Ateism vs. tro/kristendom. Hitchens vs. D'Souza

Det här är intressant! Eller underhållning. Antagligen både och.

I Sverige drevs ju på 50-talet en livlig diskussion om Gud och kristendomens roll i samhället, där filosofen Ingmar Hedenius var drivande.

I dag är ju Christoffer Hitchens en av de mer dedikerade advokaterna för att Gud inte finns och kan väl vara värd en parafras på de ord som en gång gavs Hedenius: "Det finns ingen Gud, och Hitchens är hans profet".

Nåväl. Här en debatt om ateism och kristendom mellan Dinesh D'Souza och Christoffer Hitchens på Kings College här om dan.

Mer info på Hot Air (där jag hittade detta).


(Videolänk uppdaterad 20100524 och 20110618)

Har förresten, när jag nu postar detta, bara sett ett par klipp och kommenterar dem inte mycket mer än att jag tycker att D'Souzas argument känns relevanta. Sannolikt ett ovanligt hårt motstånd för Hitchens.

D'Souza tycker jag bland annat har en poäng i att Hitchens lägger ner obegripligt stor energi på att motbevisa något han inte tror finns. Förhoppningsvis kommer de in på frågan om mening. Ska kolla alla klipp så fort jag hinner... Underhållande är det definitivt! I alla fall för mig.

-

Drar mig förresten just nu även till minnes kristnas förmaningar i min barndom, att Gud och tro inte kan eller bör diskuteras intellektuellt. Möjligen med hänvisning till Bibeln. Det ligger nog något i att enbart förståndsargument är otillräckliga (gäller nog f ö de flesta beslut där sånt som intuition och förtroende krävs). Men intellektuell debatt är ju knappast fel, ens ur kristet perpektiv; minns t ex påvens omdiskuterade tal om tro och just förnuft. Intellektuella meningsbrytningar kan knappast skada ett ämne, då de leder till fördjupade perspektiv.

Men jag antar att, i vanlig ordning, båda sidor stärks av denna debatt. ;-)


Andra bloggar om: ,

Comments

2 Responses to “Ateism vs. tro/kristendom. Hitchens vs. D'Souza”

Magnus sa...
2 november 2007 13:59

D'Souza måste vara en av de sämsta debattörerna för den kristna sidan. Jag har sett betydligt bättre. Mycket besviken på debatten. Dineshs argument är infantila , dåliga, straw man samt ad hominem.

Din blog är mycket bra dock! Keep up the good work!

Kjell Nordberg sa...
23 september 2008 11:22

Varenda bloggare som skriver om religion och ateism bör klicka på bannern för "brännande, aktuell namninsamling" på "http://bildning.se" och sen reflektera över och skriva om initiativet på sin blogg. En utmaning!

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.