Björn Söder och sanningen

Få prenumererar på mitt twitterflöde, så bloggar nedan VK-bloggare Jan Nilsson. F ö kan nämnas att Almqvist och Söder fortsätter länka Fria Tider. Nu en artikel om att den felaktiga -- om 20 asylsökandes gruppvåldtäkt, misshandel mm -- var riktig. De implicerar att polisanmälan är inkorrekt genom att ställa den mot påstådda uppgifter i egna samtal med föräldrar. En AB-artikel 2006 refereras men gäller dömt fall. (Fler taffligheter finns troligen; läste FT-artikeln några sekunder.)

Jan Nilsson:
"Ikväll befann jag mig på löpbandet när Aktuellt sände SD:s Björn Söders uppvisning i rättsmedvetande.

Jag vet inte hur många gånger reportern frågade SD:s partisekreterare och gruppledare i Riksdagen om han hade något problem med att han länkat till en gravt felaktig artikel och spritt felaktiga beskyllningar. Artikeln i nättidningen sa att 20 ensamkommande flyktingungdomar misstänktes för gruppvåldtäkt i Husbybadet. Björn Söder erkände i programmet inte på något sätt att det var fel av tidningen att ge denna bild eller att han själv och en annan SD-riksdagsman spritt artikeln.

Det är allvarligt att 5-7 av de 18 pojkarna misstänks för sexuellt ofredande efter att enligt polisen ha strukit ett par 11-12-åriga flickor på rygg och lår. Saken är under utredning och befinns några av de straffmyndiga pojkarna skyldiga till sexuellt ofredande bör de dömas. Det är också allvarligt när man felaktigt förklarar detta som en gruppvåldtäkt som alla pojkar i gruppen är misstänkta för. Artikeln bidrog till att flyktingboendet senare angreps av stenkastare.

Man måste kunna hålla fler än en sak i huvudet samtidigt. Skulle det vara så att svenska medier ibland mörkar brott som utförs av invandrare är det ett svek som i längden slår mot just invandrarna och som också för trovärdighetens skull måste upphöra. Samtidigt kan eventuella felaktigheter självklart inte motivera att man, särskilt som svensk parlamentariker, hårdnackat försvarar att man spridit lögner och falska beskyllningar! Då är det pudel som gäller, utan pardon.

Jag säger inte att hela SD står för detta bottennapp, men det blir intressant att se om partisekreteraren får ha kvar sina uppdrag. Med denna nivå av rättsmedvetande anser jag att man inte har något att göra i Sveriges lagstiftande församling."

Bedömer att Söder sitter säkert. Jämte hans position är extrema SD:are vanliga och man sluter leden vid kritik. (När SD:s Patrik Ehn -- f ö till 2009 aktiv i grova rasistiska organisationen Third Way (knappast okej) -- mejlväxlat med en nationalsocialist (*) drabbades en som var kritisk, William Petzäll, av hånfulla gliringar och SD tycks nu söka att ersätta honom permanent.)

Nilsson fokuserar på det viktiga. Noterade själv av Söder att Expo påstods sakna källkritik medan han accepterar fel från Fria Tider för att media skriver om fel saker; syftade på idén att invandrares brott inte tas upp.


(*) Ur Expressen 7 december 2010:
"Expressen kan publicera ett mejldokument från Tyskland där Patrik Ehn skriver till Lennart Aae i september 2007. I mejlet ondgör sig Ehn över att Sverigedemokraterna tar avstånd från utomparlamentariska "fria grupper" för att inte förknippas med gatuvåld. Detta ser Ehn som ett "stort problem"."

Relaterat i media: BLT AB Norrt SVT SvD EK ST LTÖ HD DN DN2 Exp Dagen GP
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Comments

8 Responses to “Björn Söder och sanningen”

JohannaV sa...
3 mars 2011 20:59

Magnus, hur ser du på möjligheterna att starta ett nytt parti, ett parti med SDs invandrings- och assimileringspolitik, med SDs islamkritiska syn men utan dess folkhemsnostalgi och socialdemokratiska ekonomiska politik?

