some najs on the nyhetfront

[Knökar åter in megablogpost, och ursäkta en helt bedrövlig, trendig och anti-intellektull rubrik (orerande fel, dock :-).]

Har kikat in i medias nyhetskalejdoskop och... jo, onekligen en bra dag. Allt är kanske inte 100 %, men... ändå. Kan en viss rättvisa signerad sakernas-verkliga-tillstånd möjligen skönjas?

Fyra pepparkakor:

Persson-
Göran Persson som ses på TV4 vara klart skärrad! Man kan ju faktiskt spekulera i om statsministern rent av varit involverad i den felaktiga informationen, nämligen Lars Danielssons information om påstådda samtal på annandagen. Troligen en självförvållad underström inom regeringskansliet som spinner neråt hur det än spinns. (Media betonar väl exempelvis inte riktigt allvaret i Danielssons informationsmiss eller hur den spiller över på statsministern.)

Medieavslöjande
I och för sig så speglar SVT på Text-TV Danielsson-affären som att man som journalister nu är illa tvungna att ta upp en såpa som inte har någonting med de drabbades sorg att göra. (Som om inte förtroendet för regeringens förmåga vid katastrofer enligt alla opinionsundersökningar är minimalt.) En brandsläckning i sig av en lite speciell art? Rapports nyhetsuppläsare spinner alltså nyheten som att nu så ska man åter ta upp såpan om "vem som sa vad". Detta samma dag som radions Ring P1 låtit ett antal inkommande samtal ha exakt samma vinkling, där de uppringande är tydligt vänster. Två personer säger sig vara medlemmar och aktiva i Attac. De är uppenbart åtminstone vänsterpartister -- den ene bekänner sig som en hederlig gammal kommunist -- och utgör nog 0.05 - 0,1 procent av radikalvänsterföreningens medlemmar (0,061 % av attacs 3300 medlemmar år 2003 enligt Sydsvenskan; om samma procentandel aktiva borgerliga skulle släppas fram i etern -- att tydlig ickevänster släpps fram är möjligen mer undantag -- hur många gånger om skulle man då behöva förlänga programtiden?)

Har annars inga direkta problem med att V och MP utgjorde närmare halva journalistkåren under 90-talet och i JMG:s undersökning 2000, samt antagligen då var, och i dag är, en än större andel inom just samhällsjournalistik. Att vara vänster är att vara missnöjd och det är nog en bra utgångspunkt för journalisten. Svensk journalistik är i stora stycken bra, men lite problem kan man väl ändå påstå att Katrina-bevakningen blottlade? Att händelserna mer än något annat beskrevs som Bush’s politiska katastrof. Att man sa det var kaos och massvåldtäkter, som man, när uppgifter om ordning och ymnig klasslös hjälpsamhet kom fram, inte dementerade. Att att man inte väl analyserar Frankrikes segregationsproblem (eget inlägg här samt ett här om inledande tystnad) annat än att felaktigt skylla segregationen på högerpolitik. Att man inte återspeglar de positiva signalerna från Irak (i utländsk bl a public service-media BBC, Time och ABC). Kort sagt, att svensk media i stort sett är politiskt ensidig/enögd/perspektivlåst. (Kan det verkligen vara en slump att Sverige, med den så tydliga vänstern bland medieproducenterna i form av journalister och redaktionsledningar, är världens högskattestat nummer ett?)

Såg ikväll ett nyhetsinslag på Rapport, och SVT rapporterar först nogsamt de inför parlamentsvalet i Irak hittills tre döda i politiskt våld. Sen filmas, kring några långfärdsbussar, invandrade irakier som tagit sig till vallokaler. Man återger några intervjuer med folk som inte ler så brett men ändå låter entusiastiska. Ordet glädje förekommer inte och en plikt att rösta är ett uttryck man låter återkomma. Att SVT kommer att ifrågasätta detta vals legitimitet är ingen högoddsare. Rubriken om valet i Venezuela, det med ett katastrofalt valdeltagande, var att Chavez stärktes. Dubbla måttstockar?

En positivt uppenbar plumphet, måhända.

EU-
Nåväl, klackarna i taket igen, trots aktuell EU-miniversion av 100-åriga kriget, när jag läser i Aftonbladet, att en ny EU-lag innebär att Sverige inte längre kan förbjuda reklam i de svenskbaserade kanaler som inte är public service, det vill säga TV4. TV-bolagen ska helt själva få bestämma hur reklamen ska visas; staten ska inte få lägga sig i.

Smärtsamt för svenska regleringsivrare förstås, denna aggressiva liberalism som inte ens respekterar perifera exotiska områden av socialistisk regleringskultur. Dock bra, då statsmedia -- jag säger statlig, trots att indirekt riksdagsstyrda public service av inblandade ofta förnekas vara statlig -- kan fortsätta att vara exotiska bäst de vill (jag är själv allt annat än konfessionell liberal).

Gudomlig fotbollstalang-
Slutligen. Messias -- ja, Chippen alltså -- går till italienska topplaget Fiorentina (TV4). I och för sig stannade transfersumman på blygsamma 35 miljoner kronor för mirakelmannen -- men alltid något positivt att ta med sig till landslaget och den bänk som ska nötas tillsammans med den i franska ligatoppen toppspelande Kim Källström, allt till förmån för fisbleka allsvenskar och i alla viktiga matcher ...typ(?)


Hm... dags nu att själv hugga några pepparkakor nu, så alla rester av elakartad cynism efter detta inlägg dunstar ...så ...dagen åter ny stiger ur rosig sky. Färdigorerat, ännu en gång...

Comments

No responses to “some najs on the nyhetfront”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.