En undersökning i Irak om Irak-invasionen refereras och kommenteras, och Motwhalls tillägger:
En sak ska man inte lita på. Nämligen att den här "nyheten" når ut via svenska media.Jag tror snarare att man kan vara rätt säker på att nyheten inte kommer upp i svenska medier. Åtminstone inte i dess största kanalerna, nämligen SVT och SR. Det som inte slår igenom där brukar sällan förmedlas i övriga media. Tidningarna ger det på sin höjd notiser som inte lämnar några spår efter sig.
Denna undersökning pulveriserar nämligen, helt i linje med tidigare undersökningar, en i svenska media allmänt förekommande bild av Irak och Irak-invasionen. Nåde den som vågar oroa main stream-medias bild av omvärlden, ja rent av sätta den på spel! En ofärgad redovisning av denna undersökning kommer knappast att ges.
[Bilden länkad till Motwhalls]
[Uppdatering]
Apropå värdena för Sunni-muslimerna, de som i och med Saddams fall förlorade sin särställning, kan tilläggas att på påståendet "The presence of US forces attracts more violent attacks and makes things worse" höll 26 % och 32 % av Sunnis med om när undersökningens frågor ställdes vid två tillfällen (en andra gång i omvänd ordning). Vid båda tillfällena höll 11 % av alla irakier med om detta påstående.
Diagrammen nedan är intressanta (sida 11 och 9 i denna World Public Opinions PDF-fil).
Vanligast är, vidare, att irakierna vill att utländska styrkorna ska stanna i två år. Ett år respektive tre år eller mer föredrar andra, men något färre irakier (sidan 7-8 i detta World Public Opinion PDF-dokument).
88 % av sunnis stödjer dock attacker mot USA-styrkor, men endast en minoritet av kurder och shia-muslimer liksom en minoritet av irakierna totalt. Men endast 24 % av sunnis ger ett svagt stöd till attacker mot irakiska regeringsstyrkorna och 76 % av dem motsätter sig sådana. I stort sett inga kurder eller shia-muslimer ger stöd för såna attacker (sida 3-4 i dokument länkat närmast ovan).
[end of uppdatering]
(PS. Apropå SR/SVT: Den första kommentaren om att SVT-chefen Eric Fichtelius druckit champagne med statsministerparet på Harpsund som jag hörde i Sveriges Radio var i morse. Man annonserade ett program där man skulle diskutera om det egentligen inte kan vara positivt med just sådana kontakter. Lika bra att sluta lyssna på propagandan, annars finge man väl ha ens hjärna på en tungt belastad dygnet runt-uppkoppling till granskningsnämnden...)
Solong sålänge!
Comments
No responses to “Irakier nöjda och optimister”
Skicka en kommentar
Kommentera relevant och undvik invektiv.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.