Alltså ett liberalare SD men ett parti där personer som Ehn definitivt inte hade kunnat sitta kvar, ett seriöst parti (som definitivt inte anställer unga oerfarna fjollor till partisekreterare (läs Alexandra Brunell), ett parti utan ett förflutet att skämmas för.

Vi har tre och ett halvt år på oss. Partiet ska endast vara ett riksdagsparti (åtminstone i nuläget; det var också så som riksdagsparti Dansk Folkeparti växte sig stort - kommunrepresentationen kom senare).

Partiet måste komma in i riksdagen men bör inte knuffa ut SD som ska stanna på 4-5% och som vi bör samarbeta med i viktiga frågor.

Finns det kända personer som är villiga att kandidera? Går det att genomföra eller är det en utopi?

mopsen sa...
4 mars 2011 21:27

Björn Söder och sanningen? BS har väl inte gjort anspråk på att säga sanningen? Han har länkat till en artikel. Punkt. Om den artikeln återger hela sanningen eller är överdriven, är ännu inte helt klart.

Även stora media missar ibland grovt. Om jag länkar till en artikel i SvD, som senare visar sig vara överdriven - har jag då brutit mot sanningen?

Men så länge vi låter huvudfrågan om Söder och sanningen dominera, kan vi ju alltid lämna småflickor och sexuella trakasserier därhän såsom varande sådant vi bör vänja oss vid i morgondagens nya Sverige.

Anonym sa...
4 mars 2011 22:43

Vad bra att du hänvisar till VK-bloggaren som uppenbarligen har hela sanningen. Otäckingen Björn Söder däremot hänvisar ju till rasistsidor som endast har de utsatta barnens löngaktiga föräldras berättelse att komma med.

Anonym sa...
5 mars 2011 23:59

Kommunisterna från Expo har ingen trovärdighet. Det är ju så förbannat pinsamt att dom får yttra sig, genom en sån virrpanna som Lisa Bjurwald!

Carina

Jens sa...
6 mars 2011 14:11

Bojerud, egentligen är väl inte det stora problemet att det hänvisas till enskilda artiklar med felaktigt innehåll, utan att man citerar tvivelaktiga publikationer i stil med Fria Tider och Politiskt Inkorrekt. Det är inte hållbart i mina ögon.

Camilla sa...
7 mars 2011 20:15

Detta är en skandal utan dess like. OM avsändaren varit nån annan än Söder så klart.

Söder har nu satt ribban lågt för vad som är okej eller inte när det gäller att hämta info från extrema sajter. Han har återigen gett SD stämpeln som ett nazistiskt parti.

Kropotkins skägg sa...
7 mars 2011 20:27

Beträffande det där med att föra vidare osanningar så var det väl ägg och inte sten som kastades.

Jag har inte mycket till övers för Nordisk Ungdom, men deras tilltag var väldigt smart: en händelse tas inte upp alls i etablerad media, så man tar själv och skapar uppmärksamhet. Media älskar ju skrålande rasister, så NU gav dem vad de vill ha.

Om ni kollar på Youtube kan ni se NU:s egna video som visar att det var ägg som kastades.

Efter detta tilltag så vaknade media och då beskrevs det som en lynchmob av samma modell som i amerikanska sydstaterna på 50-talet som ville skada folk. Sedan har all uppmärksamhet vänts mot PI och FT för att de skrivit "våldtäkt". Kanske ett starkt ord att använda, men om offret är 11 år och hon blivit tafsad på könet och stjärten så kan det mycket väl rubriceras som våldtäkt. Juridiskt alltså. Ett brott är det definitivt.

Kropotkins skägg sa...
7 mars 2011 20:35

Till Camilla:

Begreppet extrem är relativt. Din användning av det i sammankoppling med sidor som Fria Tider och Politiskt Inkorrekt visar vad du tycker är sanning.

I Nordkorea är Wall Street Journal extrem litteratur. I länder som har sharialagstiftning är all litteratur som inte hyllar Allah extrem.

Jag tycker dock att det är trevligt att SD och dess ledamöter börjat ses som mer rumsrena. Detta eftersom partiet som sådant har lika stort existensberättigande som de andra riksdagspartierna. Kanske MP borträknat. Där är de verkliga extremisterna...

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.