Film om Norges mångkultur-projekt (VIDEO)

(Följande är säkert mycket intressant för dem som intresserat läst om vad som hänt i Angered.)

Tänkte egentligen bara informera om en norsk TV-film, Naive Norge. Fotografen Christopher Owe gjorde en dokumentär om när han efter några år utomlands förhoppningshoppfullt flyttade tillbaka till Norge och bosatte sig i Holmlia.

Rekommenderar hela filmen -- 50 minuter och finns på thepiratebay.org -- men sista 9 minuterna kan ses i Youtube-klippet nedan. Börjar med att Christopher går på ett akademisk seminarium där han ska dela med sig av sina erfarenheter.

Uppdatering: Programmet har tagits bort, men här är en del av det:

Helskärm

(Videolänk uppdaterad 20100524)


En berättelse -- i svensk politik?

En fråga Christopher här ställer är vilka planer pakistanier har för framtiden. Ja, det är ju berättigat att fråga om de har en berättelse om vart de är på väg, d v s nåt liknande den slags berättelse förre SSU-ordföranden Niklas Nordström i GP:s s-krönika härom veckan (utifrån ett tal av Anders Borg) efterfrågade hos socialdemokraterna. Niklas efterlysning av en berättelse hyllades av GP:s Gert Gelotte några dagar senare. Jag imponerades av Niklas välformulerade och säkert nödvändiga självkritik, men kanske berördes mer behovet av värderingsgrund (iofs viktig) än av mera konkreta krav för ett fungerande samhälle. Erixon uttryckte sig också positivt om behovet av berättelse, i synnerhet för att en sund företagarpolitik ska kunna realiseras (en bra analys!). Fredrik Reinfeldt avvisar dock "berättelsen" i senaste Affärsvärlden (ej i nätupplagan) med motiveringen att den inskränker på människors frihet att välja väg (*). Den intervjun (som jag bara läst halva än) tycks tydliggöra ett vagt ledarskap utan egna hjärtefrågor -- utom vikten av att (populistiskt?) stenhårt jobba med klimatfrågan.

Nåväl. Vilken tror ni berättelsen är för dessa pakistanier?


(BTW: Kvinnan till vänster i Youtube-klippets sista bild är en i Holmlia boende lokalpolitiker som intervjuas tidigare i filmen.)

---------------------------------------------------------------------------------
(*) Ska inte människan välja väg genom att välja vilken politikers vision man föredrar -- alltså i en demokratisk process? Motsvarar Reinfeldts "visions-vägran" i själva verket en slags enparti-attityd?!? Moderaterna som nya statsbärande Partiet förstås! Återstår att se 2010.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Film om Norges mångkultur-projekt (VIDEO)”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.