Världsbäst i demokrati eller konsensus och media-bias?

Förra posten tycks ha varit en kort kvalitetspaus. Här ett långt lite spretigt inlägg... Vilken idi*t man är som inte slutar att blogga istället!


Ett lästips om Irak.

Först lite oegentligt (men Twingly frestar mig) om en bra, om än inledningsvis väl kolsvart, intressant och välskriven SvD-artikel om oron i Irak, vilken ju är ett argument för att där arbeta för stabilitet och på sikt ett fungerande samhälle. Ett stycke som sätter sig handlar om en slutsats från en som under stort lidande behandlas för en huvudskada (räddad av amerikanska soldater och irakisk polis):
"Politik intresserar honom inte men han är fortfarande glad att Saddam är borta. Och där han ligger, i främmande land, med ständiga smärtor, säger Abbas Shuker ändå att priset för att bli av med diktatorn är värt allt.

–Men dag efter dag betalar jag det priset. Dag efter dag"
Värdet av s k andlig frihet är nog svår att förstå när man inte lidit den totala bristen av den. (Denna åsikt att befrielsen är värt lidande är även den vanligaste enligt bland annat denna opinionsundersökning.) Det är snarast ett mycket större engagemang som behövs i dag; vanliga irakiers reaktion på de senaste amerikanska förstärkningarna verkar ha varit att de kan ha varit för små (dessa stöder tydligen Bushs satsningar). Lite mer om Irak längre fram, om ett SVT-inslag vars mediokra kvalitet står i bjärt kontrast till SvD-artikeln. Bra av artikelföfattarna Josef el Mahdi och (ser man på!) Bitte Hammargren. Bloggen Iraq the Model, av tre bröder i Bagdad, är för övrigt en informationskälla om situationen i Irak som kan rekommenderas.

Erixon kommenterar också värdet av befrielsen i sina senaste poster.


Storartat om åsikts- och yttrandefrihet

Nu något helt annat. Nämligen en föreläsning om inte minst åsikts- och yttrandefrihet som måste rekommenderas, nämligen en som Christopher Hitchens nyligen gav på Torontos Universitet i Kanada. Hitchens, denne brinnande humanist, förklarar t ex vikten av att låta även förintelseförnekare tala och exemplifierar med vad en av dem kunnat lära honom inom ett specifikt område. (Tips: Erixon.)


Världsbäst svensk demokrati?

Bruce Bawer skrev för några månader sen i The New York Sun:
"... The Economist Intelligence Unit, associated with the Economist magazine, has awarded the title of world's most democratic country to Sweden. For many observers, this is not only wrong — it's staggeringly, outrageously misinformed.

Sweden is, after all, a country in which the people are fed by their political, press, and intellectual establishment an unvarying diet of propaganda promoting the socialist welfare state, demonizing Israel, and whitewashing Islam. As for America, the official view was neatly captured in a post-September 11 editorial in the nation's largest newspaper, Aftonbladet, which assured readers that the terrorists who attacked New York and Washington weren't Sweden's enemies but simply hated " U.S. imperialism," a reasonable position given that "the U.S. is the greatest mass murderer of our time." Such views, taught in Sweden's classrooms and enshrined in Sweden's state-approved schoolbooks, are reiterated daily by Sweden's mainstream press organizations, all of which are either government-owned or government-subsidized.

Dissent is powerfully discouraged. ..."


Belgien...

Man kan säkert alltid diskutera hur fritt vårt samhälle är, men det känns ändå lite som om det frihetliga klimatet i västvärlden är satt under viss press. Erik Almqvist skrev i lördags ett inlägg om situationen för ett mot invandringspolitiken kritiskt parti i Belgien, vars möjligheter hårt begränsas av lagstiftning där bland annat partiets försörjningsmöjlighet via privata donationer försvåras. Partiet, Vlaams Belang (möjligen likt SD, med dess brokigare och mer radikala förflutna), var det största i de senaste valen (wikipedia).


Ett ...normalt SVT-inslag

Ett inslag på Aktuellts 18-sändning i lördags om demonstrationerna mot Irak-kriget -- där i vanlig ordning synen att slut på kriget är synonymt med "USA ut ur Irak" godtogs -- var delvis lite märkligt. (Självklart nämndes inte att de flesta irakier önskar att de utländska trupperna ska vara kvar tills landet stabiliserats och säkerhetssituationen förbättrats.)

Jag snappade några bilder. Reportaget inleds med en talare i bild.



Sedan intervjuas en liten kille av samme palestinasjalsprydde talare ...eller av en journalist?!? (Ansiktn inte sönderfrätta av amerikansk stridsgas utan anonymiserade.)





Sedan bilder när intervjuaren, ...eller demonstranten(?) protesterar.



Sen mera intervju. (Apropå texten här förklaras heller att trots allt en hel del förbättringar sker och skett i Irak, inte minst skolor och vattenrening.)



SVT:s journalister kunde naturligtvis inte arabiska, men var det rätt att låta en auktoritet i demonstrationen intervjua killen? God intervjuteknik? Opartiskt? Aningslöst? När lät SVT senast israeler okommenterat intervjua andra israeler för att ge en bild av situationen i mellanöstern? (Uppdatering: Ser i Aftonbladet att pojken och kvinnan stod i centrum för en större protestaktion arrangerad av bl a en gammal kommunist och FNL:are. Inte alls förvånande.)

På en (röd) fana i slutet av reportaget kunde den som hade möjlighet att pausa TV:n se att det stod "Nej till den iranska islamiska regimen. Nej till kriget". Vilka göder de militanta islamisterna i Irak, dem som SVT gärna kallar "motståndsrörelsen" (men mindre vänsterradikala samt internationella medier benämner insurgents, samhällsomstörtare), om inte mullorna i Iran?! En rimlig banderolltext som inte SVT analyserade. (Frågan är om dessa demonstrerande kanske var sunnimuslimer som förlorat makt och är oroliga för iranskt radikalt shiitiskt inflytande???) Visst är situationen i Irak politiskt oerhört svår, och verkligheten definitivt inte så enkel som Fri Televisions hätskt antiamerikanska.



Inget tungt reportage, utan ett jargongmässigt samt utifrån antiamerikansk SVT-nyhetsvärdering relativt långt.


SVT rimmar lyckligtvis på passé. Kolla in Axess Television och TV8 istället. Se programmen under "WEBBTV" i kanalernas övre menyer!

-

Ser förresten att Sveriges Radio hållit ett krismöte där anställda som saknar förtroende för cheferna buade ut dessa under ett möte. (Resume) Kritiken mot kvalitetsförsämringen i P1 har säkert haft visst fog för sig, men samtidigt är det nog positivt att SR lägger ut verksamhet på entreprenad och upphör att fungera som en palestinasjalsjournalistmegafon (hm, vilket kort ord).


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Comments

One response to “Världsbäst i demokrati eller konsensus och media-bias?”

tranquilo sa...
20 mars 2007 kl. 03:18

Ok, man ser att du ogillar SVT på grund av dess "anti-amerikanska" profilering. Dina egna åsikter skiner starkt igenom. Det kanske är det som är tanken, men en mer neutral och nyanserad analys hade varit intressantare.

Frihet låter bra, men till priset av hur många oskyldigas liv och för hur länge? Efter att USA snopet tågat ur landet, vad händer då? Pojken som varje dag betalar priset för den temporära "friheten" kan lika gärna hamna ur askan i elden som något annat.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.