gruvnäringen. Är perspektivet 1900-tal? Vem kunde i så fall ana...


Om detta i media:  dn.se

Comments

One response to “SD-budget -- dröm om 1900-talet?”

Lars sa...
2 oktober 2012 23:03

120 miljarder låter förstå mycket men det är inte helt uppåt väggarna. Minskningen av antalet flyktingar och anhöriga i Danmark var inte i närheten av det antal som ska minskas av SD i Sverige. Överlag tycker jag de ekonomiska beräkningarna är rimliga även om vissa integrationssatsningar knappast kommer att tas bort.

Det finns ett problem med utredningen och det är att anhöriginvandringen inte kommer att kunna minskas i den hastighet som SD hoppas på. Det mycket stora antal som vi redan tagit emot kommer att vilja ta emot anhöriga under många år framöver. Visst kommer minskningen att bli stor men vi kommer knappast ner på Danmarks nivå inom tio år.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.