Konflikten Libyen-Schweiz som Chamberlain a'la 2010

Lawrence Auster uppmärksammar en artikel:
"Försmak av den kommande katastrofen

Läs Paul Beliens skrämmande artikel i Bryssel Journal om Libyens jihad-förklaring mot Schweiz (inkluderande att Libyen hållit en schweizisk affärsman som gisslan, alternativt i fängelse, senaste två år) och om hur EU och USA slöt upp på Libyen sida och tvingade Schweiz att kapitulera.

Om nu relativt maktlösa Libyen kunde få väst att lägga sig så här, och även få dem att förråda ett västland som stod rakryggade mot muslimer, föreställ er vad som kommer att hända om Iran skaffar kärnvapen. [...]"
Läs gärna hela Austers pessimistiska reflektion.

-
Översättning av Paul Beliens Brussel Journal-artikel The New Neutralism: US and EU Abandon Swiss In Conflict With Libya:
Mars var en bra månad för Libyens diktator Muammar Kaddafi. Han fick mycket prestigefulla ursäkter från både USA och EU. Ursäkterna gjordes på bekostnad av Schweiz, landet som Kaddafi officiellt förklarat "heligt krig" mot. Schweiz har en tradition av neutralitet i internationella konflikter men kunde inte undvika en obehaglig konflikt med Libyen. I försök att vara "neutrala" i den schweiz-libyska konflikten kröp USA och EU på knä inför den libyske despoten.

Konflikten mellan alp-republiken och Libyen startade i juli 2008 då Hannibal Kaddafi, diktatorn Muammar Kaddafis då 31-årige son, brutalt misshandlade två av sina tjänare i President Wilson Hotel i Genève. Den schweiziska polisen grep Kaddafi jr.. Han släpptes mot borgen efter två nätter i en cell. Som hämnd tog Libyen två schweiziska affärsmän som gisslan och fängslade dem för "brott mot visumregler".

Schweiz lade kort därefter ned anklagelsen mot Kaddafis son, men Libyen behöll affärsmännen i husarrest. Ett år senare, i augusti 2009, reste Schweiz president Hans-Rudolf Merz till Tripoli. För att säkra frigivning av gisslan ursäktade han Kaddafi för det korta frihetsberövandet av hans son. Kaddafi släppte en av gisslan, den muslimska schweiziske medborgaren Rachid Hamdani, men vägrade att godta Schweiz ursäkt. Libyen behöll den andre affärsmannen, etniske schweizaren Max Göldi, i fängelse.

Folkomröstningen i november 2009, där 57,5% av de schweiziska väljarna röstade för ett förbud mot att bygga nya minareter i Schweiz, gjorde Libyen än mer arga. Libyen annonserade en bojkott av Schweiz och manade till upplösning av landet. Den 24 februari 2010 förklarade Kaddafi jihad mot det "trolösa" Schweiz.

I ett försök att tona ned de fruktansvärda konsekvenserna av Kaddafis uppmaning om obegränsat våld mot Schweiz, sa amerikanska utrikesdepartementets talesman Philip Crowley att uppmaningen till jihad mot Schweiz var "en massa ord ... och inte nödvändigtvis mycket av förnuft". I stället för att desarmera situationen med sitt "skämt" gjorde Crowley saken än värre. Kaddafi tog kommentaren som en personlig förolämpning och hotade med "negativa återverkningar" för amerikanska oljebolag i Libyen. Den 10:e mars bad både Crowley och den amerikanska regeringen den libyska diktatorn om ursäkt. Han accepterade dem och sa att Tripoli skulle återuppta relationerna med Washington "i en anda av ömsesidig respekt".

Den olycksdrabbade Max Göldi hade under tiden flyttats till en fuktig, illaluktande fönsterlös cell i Tripoli fängelses flygel där han sitter fängslad med 90 av Libyens farligaste brottslingar.

I november i fjol, efter Kaddafis krav att Schweiz upplöses, uppförde regeringen i Bern en lista över 188 extremistiska libyer, inklusive Kaddafi och hans son, som av "hänsyn till allmän och nationell säkerhet" inte längre skulle tillåtas inträde i Schweiz. Då Schweiz är medlem i den så kallade Schengenområdet -- den gränslösa zonen för resor mellan EU-länder (minus Storbritannien och Irland), plus Schweiz, Norge och Island -- påverkar ett schweiziskt inreseförbud alla övriga länder i Schengenområdet. Villkoren i Schengenavtalet tvingar alla medlemmar att vägra visering till medborgare i tredje land som svartlistats av länder i Schengengruppen.

Som hämnd för den schweiziska listan, slutade Libyen att utfärda visum för medborgare i alla Schengenländer. I stället för att stödja schweizarna, som man enligt Schengenavtalet är skyldig att göra, hotade EU-länderna med att kasta ut Schweiz från Schengensamarbetet om de inte drog tillbaka listan mot de 188 libyerna.

I slutet av mars gav Schweiz efter för trycket från EU. Tripoli hyllade beslutet som en seger över Schweiz. Schweizarna känner sig åthutade av EU. Miguel Angel Moratinos, Spaniens utrikesminister -- som för närvarande innehar EU:s ordförandeskap -- flög till Libyen för att på EU:s vägnar be om ursäkt för det införda reseförbudet. "Vi beklagar och känner sorg över de problem och olägenheter som drabbat dessa libyska medborgare. Vi hoppas att denna åtgärd inte kommer att upprepas i framtiden, sa han till Kaddafi.

Mr Moratinos hade sällskap med Italiens premiärminister Silvio Berlusconi. Av alla EU-länder har Italien närmaste band till Libyen och har hårt drivit att Schweiz ska uteslutas från Schengensgruppen om Bern inte drar tillbaka sin lista.

EU:s ursäkt till Libyen har förstärkt anti-EU-känslor i Schweiz, även i traditionellt EU-kretsar. Schweiziske parlamentarikern Mario Fehr, en socialdemokrat, kallade det "en beklaglig kollektiv gest av stövelslickande". Tidningen Tribune de Genève skrev att "EU skamligt gav efter". Den Zürich-baserade Tages-Anzeiger skrev att EU bär ett enormt ansvar. "Denna konflikt är mer än ett bråk om en schweizisk gisslans öde."

Samtidigt fortsätter Kaddafis son att orsaka kaos vart han än åker. För två veckor sedan blev en fotograf väntande på Kaddafi på en nattklubb i Istanbul attackerad av de libyska livvakterna. I december i fjol tvingades brittisk polis att ingripa på Claridge's, ett av Londons bästa hotell, när Hannibal Kadaffi slog sin 29-åriga fru, en före detta modell, i ansiktet och bröt hennes näsa. Den brittiska polisen grep honom dock inte, utan lät honom åka till Libyens ambassad. År 2005 blev Hannibal Kadaffi gripen i Frankrike efter att ha slagit sin gravida flickvän på ett Paris-hotell. Han fick senare fyra månaders villkorligt fängelse för misshandel.

Relaterat i media: TV 2, TA, SDS, SvD, SvD(2), SMP, HD, DN, DN(2)
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Konflikten Libyen-Schweiz som Chamberlain a'la 2010”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.