Lysande om klimatpolitik!

tove3.jpg

(Foto: Ungdomsstyrelsen)


Fick syn på denna klarsynta krönika av Tove Lifvendahl i måndagens Borås Tidning, vilken bl a innehåller detta:
"...människan i alla tider fått utveckla sin förmåga att anpassa sig till förändringar. Det ska vi göra även framgent, och ingen är av någon annan åsikt än att vi ska bruka jordens resurser på ett sätt som inte skapar irreparabla och oönskade skador, utan på ett klokt och långsiktigt sätt.

Men den politiska debatten på hemmaplan har nu under lång tid kommit att handla om huruvida Sverige, som ligger i den globala framkanten när det gäller att utveckla ny miljöteknik, som återvinner 95 procent av sina hushållssopor och som står för mindre än 0,2 procent av världens samlade utsläpp, ska späka sig för att minska utsläppen med uppåt hälften inom snar framtid. Det är rent ut sagt hjärnsläpp."

...och detta:
"... Inte ens det omfamnade Kyotoprotokollet skulle i fullt genomförande kunna påverka temperaturen annat än på marginalen – men till extremt höga kostnader. Så varför skulle Sverige ödsla enorma resurser på åtgärder som i det större perspektivet inte kommer att ha någon som helst inverkan på klimatet, men som med all säkerhet kommer att kosta oss sämre ekonomi och färre jobb?

En besvärande tanke är att det handlar om politiskt poserande. Istället för att ta sig tid att ordentligt undersöka de olika antagandenas hållfasthet och utifrån det göra bedömningar av var våra ansträngningar kan ge mest effekt, rusar man runt och bjuder över varandra som på en upptrissad bondauktion eftersom det handlar om att framstå som den som bryr sig mest. Tyvärr är det andra som kommer att få betala priset."

Läs gärna hela kröninan!

------------------------------------------------------------------------------------
Twingly-tillbakalänkar:
* DN: "Farväl, tillväxt". Göran Greider sjunger depressionen och fattigdomens lov...
* MiljöAktuellt: "Ett steg framåt för global utsläppsmarknad"
* MiljöAktuellt: "127 förslag för ett bättre klimat"

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Lysande om klimatpolitik!”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.