Johan Norberg -- kungen av fantasy

Johan Norberg refererar i en anmärkningsvärd Metro-artikel både till Larssons och Ekmans "Sverigedemokraterna: Den nationella rörelsen" samt "en hel rad böcker som publicerats i år".

Jag har läst nämnda bok och informativa böcker som släppts i år (bl a Poohls och Ekmans) och anser allmänt att bl a Larssons och Ekmans arbete varit föredömligt!

Men Norberg påstår sådant som inte återfinns samt avvisas i dessa böcker och kan därför inte ha läst dem. Han skriver dock först:
"Många länder dras med invandringsfientliga missnöjespartier, men Sverigedemokraterna är inga vanliga populister. Det är ett parti med rötter i den svenska nynazismen"
Detta är bristande allmänbildning. SD är såklart inte det enda parti som hyst personer med rötter i nynazism. Har Norberg missat att t ex österikiska FPÖ hyst sådana och i nutid haft antijudiska uttalanden? SD har beträffande antisemitism utvecklats i motsatt riktning. Det finns många partier i Europa som experter på högerextremism, t ex Anna-Lena Lodenius och Heléne Lööw, anger är klart mer extrema än SD. Nämnas kan t ex BNP och Vlaams Belang.

SD står idag stå Dansk Folkeparti rätt nära, men har i sin organisation vissa inslag av högerextrema influenser som borde granskas bättre.

Att Klarström ledde SD i partiets tidiga år är riktigt och att SD inte gjort ett tydligare avståndstagande till dessa år än man gjort anser jag är problematiskt.

Nazistuniformen (ental) på 90-talet var en spektakulär protest från en radikaliserad medlem (Tina Hallgren) mot att SD tog avstånd från det radikala. Denne uteslöts och gick sedan till Nationalsocialistisk front. Trodde alla kände till det, även de som inte läst någon bok. Uniformer förekom aldrig i SD, trots att många enligt en undersökning stod nära den ideologin. 1994 hade nära 40 procent av SD:s kandidater tidigare eller senare kontakter med nazistiska eller fascistiska organisationer, och i valet 2002 var siffran 11.6 procent (Poohl och Ekman (2010), s. 149, 154). Andel bör idag vara mindre och rör oftast de med uppriktigt ångerfulla ungdomssynder, men tveksamma senare engagemang finns.

I bl a boken Norberg nämner anges att klädkod i mitten på 90-talet inte var mot uniform utan mot skinnskallar. Uniform inom SD beskrivs inte i någon av de böcker Norberg refererar eller i andra böcker om SD. Norberg fantiserar alltså när han skriver att "Uniformer och skinnskallar skulle bort". Det ena men inte det andra!

Med sin fantasi och förkärlek för det bombastiska skriver Norberg att det var "lättare att få väljare om man hade slips än om man hade armbindel" och om "1995, när medlemmar fortfarande kunde uppträda i naziuniform". Detta motsägs alltså av Lodenius, Lööw samt i de böcker Norberg nämner.

norbergnazi_nose_sApropå Norbergs Stieg Larsson-citat, "Ingen blir mer antirasist än den rasist som plötsligt får en mikrofon under näsan", kan det stämma, men ser man på i vilka områden som SD har störst stöd är det för bl a Göteborgs kommun (som jag kollat) i invandrartäta områden. Skulle man definiera "rasist" som handlingen att undvika att bo i sådana områden torde Norberg och den s k stureplanscentern vara betydligt mer rasistiska än SD:are.

Högerextrema inslag i SD anser jag borde granskas -- bättre än idag! --, men att skräckskildringar i fantasygenren behövs är ...tveksamt.

Andra bloggar om detta: JS,
Relaterat i Twingly-media: SDS, SDS(2), SDS(3), SvD, SvD(2), SvD(3), SMP, HD, HD(2), DN, DN(2)
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Comments

3 Responses to “Johan Norberg -- kungen av fantasy”

Anonym sa...
10 september 2010 13:59

Det är en lisa att bloggosfären finns så att skribenter som tar källgranskning på allvar får någonstans att skriva.

10 september 2010 14:19

Tack!

Synd att tillbakalänkning från Metro inte fanns. Norberg demonstrerar verkligen att han ingenting läst och fantiserar!

JohannaV sa...
13 september 2010 19:36

Tack Magnus,

Jag har beundrat Norberg för mkt. bla har han skrivit lysande om Vilhelm Moberg. Han har också talat om demokratins betydelse för att bekämpa fattigdom. Han är ofta lugn och pedagogisk.

Det här han skrev på Metro, däremot är rent ut sagt bedrövligt.

JohannaV

(redan lagt min röst på sd - personkryssat för Bojerud)

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.