Internet-yttrandefrihet avgörs i Egypten

Det första fallet i Egypten där någon tros bli dömd för vad denne på Internet (i en blogg) skrivit på ett i myndigheternas ögon otillåtet sätt pågår just nu. Det är Abdel Kareem Nabil från Alexandria, som suttit arresterad sedan drygt två månader tillbaka för att han bloggat inte helt okritiskt mot myndigheter och islam (tidigare post). Tre vaga anklagelsepunkter där stat och religion anses ha skadats av Kareems ord och där två anklagelsepunkter tycks röra religion. Den andra av dessa gäller att Kareem har riskerat att uppröra sekterister vilka kan skapa upplopp och oordning i samhället. Därmed ses Kareem som skyldig för uppvigling, ungefär enligt samma logik som en del muslimer, Freivalds samt JK ville se vid Muhammedkarikatyrbråket. Typiska anklagelser för ofria samhällen.

Domen faller den 25/1 och kan bli 9 års fängelse men lär efter överklagan gå upp i högre instans. Här finns mer detaljer kring rättegången, med länkar till andra bloggar. En AP-artikel tar också upp detta fall.

Här (och i menyn till höger) ett upprop för Abdel Kareem Nabil. Skriv på!

-

Förresten. Man kan undra om, och i så fall när, den nya regeringen har tänkt rikta sig mot Eritreas regim med krav på att Dawit Isaac frisläpps? Ett tips kan ju även vara att påminna/elda på UD att anstränga sig här (det kanske de redan gör?). T ex i ett mail via detta webformulär.


Andra bloggar om: , , , , ,

Comments

2 Responses to “Internet-yttrandefrihet avgörs i Egypten”

Thomas sa...
20 januari 2007 10:14

Varför tar du inte strid för Sami al-Hajj också?

Magnus sa...
21 januari 2007 09:54

Ett i någon mån styrkande att Thomas anser Bush och Saddam vara jämförbara storheter beträffande ondska finns här:

"... Bush, Blair, Rumsfeld m fl borde skickas till Haag."

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.