Debatt om beskydd för islamkritiker

Fick just syn på en debatt som sändes den 11 januari 2008 i France 24.

Ayaan Hirsi Ali [1], den f d holländske parlamentsledamoten och Islam-kritikern som för att Holland inte ville ge henne skydd flyttade till USA, sökte visst skydd i Frankrike. Livvaktsskydd dygnet runt kostar flera miljoner dollar per år. I programmet (i fyra klipp) deltar Robert Spencer [2], Irshad Mani [3], Abed Ayoub från American-Arab Anti-Discrimination Committee och Amel Boubekeur som leder projektet Islam in Europe vid Center for European Studies.

Fragmentariskt referat med mina reflektioner inom hakparentes:

Klipp 1/4


Amel Boubekeur menar att hon inte kan ta ställning till frågan om europeiska demokratier ska tvingas att betala för Ayaan Hirsi Alis skydd. Hon frågar bl a om vad som är kompatibelt med europeiska islamiska värden. [Reflektion: Som om islamiska världen bör vara utgångspunkt för politiska beslut i Europa...] Beträffande Ayaan Hirsi Alis yttrandefrihet frågar Amel vem som får definiera ("are in favour of") mänskliga rättigheter; den stora majoriteten muslimer eller en person ("a character") som Ayaan Hirsi Ali. Detta sammanfattar programledaren med att det finns ett stort behov av debatt. [Reflektion: Det vore fel att i en debatt förhandla om oavytterliga mänskliga rättigheter, såsom yttrandefriheten.]

Till personen på antidiskrimineringskommittén ställer programledaren frågor innehållandes påståendet att Ayaan Hirsi Ali sårar muslimer.

Sen får Irshad Manji korrigera programledarens utgångspunkter. ;-)


Klipp 2/4


Robert Spencer påpekar att hotet kommer från världsvid islam och är något som reforminriktade muslimer behöver ha modet att ta upp, och han tar även upp att friheten att provocera/kränka ("offend") andra är centralt för demokratiernas yttrandefrihet.

Programledaren ställer en hypotetisk fråga till Spencer, om någon som i USA bl a sa sådant som att Jesus var pervers borde få skydd av staten och Spencer svar är, förutom att han inte ser att problemet just nu finns, att han anser det. Men Abed Ayoub från antidiskrimineringskommittén för araber svävar på målet när han får samma fråga och menar istället att den som säger något själv drar på sig våldet. Han menar nu även att Ayaan Hirsi Ali inte bör få skydd av Frankrike. (Han sa tidigare att han kan acceptera om Frankrike ger Ayaan Hirsi Ali skydd men tycks alltså förorda motsatsen.)

Irshad Manji är snabb att ge replik på påståendet att den som säger något provocerande själv drar på sig våldet och att det inte stämmer med Abeds önskan om en öppnare debatt, och Abed lyckas inte svara.


Klipp 3/4


I detta klipp fortsätter programledaren på temat om man hade krävt skydd för Ayaan Hirsi Ali om hon hade kritiserat judar eller kristna. Hon riktar nu frågan till Amel Boubekeur, som mest bara svarar att muslimer bör få mer att säga till om i debatten om Ayaan Hirsi Ali [Reflektion: Låter som hämtat ur mångkulturella skolboken.]

Mer diskussion...


Klipp 4/4


Detta klipp börjar med att Amel Boubekeur begärt ordet, och hon menar (under det att bilder visas på mördade Theo van Gogh) bl a att skydd för Ayaan Hirsi Ali -- eller, som hon säger, "this issue" -- kan leda till att människor uppmuntras till fler islamofobiska uttalanden [reflektion: vad är ett islamofobiskt uttalande?] och hotar påstådda framgångsrika projekt för integration av muslimska samhällen i Frankrike.

Irshad Manji understryker att muslimer inom muslimska samfundet är lika mycket offer för islamiskt våld och att detta handlar om universella värden.

Mer diskussion...


-------
[1] Har tidigare tagit upp Ayaan Hirsi Ali, bl a här och här.
[2] Robert Spencer. Islamkännare som driver sajten Jihad Watch.
[3] Irshad Mani. Reforminriktad muslim och kanadensisk journalist. (Har nämnt henne t ex här.)


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments

One response to “Debatt om beskydd för islamkritiker”

feminix sa...
29 maj 2009 17:58

Vad anser du om Mohamed Omars långa artikel Radikal muslim? Visar inte den att islam utgör en fara för Europas demokratier?
http://tankesmedjanfeminix.blogspot.com/2009/05/omar-islamisk-diktatur-bast-for-sverige.html

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.