Islam i SVT igår samt ny brittisk frihetsinskränkning

Ett islamofobiskt inlägg. Ja, jag känner viss rädsla för och kritiserar förekommande egenskaper hos en viss alltmer utbredd religion. Usch, så hemskt!


SVT:s Existens

SVT:s program Existens handlade igår om muslimer i det svenska samhället, och vid ett samtal (ca 2:10) sa en slöjbärande muslim att man inte ska döma individer efter vad de har på sig, har för religion eller sexualitet. Låter bra, men tror någon att det om sexualitet var uppriktigt och är något som inte islam dömer efter...

I nämnda samtal gnällde denne och ett par andra muslimer, bl a ordföranden för unga muslimer, på att vi väst dömer individer och inte är tillräckligt liberala. (Men är islam liberalt? Taqqiya?) Vad man torde ha åsyftat är kritik av intolerans och sådant vi ser som problem och förtryck inom islam. Ordet islamofobi användes. Jag fann argumentet omöjligt eftersom de problem som pekats på handlar om generella företeelser i islamisk kultur som bryter mot våra fri- och rättigheter. (Såsom bortgifte och en mängd andra saker.)

Det som sades bl a om att ingen ska lägga sig i någons sexualitet kändes misstänkt mycket som taqqiya då den intolerans om kläder och sexualitet muslimen invände mot i hög grad tycks förekomma i dennes islam.


Robert Spencer om krympande yttrandefrihet

youtube.com/watch?v=VxB7Al5by64


I denna sändning av radioprogrammet Savage Nation intervjuas Robert Spencer (han med Jihad Watch) om att han noterar krympande yttrandefrihet förorsakad av eftergivenhet mot klagande muslimer. Det anmärkningsvärda är dock att han som håller i Savage Nation nyligen, efter klagomål från muslimer, förlorade inreserätt till Storbritannien! Michael Savage i klippets inledning:
"...being banned from entering England is not only a travesty, not only an attack on international law, not only a personal attack on me, but an attack on the very notion of freedom of speech. Liberals should be rallying behind me, but they aren’t. They are not liberals, are they?"
På svenska (ungefär):
"...att förbjudas från att komma till England är inte bara en parodi, inte bara ett angrepp på internationell rätt, inte bara ett personligt angrepp på mig, men en attack mot själva begreppet yttrandefrihet. Liberaler borde mobilisera och ställa upp för mig, men det gör de inte. De är inte liberaler -- eller är de?"

Spencer uttrycker bl a oro för att hate speech-lagar införs i USA, och här är den artikel av honom som nämns i programmet. (Den i artikeln nämnde David Littman avskedades från FN för att han föreslog att ordet sharia användes. Har postat en intervju med honom om detta här.)


Ser förresten att brittiske filosofen Roger Scruton idag publicerade en artikel om Europas yttrandefrihet, Free Speech in Europe. Har bara skumläst den lite och är inte säker på att hans analys är tillräckligt välgjord. Bland annat känns inte bilden av en nazist som säger "heil" i en synagoga som ett fenomen jämförbart med Ayaan Hirsi Alis film Submission eller Wilders Fitna. Men han landar i att Wilders rätt måste försvaras och att det är Wilders snarare än hans kritiker som nu försvarar Eyropas yttrandefrihet. Jag tror dock att en större tydlighet krävs. Varken Ayaan Hirsi Ali eller Geert Wilders är på minsta vis högerradikala. Innehållet i Ayaans film en konstnärlig skildring av ett reellt problem medan Wilders film visserligen tar upp radikala element men ändå en förekommande radikalism och ett problem inom religionen islam.Uppdatering: Råkade helt apropå just se denna recension i DN av en debattbok, "From Fatwa to Jihad. The Rushdie affair and its legacy", av Kenan Malik. Jag har dessvärre inte läst Malik, men han verkar intressant! Recensentens sammanfattning torde finnas i ingressens ord om att "undfallenheten i väst gjort att extremisterna stärkt sina positioner". Även "multikulturalismens politik" samt hur problem med "multikulturell fragmentisering" skapades i kölvattnet på ett motstånd mot rasism ska visst behandlas.


(HT: Occidental Soapbox.)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tillbakalänkning: SvD; DN
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Islam i SVT igår samt ny brittisk frihetsinskränkning”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.