Försvaret, SD mm och mitt valkompassresultat...

Folkpartist igen...
Blev folkpartist på valkompassen, enligt nedan. Listar även mina svar. De partier jag normalt röstar på är moderaterna (tidigare konsekvent), kristdemokraterna och folkpartiet.

Sverigedemokraterna
SD inget riktigt bra parti. Har nämnt att viss mer eller mindre uttalad sympati med obehaglig radikal höger accepterats i SD. Deras riksdagsvalsedel, och i vissa fall kommunvalsedlar, kan kanske övervägas utifrån att man anser att en signal om invandringspolitik är nödvändig.

Men vilken strategi har SD om de kommer in på vågmästarmandat? I sämsta fall kommer de att söndra och splittra hejvilt. För det talar kanske en attityd i allmänhet hos SD:are på nätet eller det att SD:s budget är så populistisk; den bör anta att alla som hindras att invandra mandatperiodens första år -- då invandringen minskas med 90 procent -- ger besparing som per person bör motsvara flera gånger den högsta kostnad som anges för s k ensamkommande barn. Det är förstås osannolikt. Besparing mandatperioden bör vara max 1/3 av den SD anger. SD trollar alltså fram flera procent extra totalt budgetutrymme för olika satsningar. Stödjer de såna satsningar i riksdagen lär de få rösta på Ohly och kan de glömma hänsyn från Alliansen.

Förutom att SD borde avkrävas svar om den helt orimliga budgeten borde de även få svara på hur de ska agera i riksdagen. Kanske inte så smart att utestänga dem från SVT:s utfrågningar och slutdebatt.

Moderaterna, försvaret mm
Läser nu att Reinfeldt menar att det inte blir några fler skattesänkningar. Han söker uppenbarligen cementera bilden av honom som en slags socialdemokrat (sedan några år har man fått vara "otrogen moderat").

Vidare är försvarsfrågan viktig. Folkpartiets försvarspolitiske talesman, Allan Widman, skrev häromdan på Newsmill om otillräcklig försvarspolitik. Att Reinfeldt satte Tolgfors som försvarsminister var ett felsteg och om folkpartiet tar försvarsfrågan på allvar gör de något bra.

Även SD vill visst (delvis med hittepå-miljarder) satsa på försvaret, så där kanske de kan göra nytta. Men enligt SD:s program bör NATO-samarbetet avbrytas och krävs att NATO läggs ned -- Lars Ohlys kompis igen?

Ytterligare en nackdel med Moderaterna av idag är att de anammar mångkulturalism och särlösningar (*), som bl a Nyamko Sabuni och andra företrädare för Folkpartiet avvisar. Tar Folkpartiet steg bort från socialliberalism och mot en stat som inte tar mera ansvar än nödvändigt blir de -- även med tanke på vettig skol- och utbildningspolitik -- nog intressanta för gamla "riktiga moderater". (Förresten kanske Birgitta Ohlsson som EU-minister kan förklaras med att ett parti som överger socialliberalism, på liknande sätt som när "gammelmoderaten" Gunnar Hökmark sattes i Bryssel när Reinfeldt började leka socialdemokrat, bjuder "ett ideologiskt problem" på status samtidigt som denne distanseras från inrikespolitik.)

(*) Här finns t ex moderaternas islamistiske riksdagskandidat Abdirisak Waberi samt förslag på könskvotering som vänsterfeminister hyllat.

Mitt resultat i valkompassen:1 Delta NATO-ledda militära operationer, sympatiserar
2 Global skatt, helt emot
3 Privata sjukvårdsförsäkringar, sympatiserar helt
4 Fri entré på statliga muséer, emot
5 Snarast införa euro, emot
6 Licensjakt på varg, sympatiserar helt
7 Värnskatten ska avskaffas, sympatiserar helt
8 Lag om kvotering i bolagsstyrelser, helt emot
9 FRA signalspaning på kabel ska inte tillåtas, emot
10 Invandringen berikar Sverige, sympatiserar (ek. invandring dock ohållbart stor)
11 Fler unga får jobb om LAS ändras, sympatiserar helt
12 Individualiserad föräldraförsäkring, emot
13 Avskaffa avdrag för hushållsnära tjänster, emot (avskaffas när skattekilar sjunkit)
14 Ska vara förbjudet att nedladda upphovsrättsskyddat material, sympatiserar
15 Tidsbegränsad sjukförsäkring, sympatiserar
16 Betyg i årskurs 6, sympatiserar helt
17 Gröna skatter, emot (forskning på området visar att de inte är effektiva)
18 Avskaffa alkoholmonopolet, sympatiserar
19 Återinföra förmögenhetsskatten, emot
20 Begränsa antalet friskolor, helt emot (religiösa friskolors villkor kan diskuteras)
21 Inkomstskatten ska sänkas ytterligare, sympatiserar helt
22 Turkiet bör bli medlem i EU, emot (helt emot närmsta 30 år)
23 Tillåta uranbrytning i Sverige, sympatiserar helt
24 Sextimmarsdag med bibehållen lön, helt emot
25 Avskaffa monarkin, emot

Lägre inkomstskatt och ändrad LAS självklara viktigaste frågor. Tvekade mellan NATO-operationer och betyg i årskurs 6 som tredje viktiga fråga, men valde betyg som lär symbolisera bättre skolpolitik. (Med utrikespolitiska NATO-frågan hade jag blivit än mer folkpartist.)


Relaterat i Twingly-media: BLT, BLT(2), AB, AB(2), SvD, SvD(2), SMP, SMP(2), DN, DN(2), GP, GP(2), Barometern,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Comments

4 Responses to “Försvaret, SD mm och mitt valkompassresultat...”

Anonym sa...
6 juli 2010 10:51

Intressant. Mina svar är precis som dina på alla punkter förutom att invandring berikar Sverige. Blev också Folkpartist enligt barometern, med SD som mitt andra parti vilket var något förvånande då jag har röstat på M i alla år i riksdagsval.

BBS

Anonym sa...
12 juli 2010 13:26

Sverigedemokraterna hade inte kunnat göra en mer verklighetsnära budget utan tillgång till RUT ( Riksdagens utredningstjänst). Omfattningsmässigt så täcker ligger den i paritet med övriga partier både vad gäller precisering, balans samt storlek.

/Rättskavarätt

Anonym sa...
22 juli 2010 17:59

Sverigedemokraterna är det enda partiet som är demokratiskt och det skall jag rösta på.

Anonym sa...
30 augusti 2010 09:10

Enig. Kanske inte så smart att utestänga dem från SVT:s utfrågningar och slutdebatt. Jag tror de vinner mer på detta.

Det man ska se till är att de ska svara i varje sakfråga, inte bara invandringen.

SD urskiljer sig inte himla mycket. SD blir tillsvidare ett av raden toppstyrda odemokratiska partier som kommer kohandla bort demokratin om EU-medlemskapet, tror jag.

EU, en sak som ingen dryftar idag, trots att EU-medlemskapet skapat mycket av det vi ser idag.

NATO. Jo. Intressant. Att SD och Lars Ohly kan vara eniga nu om NATO belyser att politik inte borde handla om blockpolitik utan handla om sakfragor.

Alliansen. Jo, det finns ju en hel del motsaegelsefulla inslag, men alla maenniskor kan ju inte tycka lika om allt. Det skulle ju bli sektlikt.

Fler intressanta valkompasser:
http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/08/29/lankar-till-valkompasser-och-partier-samt-betygsattning/

MVH
MrPerfect72
Medlem av http://aktivdemokrati.se

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.