Läs debatten mellan Åkesson och Lööf

Läs nedan Aktuelltdebatten mellan Jimmie Åkesson (JÅ) och Annie Lööf (AL) förra torsdagen. Programledare är Lennart Pehrsson (LP).

Hade gärna kommenterat detta i detalj, men nöjer mig med att nämna t ex att såväl Jimmie som Annie har överdrivna argument. Men då Jimmie har dem i vissa generaliseringar (tänker inte på andel "okvalificerad arbetskraft", enligt SD:s definition nära korrekt) använder Annie siffror fel och/eller vilseledande. Bl a därför säger jag att Jimmie vinner med typ 7-4 (om 10 är max per debattör). Annie medveten om ekonomins dynamik, men negligerar problem med större invandring. Beträffande hennes arbetslöshetstal, pensionsavgångar mm saknas ofta relevans. När Lennart överraskar med en värderingsfråga står båda lite handfallna men, kanske otippat, även och mest Annie, upprepande teknokratiska argument.


LP: Annie Lööf, centern, välkommen hit, och Jimmie Åkesson, från sverigedemokraterna, välkommen hit. Välkomna båda två. Jag vill fråga er när ni ser det här reportaget, vad är det som slår dig, Jimmie Åkesson, när du ser det här reportaget?

JÅ: Att Borlänge är en kommun, liksom många andra kommuner i Sverige, som har tagit ett väldigt stort ansvar för statens misslyckade invandringspolitik. Och det har också skapat väldigt stora problem. Man har tagit emot, som vi såg i det här reportaget, svårintegrerade grupper, t ex från Somalia, i en väldigt hög omfattning och det har skapat väldigt stora problem.

LP: Är det här ett dåligt exempel alltså?

JÅ: Det finns många såna dåliga exempel, tyvärr.

LP: Vad är det som är dåligt i Borlänge?

JÅ: Därför att staden splittras, segregeras. Vi hör i reportaget människor som säger att vi känner inte igen oss längre i den här staden, väldigt mycket har förändrats och det har skett på väldigt kort tid, och det har skapat sociala problem, det skapar såklart ekonomiska kostnader för kommunen och på sikt bygger man in gigantiska motsättningar och spänningar som kommer att få allvarliga konsekvenser.

LP: Annie Lööf, vad säger du när du ser reportaget från Borlänge?

AL: Så ser Sverige ut på många håll, både det här med utmaningen att få flera invandrare så att vi får fler i arbete som kan betala skatt så att vi kan finansiera välfärd, men också dom utmaningar vi står inför, med segregation, med utanförskap och arbetslöshet. Och båda som här delarna måste ju svenska politiker ta ansvar för och lösa.

LP: Men delar du Jimmie Åkessons... att det är så mycket negativt med det här med invandringen i Borlänge då?

AL: Nej, tittar man på Sverige totalt sett, så hade vi inte haft invandring i Sverige så hade 80 procent av våra svenska kommuner tappat i befolkning, och det hade blivit ett stort svart och djupt hål för den svenska välfärdens finansiering om vi inte hade haft människor som kom hit, betalar och gör rätt för sig.

LP: Vi klarar inte välfärden utan invandrare alltså?

AL: Nej vi är helt beroende av att människor från andra länder kommer hit. Var femte tandläkare och läkare kommer från andra länder, var fjärde vårdbiträde och personlig assistent. Dessutom så kommer ju 600 000 människor från utlandet *varje dag* och arbetar, betalar skatt, gör rätt för sig. Väldigt många av de här människorna vill komma hit och betala skatt och arbeta.

LP: Skulle vi inte klara oss utan invandrare, [med] välfärden?

JÅ: Problemet just nu det är ju att invandringen kostar väldigt mycket pengar, därför att alla jobbar inte. Annie Lööf säger att det är 600 000 som går till jobbet varje dag. Det där är en sanning med modifikation, därför att i den siffran så räknar man in även de som jobbar alltifrån en timme i veckan, så att det är inte riktigt så ljust som Annie Lööf söker måla upp.

LP: Men skulle välfärden krackelera om vi inte hade våra invandrare?

