Ett par boktips

"Josef K" bloggar på SD-blogg om en undersökning som diskuteras i Storbritannien, nämligen en som visat att 40 procent av muslimera där vill införa sharialagar, samt att 36 procent av de unga invandrade muslimerna -- vilka anses ha radikaliserats i kungadömet -- anser att det är okej att döda dem som lämnar religionen islam. (Uppdatering: Jag har tidigare berört problemet, och här är några källor till/om tidigare undersökningar: Telegraph, ICM Research; Holland: De Telegraaf, bloggen sajten CAGE)

Märk dock att det handlar om 40 procent av kanske 2,7 procent (*), d v s ungefär 1 procent av befolkningen. Naturligtvis ändå inte alldeles oproblematiskt (och i synnerhet problematiskt om allt tillåts i toleransens namn eller i räddhåga för militant islamism; en undfallenhet som förhoppningsvis är en slags barnsjukdom i konfrontation med hårdare delar av ett mer mångfacetterat islam). Kanske lika många muslimer torde nog mer eller mindre helt dela vårt samhälles värderingar.

Men omfattningen av radikalitet har ju inte diskuterats i Sverige, och frågan är hur mycket av detta vi har här? Finns den radikalitet som vi såg i den i Storbritannien nu omdiskuterade Channel 4-dokumentären (där några journalister wallraffade i bl a påstått moderata sammanhang inklusive moskéer)? Det är ju inte alls säkert att det som förekom där är lika vanligt här, men att inslag finns är nog troligt. Att antisemitismen anses stark bland muslimer i vissa förorter kan kanske tyda på att lite mer fundamentalistiska strömningar finns även här.


Boktipsen


Om du bor i Göteborg kan jag (med min lilla blogg) tipsa om ett par böcker om Islam i Europa som finns att låna på stadsbiblioteket här. Dels den informativa boken Londonistan av Melanie Phillips och dels den kanske lite mer medryckande While Europe Slept, av den i Norge boende men ursprungligen amerikanske journalisten Bruce Bawer.

Om du inte bor i Göteborg kan du ju ...t ex köpa böckerna. (Bokfynd: Londonistan, paperback, While Europe Slept.)Londonistan


Amazon
While Europe Slept


Amazon


-

(*) Andel muslimer i Storbritannien som Melanie Phillips anger som troligaste värde i boken Londonistan.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Comments

One response to “Ett par boktips”

Anonymous sa...
30 januari 2007 21:58

Uppdrag Granskning hade 2006 eller 2005 ett bra inslag om radikala islamistgrupper i Sverige. Var faktiskt väldigt bra.
/ Dumle

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.