Om islamism, dess inflytande och hedersdebatt

En pytt av intressant uppsnappat under senaste dygnets surfande.

Margret Thatcher
Bloggen Jihad i Malmö länkar en artikel av Margaret Thatcher i The Guardian, där hon menar att islamismen är den nya bolsjevismen. En jämförelse som säkert har många poänger.

Walid Shoebat
Den före detta terroristen Walid Shoebat menar, i de sista minuterna av ett CNN-klipp nyss utlagt på Youtube, ungefär att jihad i politisk islam är som en beroendeframkallande drog. Kommunism är iofs också en slags religion; ett frälsande ideologipaket som utlovar himmelriket och där den frälste blir krigare; en handlingens man eller kvinna i historiens dialektiska process.

youtube

(videolänk uppdaterad 20100301)

Tysk relativism
Ett problem med politisk islam är uppenbarligen att den inom ett demokratiskt samhälle kan växa och utöva ett tryck på det. Dick Erixon skrev i går om hur en tysk domstol i ett domslut tagit hänsyn till att patriarkalt våld är accepterat inom islam. Framstår som en ofattbar undfallenhet! En artikel om detta i Der Spiegel.

Bernard Lewis
Dick Erixon hänvisar i en annan post till en artikel av mellanösternkännaren Bernard Lewis (en både initierad och oroande artikel), och avslutar med följande uppmaning:
"Det är dags för oss i väst att vara stolta över vår kristna civilisation. Vi har inte alltid varit föregångare, men i vår tid har västvärlden utvecklat de värderingar som vi alla står för: frihet och människors lika värde. Låt oss stå upp för dem! Låt oss befria världen från tyrannier och förtryck."

Politik mot hedersvåld
Moderata socialborgarrådet Ulf Kristerssons tycks i alla fall följa Erixons råd i sitt förslag för att komma åt hederskulturen, nämligen att invandrare i undervisning ska få ta del av de värdringar våra lagar bygger på. Hans Brännpunktsinlägg (publicerat samtidigt med ett inlägg om hedersrelaterat våld av Fredrik Federley och ordföranden i stödföreningen för Pela och Fadime) fick i går hela tre repliker på Brännpunkt. Vänstern tycks vilja jämställa hedersvåld med annat våld och på det sättet blunda för särskilda omständigheter kring hedersvåld. Johan Ingerö redogör pedagogiskt för möjliga konsekvenser av detta.

Ser att S-bloggaren Luciano Astudillo först fullständigt dömde ut Kristerssons förslag, men nu "bytt åsikt", åtminstone rörande de opinionsmässiga fördelarna med att kritisera förslaget.

Lyssna på Studio Ett-debatten med Kristersson, Zaida Catalán (mp) samt Emre Güngör här (fönster med spelare öppnas).

Radikalisering av islam i Belgien
Ett kortare reportage från belgiska DW-TV om radikalisering av islam.

Man möter en holländsk journalist och invandrare från Marocko, Hind Fraihi, som skrivit boken "Undercover in Little Morocco" vilken ska ha chockat belgarna (**). Under ett reportage från marknaden tillåts man inte att filma. Vidare sägs att de äldre ser unga radikaliserade som "en förlorad generation". Problemet med radikalisering menar Fraihi inte längre bara är ett storstadsfenomen utan även finns i mindre städer samt är ett globalt fenomen.

Uppdatering: En intervju med Hind Fraihi (vars bok var hopplöst svår att finna) fanns på bloggen Islam In Europe.

-
(**) Finns skuggan av en chans att denna bok översätts till svenska?!?


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments

2 Responses to “Om islamism, dess inflytande och hedersdebatt”

CV sa...
23 mars 2007 22:57

Jag för min del tycker att all politik kan missbrukas av supportrar. Precis som fotboll också kan. Och religion.
Visst finns de människor som är så hängivna en politisk ideologi att de blir omöjligt att diskutera med dem. Men det finns på båda kanterna.
RS
kulturbloggen.com

Magnus sa...
24 mars 2007 12:49

Hej RS! Kul att du kommenterade!!!

"Visst finns de människor som är så hängivna en politisk ideologi att de blir omöjligt att diskutera med dem. Men det finns på båda kanterna."

Jag är nog lite trög, men vad har just detta med inlägget att göra? Vad syftar du på med "båda kanterna"? Islamism och Vadå, eller hedersbrott och Vadå?

Vidare är ju våld mot dem som -- likt TV-reportageteamet -- har en kamera eller dem som inte har huvudduk eller slöja -- och för den delen hederskulturen -- mer än bara en företeelse där man "inte kan diskutera" utan en styrning av människors liv och därmed en kontroll av människor och formandet av ett totalitärt samhälle.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.