Månggifte i Holland -- lag, lokal praxis och statistik

Översatte artikeln Netherlands Recognises Polygamous Marriages of Muslims, av Netherlands Info Services, som jag fann på Gates of Vienna.

Detta är alltså en särbehandling för muslimer. Enligt artikeln tar man på statistikbyrån bort äktenskap med fjortonåringar, men vad innebär egentligen det? Jämte övrig information i artikeln känns den uppgiften snarast oroväckande.

I alla händelser ställer det som benämns mångkulturalism krav på erkännande av andra kulturers normer. Bara så ni vet.


Från NIS News:
Trots att polygami är förbjudet i Nederländerna är äktenskap för muslimer med flera hustrur erkända av nederländska myndigheter.

Ombud i i synnerhet de större städerna registrerar årligen tiotals bigami- eller polygama äktenskap. Dessa äktenskap är förbjudna och ett brott i Nederländerna. Emellertid godtas polygama äktenskap som ägt rum i länder där mer än en hustru är tillåtet, såsom Marocko, rapporter tidningen NRC Handelsblad.

Om invandrare med flera hustrur bosätter sig i Nederländerna registrerar de lokala myndigheterna alla äktenskap. Men Central Bureau for Statistics (CBS), där alla äktenskap registreras nationellt, tar bort dessa bigami- eller polygama äktenskap ur sina filer under antagande att administrativa misstag inträffat. Därför är det okänt hur vanligt fenomenet är i Nederländerna.

Amsterdams stad har informerat CBS att äktenskapen inte är misstag. "Vi kommer nu att undersöka om detta kan betraktas som en trend som inte tidigare erkänts. Om det är fallet är det vår uppgift att rapportera det", förklarar CBS-forskare Jan Latten i NRC Handelsblad.

"För närvarande ingår det inte i vår statistik", påpekar Latten. "På samma sätt måste vi ta bort äktenskap som involverar fjorton-åringar. En man med två fruar kan bara inte existera enligt lagen."

Rotterdam stads talesman T. Verhoeven avslöjade att polygama äktenskap registreras nästan varje vecka. "De erkänns helt enkelt. Det är viktigt för oss att kontrollera att dokumenten är äkta och att mannen inte är nederländare.” Annars är det en olaglig konstruktion, förklarar Verhoeven.

I Amsterdam måste de kommunanställda informera åklagarmyndigheten (OM) om det finns misstankar om skenäktenskap eller utnyttjande av kvinnor. Men det har aldrig hänt, avslöjar en taleskvinna. Verhoeven har noterat att även i Rotterdam registrering av bigami- eller polygama äktenskap "praktiskt taget aldrig" avvisats.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Relaterade twingly-artiklar:
* DN: Liberalen Carl Rudbeck går på muslimers apologetik beträffande sharia.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Månggifte i Holland -- lag, lokal praxis och statistik”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.