Video: Chavez skjuter studenter! (Esbati applåderar det?)

Eftersom Sveriges vänsterjournalister är lite loja [*] när Hugo Chavez steg för steg inför diktatur i Venezuela kan det ju inte vara fel att blogga om det.

En venezuleansk bloggare -- som började blogga för att hålla kontakten med utländska vänner om hur Venezuela sakta förfaller i totalitarism -- skriver på sin blogg Venezuela News and Views att fyra demonstrerande studenter skadades allvarligt efter beskjutning från motorcykelburen polis. Här ett nytt unikt nyhetsinslag -- en avslöjande video på denna händelse där poliser skjuter skarpt mot obeväpnade i samband med en fredlig demonstration.

Texten vid filmklippet är enligt Systrans översättningsmotor (jag kan inte spanska) följande:

Four hurt to bullet after incidents in Venezuela

University students faced the police in the city of Valencia after the closing of the RCTV emissions. Whereas the Government maintained that the protests are part of a “competing plan”.

(Ali Esbati verkar inte bara vara ointresserad, som flera medier, utan önskar nog även att Chavez kunnat stoppa västmedier, vilka nämligen retorisk beskrivs som "hovsam bulletinjournalistik i enpartidiktaturer" och mer s a s kommunistiskt rättframt som "[reaktion] på hotet mot rådande egendomsförhållanden". Ska man skratta eller gråta...)

Uppdatering: En video som visar hur Esbatis vän Hugo Chavez ser till att ...att stoppa reaktionen från studenter som inte kan acceptera nya egendomsförhållanden:


-

[*] Igår såg jag på SVT vänsterradikale journalisten Magnus Linton rapportera om stängningen av RCTV som att den var försvarbar eftersom kanalen drev oppositionspropaganda och på SVT:s webb fanns inte i morse och inte nu något om Venezuela de senaste dygnen.

SvD har två artiklar senaste veckan. Dels i dag en artikel om att "Venezuela stämmer CNN", och dels i går om att EU kritiserat stängningen av TV-kanalen; men SvD skriver att "medier som opposistionen kontrollerar fått omfattande kritik", men undeviker väl därmed att problematisera kritikerna, nämligen Chavez regim?

Även DN har artikel om att Chavez stämmer CNN, men även en artikel om att den chilenske presidenten oroas över att Venezuelas yttrandefrihet är hotad samt en artikel som både belyser de omfattande demonstrationerna och regimens stämningar mot både CNN och inhemska medier. Lite bättre kanske.


-

Här ett videoklipp från en demonstration vid Chacaito i Caracas:Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Comments

8 Responses to “Video: Chavez skjuter studenter! (Esbati applåderar det?)”

Le Baron sa...
30 maj 2007 00:43

om du vill kan jag länka till videos där göran persson, silvio berlusconi och tony blair skjuter studenter och ickestudenter.

annars undrar jag om du hade tyckt det var fel att stänga tex tv4'as marksändningar i det statliga nätet om de BRÖT mot de regler som fanns i deras sändningstillstånd?

..eller om de öppet stött en MILITÄRKUPP mot en DEMOKRATISKT VALD REGERING?

eller hade det också varit att hindra den fria pressen?

Magnus sa...
30 maj 2007 01:14

jon: om du vill kan jag länka till videos där göran persson, silvio berlusconi och tony blair skjuter studenter och ickestudenter."

Demonstranter som attackerar "borgare" med att kasta gatstenar, som t ex i Göteborg, de gör ju något olagligt och allmänfarligt -- våldsamt upplopp -- och får ju ta konsekvenserna av det. Här var det, som du säkert såg, helt fredliga demonstranter.


"om du hade tyckt det var fel att stänga tex tv4'as marksändningar i det statliga nätet om de BRÖT mot de regler som fanns i deras sändningstillstånd?"

Om någon TV-kanal bryter mot ett tillstånd så ska det ju skötas enligt den rättsliga ordning som finns. I Venezuela stoppas kanalen genom ett dekret av Chavez. Det gillar inte ens de som röstade på Chavez... (läs diskussioner med venezuelianer på olika bloggar!) Och ingen gillar heller att man skjuter obeväpnade demonstranter -- utom Esbati och du kanske?


"..eller om de öppet stött en MILITÄRKUPP mot en DEMOKRATISKT VALD REGERING?"

Jaha... Försvarar du kanske Chavez icke-konstitutionella stängning av TV-kanalen som ett försök att stoppa en kupp? Du tycker inte att den mera påminner om en kupp?

Le Baron sa...
30 maj 2007 08:27

har jag förstått saken rätt har det förekommit en hel del stenkastning nu också. alltså är det ok i dina ögon att skjuta minst ett par studenter..?

hur vet du vad som står i deras sändningstillstånd och om de har följt det eller inte? var har du hämtat din information om att de har följt sitt sändningstillstånd till punkt och pricka? var har du beviset på att det är chavez personligen som stoppat MARKSÄNDNINGEN av kanalen?

om stängningen är konstitutionell eller inte verkar bero på var man hämtar sin information. vad har du för källor och hur vet du att de stämmer?

30 maj 2007 10:34

Åh, snälla lilla Magnus.

1. Nedstängningen av RCTV var helt laglig. En kanal som stöder en militärkupp skulle blivit nedstängd i de flesta länder. Däremot kan man fråga sig om detta verkligen var det egentliga motivet bakom nedstängningen.