JÅ: Välfärden håller på att krackelera. Vi ser neddragningar överallt, och en stor anledning till det är att vi har byggt in gigantiska obalanser i vårt välfärdssystem till följd av att det har kommit hit 100 000-tals människor som ska ha del av välfärden men som inte bidrar till den. Man är istället dömd till ett livslångt utanförskap.

LP: Så att det är invandrarnas fel då, att...

JÅ: Det är invandringspolitikens fel. Invandringen har varit för stor, vi kan inte hantera det, det har skapat stora problem med segregation och utanförskap.

LP: vad säger du, Annie Lööf, om det?

AL: Ja utmaningen är ju inte svart eller vit, de är ju många. Dels har vi ju...

LP: Ja, men som Jimmie Åkesson säger här då, att det är invandringspolitikens fel?

AL: Ja, invandringspolitiken under decennier har ju varit ett problem just därför att man inte fokuserat på arbete och den enskilde som har kommit hit. Men det är inte människorna och den enskilda människan som har kommit hit som är problemet. Det som jag tycker är viktigt att inse, det är ju utmaningen i att 1.6 miljoner pensionärer kommer under en 15-årsperiod. Väldigt många företag, allt från gruvnäringen i norr till verkstadsindustrin i söder, när jag besöker dem, påtalar arbetskraftsbrist idag, trots att vi har en hög arbetslöshet.

LP: Men du, finns det ingen gräns då för hur mycket invandring Sverige kan ta emot?

AL: Jo Sverige behöver ju givetvis ta emot så pass många invandrare som har möjlighet att få jobb i Sverige. Vad centerpartiet säger, det är ju givetvis att vi vill öppna upp för arbetskraftsinvandring. Människor som kommer till Sverige, som vill arbeta, betala skatt och vill göra rätt för sig, dom är väldigt välkomna hit. Och sen har vi också ett solidariskt ansvar, att ta hand om alla dom människor som ni har speglat, som är på flykt från krig och förtryck.

LP: Vad säger du Jimmie Åkesson, finns det någon gräns för vad mycket invandrare vi kan ta mot?

JÅ: Ja den är passerad för länge sen och det tycker jag att man väldigt tydligt kan se om man tittar på verkligheten, om man öppnar ögonen. Inte som Annie Lööf och centerpartiet nu talar om, att vi ska ta emot 40 miljoner invandrare till och så va.

AL: Nej, det där stämmer ju inte.

JÅ: Nämen hur många vill ni ta emot då, för att du vill ju öka invandringen. Det skrev du ju på SVT Debatt inte minst, "nu ska vi konkurrera om invandrarna, vi måste ha hit fler", och jag tycker att det är en horribel uppfattning i den meningen att om man tittar på hur det faktiskt ser ut i det svenska samhället idag så är det ju faktiskt inte fler invandrare vi behöver, utan det är ju snarare färre invandrare så att vi kan ge dom som redan är här att bli en del av det svenska samhället. Om invandringen fortsätter på det här sättet -- om vi fortsätter att hela tiden ta emot fler än vad vi skapar arbetstillfällen -- då finns det ingen integrationspolitik i världen som kan lösa den problematiken.

LP: Vad säger om det, Annie Lööf?

AL: Alltså, jag förstår ju inte Jimmie Åkessons rädsla , för lyssnar man på arbetsförmedlingen så kommer ju bristyrken både inom byggnadsindustrin, lastbilschaufförer, förskolelärare, specialpedagoger. Alla dessa kommer ju att vara bristyrken om bara några år, samtidigt som vi har en hög arbetslöshet i Sverige. Då måste vi jobba på två fronter. Både kortsiktigt med att få ner arbetslösheten i Sverige, men också inse att alla är människor som vill komma hit och få arbete.

LP: Men klarar man av det då? Klarar Sverige av att ta emot så många invandrare? Ligger det någonting i vad Jimmie Åkesson säger, eller?

AL: Det vi kan se idag är att andelen arbetskraftsinvandrare som kommer hit, sen vi öppnade upp 2008, har ju faktiskt ökat och är en väldigt stor andel.

