Islam europisk religion? Hirsi Ali, Ramadan och Khader

Programmets hemsida. CNN:s transkript.

Youtube


Mix av referat och egna tankar:

Programledaren nämner först tesen av Tariq Ramadan, att islam nu är en europeisk religion. Ayaan Hirsi Ali anser inte det och avlutar sitt första inlägg med påpekandet att vi inte diskuterar yttre saker, utan "we are having a discussion about basic human values that European have resolved and Muslims have not".

Tariq Ramadan replikerar att Hirsi Ali har fel ...men förnekar Tariq islams politiska dimension? Vidare säger han att "millions of European Muslims ... and they are now loyal to their country. And they are doing this as an act of faith". Menar han alltså att muslimer är lojala mot det väst de bor i som trosakt? Har den i så fall något att göra med den i islam centrala doktrinen Hijra?

Ayaan Hirsi Ali tar upp Jihad och den s k kalsongbombaren. (Kanske borde Hijra, islams expansionsstrategi, nämnas i högre grad?) Ramadan menar (5:15) att "a great great great majority" av muslimer i världen samt i USA och Europa anser att kvinnors täckande av huvudet ska vara ett fritt val liksom frihet i andra aspekter, men hävdar även att det inte är muslimer som koloniserar Europa utan tvärtom! Är detta sista en respons av ökad konfrontation då islams ökande inflytande alltmer ifrågasätts?

Men till riksdagen kandiderande islamisten Abdirisak Waberi menar, t ex i Evin Rubars SVT-program Slaget om muslimerna (se den här), att koranens ord är lag där musik och dans är fel, män och kvinnor inte får förälska sig i varandra (så att livspartner vald och godkänd av föräldrar är rätt) mm. Dessa muslimer, som svenska politiker har dialog med, menar även att kvinnan ska täcka sitt huvud, vilket framgår i Rubars program.

CNN:s programledare menar sen att ett uppenbart stereotypiserande pågår (därmed lär hon stå på Ramadans sida) och räknar upp siffror från undersökningar om att 90 procent av holländska muslimer känner en stark tillhörighet lokalt (vad innebär det för värderingar och var bor de?), att 70 procent av brittiska muslimer känner tillhörighet till sitt land (30 procent kan inte medge det i en opinionsunderökning?), att 49 procent av muslimerna i Frankrike känner sig som fransmän och 23 procent tyska muslimer som tyskar (programledaren uttalar nog senare siffror snabbare och mindre tydligt). Med denna statistik frågar hon Khader varför det är så mycket hysteri (ordet "hysteri" implicerar att det inte finns grund för diskussion) när muslimer mestadels är integrerade. Är "mestadels" lika med 49 procent i Frankrike och 23 procent i Tyskland, eller innebär att vara hemma lokalt att vara integrerad i väst? Khader anser att en minoritet muslimer bor i områden där man tänker som i Mellanöstern.


--
Relaterat: Låt mig tipsa om Dilsa Demirbag-Stens debattartikel i veckan, i SvD om ett frö till islamisering juridisk.


Relaterat i media: Dagen, Barometern, BLT, SvD1, SvD2, SvD3, SMP, Politiken, HD, GP
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Islam europisk religion? Hirsi Ali, Ramadan och Khader”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.