Svensken VILL minska anställningsskydd

Lyssnar på Studio Ett i P1 och programledarens formuleringar att centerpartiets förslag om att livstidsanställning inte ska gälla ungdomar är ett angrepp på dessa. Reportern polemiserar hårt mot centerpartiets representant, och undrar gång på gång varför denne inte drar tillbaka förslaget. Perspektivet att dagens regler förhindrar anställningar -- inte minst för dem i utanförskap, som invandrare -- lyfts inte fram. Detta är ganska naturligt med dagens vänster-journalistkår (men olyckligt skapandes ensidiga vänstervinklade bilder).

Antidemokrater inom så kallad autonom vänster (som alltså svensk Public Service-media indirekt försvarar) agerar nu åter med våld och har upprepat bland annat kastat tegelstenar mot partikanslier. (T ex i GP här, här och här.)

Moderaten Aqurette visar dock att svenska folket välkomnar centerpartiets förslag. Mer än dubbelt så många ungdomar är positiva till att minska anställningstryggheten än som motsätter sig en förändring. (Se även här vad Liza Marklund anser om livstidsanställningskontrakt.)


Du som inte övertygats, läs gärna fakta nedan tillhärandes en artikel i Di i tisdags om nöjd svensk ungdom på den danska arbetsmarknaden (inte på nätet).

Se även Globaljugglers jämförelse av centerpartiets arbetsmarknadslagar för ungdomar och socialdemokraternas plusjobb.

Centerpartiets förslag illustrerar väl den ideologiska skillnaden mellan alliansen å ena sidan och socialdemokraterna och/eller vänsterkartellen (jag vet inte var miljöpartiet står) å den andra. Socialdemokraterna förnekar att problem med livstidsanställning överhuvudtaget finns medan alliansen analyserar och presenterar förslag som bevisligen – vilket nu även svenskar anser – främjar att nya arbeten skapas.

Comments

7 Responses to “Svensken VILL minska anställningsskydd”

Bengt sa...
13 april 2006 19:39

Det har givetvis inget med andra faktorer att göra?....

Det har BARA med arbetstryggheten att göra?

Du tror inte läget närmare kontinenten och att Danmark är bättre på att samarbete med kontinenten än Sverige?

Bara för att räkna upp några andra faktorer som spelar in...

Magnus sa...
13 april 2006 20:13

Jo, jag kan tänka mig en massa mer eller mindre viktiga orsaker, men samtidigt gäller det att lokalisera de viktigare och mer relevanta.

Hur den orsak du nämner, att danskarna är bättre på att samarbeta med kontinenten, har en koppling till arbetsmarknadssituationen för ungdomar förstår jag inte riktigt. Jag fattade inte vad du syftade på, men det var kanske mera något som skulle kunna påverka ekonomin i stort? Förklara gärna.

Att det råder konsensus bland arbetsgivare om att anställnings-reglerna försvårar anställning och att även 2/3 av ungdomarna stöder centerpartiets ungdomsavtal är väl inte så oegentliga argument i den frågan?

Magnus sa...
13 april 2006 20:16

Förresten, du nämnde även läget närmare kontinenten som en tänkbar orsak, men nej -- det tror jag inte spelar in här.

(För 40 år sedan var nord- och sydkorea lika fattiga. Att det är annorlunda i dag har ingenting med nordkoreas geografiska läge att göra.)

6 maj 2006 17:48

Föreslår er att läsa mitt blogginlägg,http://dafred.blogspot.com/2006/04/c-p-rtt-spr-kd-har-frslagen.html,där jag kommenterar centerpartiets arbetspolitik och jämför det med kristdemokraternas arbetspolitik.

eatfrog sa...
24 maj 2006 19:04

Mycket välskrivet inlägg. Det är konstigt hur man kan se högerspöket överallt när någon talar om att minska på något bidrag eller minska på något skydd.

För mig, som ung (och snart arbetslös för sommarmånaderna), så skiter jag faktiskt fullständigt i anställningsskydd. Enda jag bryr mig om, är att ha en inkomst. Osäker inkomst är alltid tusen gånger bättre än ingen inkomst alls/få någon tusenlapp av staten som tröstpris.

Idag uppmuntras det verkligen inte till arbete. Jag har hört flera arbetsgivare säga det rakt ut, de vågar inte anställa någon idag, ifall det skulle bli sämre tider. Och detta trots att de faktiskt skulle behöva lite extra hjälp.

1 augusti 2006 22:10

"Moderaten Aqurette".. när blev han moderat?

Magnus sa...
2 augusti 2006 01:30

Ingen aning. Ett antal år sen, typ... ;-) Jag tror att han beskriver varför han blev moderat på sin blogg eller hemsida. Han kandiderar visst i valet och har en i mitt tycke mycket snygg och intressant blogg.

Din blogg är också bra. Bland annat tyckte jag ett mycket bra språk gav läslust och engagerade en som läsare (en journalistisk ådra?). Själv kommer jag eventuellt fortsätta bloggandet i wordpress med ett annat bloggnamn. Lägger upp info när så sker. Tar ju tid, detta skrivande...

Jag kommer nog förresten enbart att blogga egna mer sammansatta åsikter och inte sånt som ändå ligger i övriga blogg-/nyhetsflödet. Åsikter täcks upp rätt bra ändå i bloggosfären.

Ett scoop jag råkade upptäcka i dag är förresten att vänstersajten motkraft.net länkar en nationalsocialistisk blogg direkt på dess hem-/startsida. Tog en skärmdump där länken delas med Osynliga Partiets Petter och bloggar kanske det tillsammans med några övriga kopplingar mellan vänster och nationalsocialisterna senaste tiden... demonstrationer, slagordsanvändning mm...

Hmmm, en avslutningspost här i morgon kanske? :-) (Om ingen hinner "sno" det från denna kommentar; bjuder på de'! :-)

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.