LP [till Åkesson]: Tycker du att det är okej, att bara dom har jobb kan dom komma hit alltså?

JÅ: Det jag ifrågasätter, för det första, är hur ska man kunna minska arbetslösheten genom att ta hit ännu fler arbetslösa? Det är den första frågan. Den andra... Det andra påpekandet är att den arbetskraftsinvandring som du vill ha, den har ni redan öppnat upp för. Ni har ju öppnat upp för generell arbetskraftsinvandring. 80% av dom som kommer inom ramen för det här regelverket är okvalificerad arbetskraft. Det är en väldigt liten del som är kvalificerade.

AL: Tittar man på statistiken så är det ju en högre andel högutbildade av dom invandrare som kommer till Sverige idag än vad det har varit tidigare. Det är väldigt viktigt att säga det. Den andra delen, som jag tycker är viktig att markera, det är ju att det är viktigt för svensk kompetensförsörjning, för svenska företag och svenska jobb, att vi får människor som kommer hit och arbetar. Lastbilschaffisar, verkstadsarbetare, lärare och läkare. Alla dom här...

LP: Varför är det viktigt?

AL: Jo, 1.6 miljoner kommer att pensioneras på en 15-årsperiod. Det är 250 000 mer än vad det har varit tidigare, under perioden bakom oss.

LP: Vi behöver det för att klara landet alltså?

AL: Det är en stor utmaning.

LP: Får jag bara fråga er båda två. Ni står ju på varsin sida kan man säga. Du vill ha ett nybyggarland och ta in massor av invandrare. Du säger "nej, stopp, det är redan passerat gränsen". Vad är det som skiljer er i människosyn då?

JÅ: Nej det här handlar om vilket samhälle vi vill ha. Annie Lööf...

LP: Nej, men tala om människosynen då.

JÅ: Ja det hänger väl ihop med vilket samhälle man vill ha...

LP: Tala nu om människosyn. Vad är det för människosyn du har då?

JÅ: Jag har en väldigt positiv människosyn i den meningen att jag tror att vi mycket väl kan bygga ett väldigt fint samhälle här i Sverige, om vi får en möjlighet att göra det. Men med den politik som Annie Lööf bedriver, och som den här regeringen bedriver, så kommer vi att få väldigt stora problem. Annie Lööf vill fortsätta att bygga det här splittrade samhället.

LP: Annie Lööf, vad säger du då?

AL: Ja, jag kommer ju från Värnamo, där vi har framgångsrikt byggt en väldigt tydlig centerpolitik under tre decennier. där har vi 20 procent av vår andel befolkning är invandrare...

LP: Och vad skiljer dig i människosyn med Jimmie Åkesson?

AL: ...men vi har väldigt låg arbetslöshet bland just dessa.

LP: Men kan du inte svara på frågan, vad är det som skiljer er i synen på människorna?

AL: Ja jag har en positiv människosyn, för jag ser människor som resurser och som möjlighet, inte som hinder. Och jag tror att alla människor som vill komma till Sverige, gör rätt för sig och betalar, dom är väldigt välkomna hit. för Sverige behöver både sänka sin inhemska arbetslöshet, men också fixa företagens utmaning med den arbetskraftsbrist som finns, både inom gruvnäringen, inom byggnadsindustrin och på verkstadsgolvet.

LP: Annie Lööf och Jimmie Åkesson, vår tid är ute. Tack så mycket för att ni kom!
Relaterat i bloggar: Karl Malmqvist

Relaterat i media: SvD: ”600 000 utrikes födda går till jobbet varje dag”
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Comments

2 Responses to “Läs debatten mellan Åkesson och Lööf”

Karpstryparn sa...
9 december 2011 00:02

Ja, Annie Lööf hade inte en chans. Haha, kul att hon skyllde på programledaren också. Det visar att hon inte kan ta en förlust.

Cello Jr sa...
9 december 2011 00:36

Svenska Dagbladet har analyserat hennes "600 000 utlandsfödda går till jobbet varje dag". Det stämmer inte

SvD

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.