Pippi på mynt ...eller kanske kyrkotvång?

Minns ni talibanerna och buddastatyerna i Afghanistan? Gudrun Schyman vill nu ta bort kungen på de svenska mynten och motiverar sitt förslag med att kungen inte är en bra symbol för Sveriges demokratiutveckling (SvD, DN). Schyman och Republikanska föreningen föreslår att istället ha Pippi Långstrump på våra mynt!Nu är det ju bara så att de flesta nya som gamla demokratier råkar ha kvar sina gamla statschefer, d v s sina kungar, sultaner med mera. Dessa har medverkat till demokratiutvecklingen och bidragit till att göra den stabil. En följd av Schymans förslag är ju vidare att en nationell symbol försvinner från våra mynt.

Ett annat politiskt förslag om hur en svensk institution ska vara utformad kom samtidigt från Sverigedemokraterna. Man vill inte ta bort utan snarare tillföra något. Man föreslår nämligen att skolavslutningar obligatorisk ska hållas i kyrkan. Detta är naturligtvis inte något liberalt förslag utan ligger snarare åt det kommunitära hållet. Det är som Schymans förslag intressant såsom förslag men går så att säga i motsatt riktning. Här avser förslaget att leda till att nationskänslan stärks, där kyrkan lyfts fram som symbol för svensk kultur. Kanske lite på samma sätt som kristendomens grund för västlig demokratiutveckling och etik används i skolans styrdokument?

Apropå Schymans motivering, att kungen inte representerar svensk demokratiutveckling, är det förresten svårt att inte reflektera över att den socialism Schyman representerar sannerligen inte är en bra symbol för demokratiutveckling. Att köpa ett radikalt förslag från en socialist -- syftandes till att osynliggöra en av vår nations institutioner -- är knappast att slå ett slag för demokratin.


Uppdatering: Två mycket bra inlägg för skolavslutningar i kyrkan: Stig-Björn Ljunggren och Stefan Olsson.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Pippi på mynt ...eller kanske kyrkotvång?”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.