Antifazciztizk aktion och Ahmadinejad (å lite miljö)

Knivvåld tycks ha blivit vanligare. Men det kanske var vanliga även förr? Nu tycks de i alla fall inträffa nästan varje dygn i Göteborg, ibland där oskyldiga attackeras utan anledning. Nyligen skar nazister en kille (GP-artikel), och ungdomsgäng och kriminella skär som aldrig förr verkar det...


Nåväl. Efter denna i förhållande till ämnet för denna post oprecisa inledning ska jag nu nämna att GP i dag i några artiklar tar upp specifikt politiskt våld, utifrån journalisten Magnus Sandelins bok om politiska extremiströrelser i Sverige (släpps om ett par veckor).

Något intressant Sandelin tar upp är att nazister och vänsterextremister samarbetar. Inte bara det att Antifascistisk aktion, AFA, använder "metoder som vittnar om elitistiskt tänkande om den starkes rätt, och om våldets rätt över demokratin", utan 2003 träffades tydligen nazister, europeiska vänsterextremister samt Baathpartiet (Saddam Husseins parti) vid en konferens i Bagdad. Imperialister och sionister var gemensamma måltavlor. Att nazister gillar Ahmadinejad videobloggade jag om här.

Knappast någon slump när jag vid en Ung Vänster-kampanj för nåt år sen såg en välartikulerad kille predika avskaffandet av storkapitalet, EU och handel mellan länder, men som på min motfråga vad det skulle tjäna till då ju handeln bringar välstånd, något trängd utbrast att man ju måste vara patriot. (Jag har inget emot nations- eller nationalstatskänsla, men där fanns bara isolationistisk fascism.)

Palestinasjalskillen på denna bild är från en nazistdemonstration i Tyskland. (Tips: Atlas Shrugs; bild från Iranian Press News)Dagens GP-artiklar om extremistiska gruppers våld ligger ännu inte på nätet. En googling på "Magnus Sandelin" och "Afa" gav rätt lite; utöver texter på -- surprice! -- patriot.nu och socialism.nu, lite information om boken på Sandelins hemsida.

Magnus Sandelin tog förresten upp RKU:s förehavanden i P1-programmet Kaliber, varefter Johan Ehrenberg beskrev honom som en ny McCarthy. Bättre betyg än den kommentaren från Ehrenberg kan nog knappast fås. (Analys & Kritik.)

-

Vänsterextremisters samröre med fascister (Muossolini och Hitler var förresten socialister; liten text om det) kan kanske vara värt att ha i åtanke när man läser vissa radikala vänsterbloggar, eller rent av "Hamas-kramande" bloggarna Bjereld och Bildt? Jag undrar om Mona Sahlin fått inspiration från Broderskaparna och den i P1 ständigt om Hamas oskuld pladdrande broderskaparen Ulf Bjereld, när hon i ett möte med Abbas krävde att han förhandlar med ack så snälla och missförstådda Hamas samt att ungefär varannan-damernas gäller för ledande poster i islamofascistiska politiska rörelser som Mona kanske tror att hon gillar (alternativt inte verkar bry sig är en annan värld av värderingar). Kommer inte perspektiven rätt nära extermiströrelsernas här? Broderskapsrörelsen, moderaterna och socialdemokraterna stödjer väl ändå inte fascister?!

(Svenskans ledarblogg tar visst upp detta med Sahlin och Hamas.)


======================================================

Miljö-notis:

Medan Mona reste i Mellanöstern och lyssnade på palestinsk propaganda, Bildt gjorde en del klokt i Irak (talat om bättre svenska förbindelser med Irak samt underlättande av återflyttning) -- medan Nerikes Allehanda attackerades med skallande "Allah Akbar" i denna oroliga värld, satt Reinfeldt om inte under en korkek så på en klimatsceans.


Karin Bojs kommenterar den av alarmistiska forskare släppta rapporten som ska vägleda regeringens i miljöpolitiken, där det föreslås kraftigare åtgärder än de som hittills utifrån IPCC:s prognoser föreslagits. Bojs upprepar även (antagen i rapporten) hypotesen att sotpartiklar kyler atmosfären, vilket -- som jag tidigare nämnt -- forskning visat inte är fallet (AP och World Climate Report). Klimatmodeller och klimatforskning tycks ha eget liv, helt åtskiljt forskningen; det finns andra exempel där motsats visats. Vad är då lämpligare än en klimatsceans?

Man måste naturligtvis alltid handla klokt när det gäller politiska åtgärder. Motsvarande årligen över 1000 miljarder kronor anses Kyoto kosta, samtidigt som ohälsa och svält i världen kanske lindras för halva det beloppet (Lomborg i Welt). Dyrare fossilbränsle eller en svacka i världsekonomin kommer sannolikt att leda till fortsatt underutveckling och fattigdom för de fattigaste. Skillnaden för atmosfärens CO2-halt mellan tvärstopp genom regleringar och litande till CO2-eliminerande teknik och ansvarstagande är dock litet -- sannolikt mindre än rapporten anger. (Enligt Karin Bojs hävdas i rapporten att CO2-halten kan och bör stoppas på 400 ppm, och att det redan där, enligt nya körningar av IPCC:s klimatmodeller, blir ...ja, "medeltidsvarmt". Men ett sånt stopp vore naturligtvis katastrofalt för ekonomin, och notablet är ju även att det är västländerna som tar allt ansvar i dagens regleringar, medan Ryssland, Kina och Indien mer eller mindre fått fribrev. Nej, mellan Kyoto och "icke-Kyoto" skiljer inte mycket, men energipriserna kan komma att explodera efter 2012; man får väl sätta hoppet till att naturliga klimatförändringen gör det lite kallare tills dess.)

Allt talar ju även för att klimatet var varmare på medeltiden, och det viktiga är att vi klarar av att möta klimatförändringar, naturliga eller inte. Sedan kan faktiskt på goda grunder ifrågasättas att CO2 ger en avsevärd temperaturhöjning. Kritiken mot hypotesen är tämligen stark. Läs gärna mina miljöinlägg eller bloggen Moderna Myter.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments

One response to “Antifazciztizk aktion och Ahmadinejad (å lite miljö)”

Anders_S sa...
4 september 2007 14:17

Det är bara nazister, högerextremister som använder knivar och andra dödliga vapen. En demokratiskt sinnad polis har idag på alla sätt kunnat bekräfta mina åsikter och uppfattningar i denna fråga.

Den senaste tidens våld mot oskyldiga personer i Göteborg har bara högerextremister ägnat sig åt. Precis så som det brukar vara. Vänstern gör sig sällan skyldiga till sånt.

Både du och den där tjommen Sundelin har faktikst alldeles för dåliga kunskaper och för dålig insyn för att egentligen kunna uttala er i den här frågan. Tycka kan ni gärna göra, men ni vet inte mycket.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.