2. Magnus Linton har på sin blogg, i flera inlägg, kritiserat Chávez stenhårt för dennes nedstängning av RCTV, och även för mkt annat. Linton är den enda jag vet som ger en nyanserad bild av Chávez Venezuela.

Läs exempelvis detta:

http://www.arenagruppen.se/ag5/default.asp?ID=2743&type=3&cat=arena&mark=utopisten


Förövrigt så har jag, sakligt och nyanserat, bemött tramset du skrev om Kuba här:

http://corrode.blogg.se/021206220859_kuba_och_gitmo.html?DC18293D-C27B-A90D-75B9F91552B5FB2A

Mvh August

2 juni 2007 23:37

Magnus:

Du har absolut ingen aning om vad du pratar om, det är rent ordbajseri från din sida. Du påstår att Chávez "stängning" av RCTV är "icke-konstitutionell". Det är helt fel, och det är ingen "stängning".

RCTV har förlorat sitt marksändningstillstånd flera gånger tidigare, innan Chávez var president. I Venezuela, precis som i Sverige och USA, så är beviljandet av marksändningslicenser reglerat i lag, och regeringen beslutar om dessa licenser. I Sverige har t. ex. den borgerliga regeringen, helt i enlighet med svensk lag, nyligen beslutat att förkorta SVT:s sändningstillstånd till år 2009. I USA har federala myndigheter avslagit TV-kanalen Al Jazeeras ansökan att sända via marknätet. Etc. etc.

RCTV är inte mer "stängd" än TV3 och TV5, som inte beviljats marksändningstillstånd i Sverige, utan sänder via sattellit och kabel. RCTV kommer att sända vidare via kabel och sattelit, det är bara rent trams att kanalen har stängts. Kanalen har överklagat det helt lagliga regeringsbeslutet till Venezuelas högsta domstol - som avslagit RCTV:s överklagan. Både överklagandet och HD:s avslag på detsamma är helt i enlighet med Venezuelas konstitution.

Du snackar alltså i nattmössan när du påstår att RCTV:s förlorade marksändningstillstånd är "icke-konstitutionellt". Du är okunnig, och borde inse det.

6 juni 2007 16:35

Du rankas härmed som den hittills mest okunniga bloggaren om Venezuela.

http://www.venezuelanalysis.com/news.php?newsno=231

Med anledning av studentprotesterna.

Magnus sa...
7 juni 2007 02:06

Ni får gärna länka era propagandasidor, men det är bättre om ni debatterar med ord och inte tvingar mig att svara på allt som hävdas på sidor av extremvänstern. (Det tvingas jag iofs inte till, men jag uppmuntrar i alla fall diskusion framför spam...)

fredrik andersson: "Du rankas härmed som den hittills mest okunniga..."

Jag är mest okunnig? Jaha... Den sida du länkar finns inte, men påståenden om stenkastning syns ju inte på någon av de filmsekvenser med baskjutning av ungdomar som jag länkat i denna bloggpost. (Å andra sidan verkar de allra flesta demonstrationer med ungdomar i extremvänstern i väst just kasta sten. "Intressant" (gäääsp) att just den anklagelsen mot studenterna i Caracas dök upp...)

Även till august t-w och erik s:

Jag kan bara konstatera att Reporters Sans Frontiers redan i december hade min analys, nämligen att Chavez ingrepp kan liknas vid en kupp mot det fria ordet och demokratin.

Många nyhetsbyråer och vittnen har, vad jag sett, rapporterat om att kanalen stormades och att regimen konfiskerar TV-kanalens utrustning (med vilken en ny statlig kanal startas).

Detta har alltså inte föregåtts av de juridiska processer som lagen påbjuder utan skett på dekret från Chavez. Det saknas alltså en solid juridisk grund för att stänga kanalen. Åtgärder mot vad som skedde för 4 år sen skulle ha skett då, enligt lagens spelregler.

En liknande sak var stängningarna av fria medier i Eritrea, som också skedde efter hot och som motiverades av just kuppförsök (faktiskt) 4,5 år tidigare. Det finns även många liknande exempel av inskränkning av fria medier (exempelvis i öst och stater som tidigare tillhörde Sovjetunionen), och det godtyckliga kraftfulla agerandet i dessa fall, liksom Venezuela, syftar till och resulterar i att kvarvarande medier blir mer ofria -- men processen brukar inte avstanna förrän ofriheten är total. Vi har estt detta i alla länder med kommunistiska styren, men ni som kommenterar här är ju extremvänster allihop så jag tror inte att ni tycker annat än att jag är en ond eller vilseförd borgarbracka.

-

Tyvärr så skrivs det rätt mycket av våra mediers journalister om att kanalen visade såpor. Det är något som de som försvarat stängningen poängterat, men ändå ett typiskt icke-argument vad yttrandefriheten beträffar. Kanalen hade inte ändrat sin profil, så de hade (1) inte missat något i sina åtaganden och (2) Chavez arguument för stormningen och stoppandet av kanalen var enkom anklagelsen om medverkan i ett kuppförsök för 4,5 år sedan.

Magnus sa...
7 juni 2007 02:11

August: Jag ska ta lång tid att kolalpå och svara det där i morgon (eller som värst övermorgon). Nu dunkar det i pannan och är sent, och jag är dödstrött... :P

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.