Om oroväckande bild av Holland och Wilders-försvar

Sökte på Wilders i Youtube. Följande film skrämde på sätt och vis mer än filmer som kritiserar åtalet mot Geert Wilders. Det är ett cirka ett år gammalt reportage i Radio Netherlands Worldwide som bl a tycks avse att skildra stämningarna i Holland. Är exemplen som filmen tar upp representativa för landet skulle det kunna förklara åtalet och lär det se mörkt ut.T ex formuleras problemet av den som gjorde detta program som "why Wilders is the way he is" (4:25). Hädelsen mot Koranen, inte att Wilders rätt att ha en åsikt angrips. Liknande utgångspunkt förefaller mer eller mindre samtliga intervjuade i programmet ha.


Det var tydligen ingen i det brittiska parlamentet som stod upp för Wilders rätt att hålla ett tal i Storbritannien. En medlem av House of Lords ställde en fråga till den brittiska regeringen. Det tal Wilders skulle hålla i House of Lords finns exempelvis på bloggen Islamofoben.

Om de som försvarar Wilders rättigheter är i minoritet kan kanske inget räddas. Jag noterar tyvärr att både liberaler och folk till vänster tycks anklaga Gudmundsson för att vara islamofob, och förvånansvärt många tycks -- när nu Wilders åtalas så att yttrandefriheten kan sägas vara ett minne blott -- vara mest angelägna om att uttrycka att Wilders är en galning. Detta istället för det mer besvärliga i att ta upp och bemöta hans förslag och argument.

Liberaler som utmålar Wilders som en tok, eller nästan Hitler, och principiellt försvarar yttrandefriheten som något som även måste gälla sådana som Wilders försvarar knappast yttrandefriheten så starkt. Detta då man utan analys avfärdar problembeskrivningen och knappast ser de problem av intolerans som Wilders aktualiserar (vilka kostat honom friheten i Holland, även innan han föreslog att Koranens våldsamma delar bör plockas bort).

Ofta har man nog inte ens djupare satt sig in i vilka den klassiskt liberale Wilders ståndpunkter är. (Jag delar spontant inte Wilders önskan om förbud av Koranen men är beredd att lyssna på argumenten, men delar hans åsikt om muslimsk invandring.)

Jag tänker att då försvaret av dem som drabbas av mordhot och/eller yttrandefrihetsdödande hatbrottsprocesser inte blir starkt -- då demoniserande av dessa som kritiserar våld och intolerans i islam görs central snarare än den intolerans och det våld i islam som skapat problemet -- inte heller försvaret av yttrandefriheten blir starkt.

-----------------------------------------------
Några tidigare Geert Wilders-poster:
 • Jan 09: Finns yttrandefrihet i Nederländerna?
 • Juli 08: Legal jihad på västs relativistiska gungfly
 • Juni 08. (intervju): Wilders-intervjuer
 • Mars 08: Fitna
 • Mars 08: Fitna - Coming soon
 • Jan 08 (intervju): Geert Wilders om islam, assimilation och immigration
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Tillbakalänkning: DN; SvD Gudmundson
  Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,
 • Comments

  No responses to “Om oroväckande bild av Holland och Wilders-försvar”

  Skicka en kommentar

  Kommentera relevant och undvik invektiv.

  Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.