Fred trots Hamas islamistiska dödskult?

(En del saker är så sorgliga att man nästan drar sig för skriva om dem. Med tanke på vårt medie- och debattklimat, där det jag nu bloggar sällan kommer fram och vissa ser Hamas som en oproblematisk fredlig part och Israel som enda fredshinder känns detta ändå angeläget.)

I flera fall har palestinska kvinnor som haft affärer vid sidan av äktenskapet och därmed ansetts begått hedersbrott utfört självmordsattentat. Ett sådant fall var tvåbarnsmodern Reem Riyashi, som i januari 2004 tillsammans med sin man planerade och utförde ett självmordsdåd (se t ex LGF).


Fyra israeler dog och tio skadades (Times online). Detta har sedan romantiserats som något ärorikt, där kvinnans barn -- vid dådet endast ett och tre år gamla -- tycks ha indoktrinerats att vara stolta över sin moders handling.

Hamas TV-kanal Al Aqsa TV sände i går följande propagandafilm med Reem Riyashis barn och budskapet att de vill gå i sin mors fotspår. Vacker sång, men......Fakta om filmen på Palestinian Media Watch.

Brigitte Gabriel kommenterade nyligen företeelsen på Fox News.
Enligt TT-Reuters var inte Riyashis självmordsdåd populärt bland palestinierna men försvarades ändå av dåvarande myndigheter. Men sen dess har väl Hamas inflytande och popularitet ökat något, eller?

-

Ser även i en årsgammal Atlas Shrugs-post att Hamas arrangerar terrorfestivaler för barn. Målet med denna terror är naturligtvis inte t ex det fullständiga tillbakadragande av bosättningar från Västbanken och palestinska styre Olmert aktualiserat utan utplåningen av Israel och judarna.

Önskar jag kunde tro att Hamas inflytande kan minska i en palestinsk demokratisk process och/eller genom (utöver det israeliska stödet till Fatah) de förhandlingar med Fatahledaren Abbas i den palestinska samlingsregeringen som exempelvis bloggande journalisten Anna Veeder talar för. Jag tycker dock inte att det är särskilt märkligt att Israel inte initierar förhandling med en regering där de som eftersträvar ens egen utplåning torde ha det mer betydande inflytandet.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Comments

One response to “Fred trots Hamas islamistiska dödskult?”

Magnus sa...
24 mars 2007 13:12

Kuriosa: Denna video, som jag laddade upp på Youtube, fick på ett dygn cirka 50 000 tittare och har nu setts av 75 000 personer, vilket förstås beror på att sajter som Little Green Footballs och Hotair publicerade den, men även CNS News, Daily Mail samt ett par asiatiska nyhetssajter publicerade den!

Daily Mails artikel tycker jag f ö känns "rätt bloggig", och med tanke på kommentarsmöjlighet kan man fundera på vad som skiljer ett blogginlägg från en sån artikel? Naturligtvis att artikeln ligger på Daily Mails plattform -- och att journalisten har betalt! :P

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.