M långt större, S mindre, KD i riskzon

Statsvetar-rävarna Olof Petersson och Sören Holmberg skrev i förr går på DN debatt. De menar att de stora förändringarna i opinionen för borgerliga partier kan ge en chock i valet. Detta eftersom opinionsinstituten korrigerar sina resultat med siffror rörande förra valet.
Sålunda publicerar Skop i sin februarimätning 2006 att moderaterna hade 26,7 procent, men i rådata var det hela 31,8 procent som angav moderaterna. Skillnaden är alltså även för detta institut över fem procentenheter. Samma mätning innehöll uppgiften att kristdemokraterna stöddes av 6,0 procent. I rådata hade kristdemokraterna bara 3,8 procent.

Nu tror jag i och för sig att kristdemokraterna är på uppstuds, och för centerpartiet lär inte effekterna vara så intressanta. Detta kan vara värt att uppmärksamma för att uppmärksamma på en fara för KD inför valet, men samtidigt kan det naturligtvis vara lite oroande för drabbade partier:
Det förefaller i dag vara folkpartiet och kristdemokraterna som överskattas följd av efterjusteringens felkällor, med i storleksordningen en eller ett par procentenheter.

Statsvetarna tar heller inte explicit upp att socialdemokraternas lägre siffror inneburit en överskattning då hur människor röstade i förra valet räknas in. Istället skriver man att detta i dag inte är ett problem för socialdemokraterna. Jaha?

Comments

One response to “M långt större, S mindre, KD i riskzon”

6 maj 2006 17:46

Det finns andra siffror som säger någonting annat när det gäller kristdemokraterna - föreslår intresserade att läsa mitt blogginlägg i ämnet på http://dafred.blogspot.com/2006/04/kristdemokraternu-ger-vi-jrnet.html

Det är viktigt att inte dra på för stora växlar när det gäller opinionssiffror. Det våras för kristdemokratnarna!

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.