Nutida socialistisk tragedier

Ett klipp ur en kommentar av Erixon rörande en dokumentär om Zimbabwe, där befolkningen nu drabbas skoningslöst av socialistregimens "nationalisering" av land (något man tycker borde höra till 1900-talet, inte nutid).
"Man visar hur befolkningen fångar råttor som man sedan steker. Man filmar de många åkrar som förut frodade i grönska och som gjorde att Zimbabwe var Afrikas kornbod. Landet exporterade livsmedel. Nu svälter folket."

Kom mig osökt att tänka på denna bild på Mugabe och Chavez. Den senare en medievänsterns gunstling som inledde sitt ledarskap med besök hos Vitrysslands Lukasjenko samt Irans Ahmadinejad, såsom varma fränder men utan större uppmärksamhet samt undanflykter i medierna. (T ex antyddes eller sas rakt ut att Chavez mest bara hade USA-hat gemensamt med Lukasjenko; DN, SvD.) Medierna yppade inte ens ordet envälde när Chavez tillsatte sin bror som minister för några veckor sedan, men har just börjat använda det om Venezuela. Men inte sällan skyller man diktaturen på oppositionen:
"Eftersom oppositionen bojkottade parlamentsvalet 2005 finns det inte så många där som kunde tänkas ha invändningar [mot Chavez förslag att styra via dekret]". (TV4)
En tidsfråga innan mediernas vurm för Latinamerikas kommunister byts mot den nöd "nationaliseringar" kommer att ge. Men då kommer att skyllas på USA -- säkert som amen i kyrkan!

chavez_mugabe_1


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Nutida socialistisk tragedier”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.