Expos McCarthyism och lögn för att komma åt Ekeroth

Jag har aldrig menat att Expo ljuger och anser att de oftast har de rätt eller halvrätt, även om de är ensidiga och s a s alltid har fel åt ett håll. Före valet 2010 nämnde Expo SD jämte nazistiska Svenskarnas parti som om de var likvärdiga.

När Expo kallade min blogg islamofob tänkte jag såklart att de ljög och förtalade, där de nog godtroget, men med totalitärt resultat, använde en mix av McCarthyism och tvivelaktig islamofob-definition (tvivlar på att de hade metod värd namnet).

Nu tycks Expos stab matcha SD-politikers sajter (*) mot Breiviks text. I bloggen Brussels Journal, som Kent Ekeroth länkar, finns texten "If Muslims don't clean up their house (mosque), then we will have no choice but to clean it up for you and sadly it will be violent". I Expos artikel tillskrivs detta citat "en skribent på sajten", men det är en bloggkommentar (som kuriosa från 2006).

Ett annat citat tillskrivs "ett inlägg". Meningen "We need to be willing to fight for and when fighting against tyranny we must be willing to kill for it" är tvärtemot vad Expo påstår också en kommentar (som kuriosa från 2006).

Så ljuger Expo?

Att jag undrande om detta "scoop" beror på att jag länkar Brussels Journal. Läser den iofs sällan. Är möjligen tveksam till BJ:s genomgång av Oswald Spengler, då jag inte är insatt i och misstänksam mot den konservatism han företräder -- som iofs mainstream-filosofi refererar. Detta är helt irrelevant beträffande Expos tilltag. Intellektuella konservativa och exempelvis Asia Times länkar Brussels Journal (som iofs, likt otaliga ickekonservativa och ledande intellektuella, ser problem för Europa).

Tro inte McCarthyism. (**)


(*) Varför går Expo inte igenom andra partiers bloggar? En S-politiker i Skara rekommenderar t ex sajter om bl a att terrordådet 11/9 var insiderjobb, David Icke, konspirationsteorier om Bilderberggruppen och vaccin mm. Är svaret att Expo har lika stort fokus på det knutet till "fel" invandringspolitik som på högerextremism? När Expo avslöjar SD-politikers koppling till nazism: Fine! Men istället för ihärdighet i det arbetet demoniseras SD/SD:are pga invandringspolitiken där sanningen får stryka på foten. (Såg att Expos ledande namn dominerar sajten som använder sverigedemokraternas namn, sverigedemokraterna.de, där de uttalar "fakta" i invandringspolitiken, som därmed görs opolitisk till en andra meningar kvävande diskurs. Omoget och antidemokratiskt.)


(**) Breiviks citat av Bernard Lewis (jämte 20-30 ggr Guardian och New York Times) skulle väl Expo kunna använda till att gräva fram något som ser ut som islamhat från Bernard Lewis? Det går såklart inte. Inte heller väljer de en hatisk hetsande kommentar på en Bernard Lewis-artikel. Såna finns. Nej, världens kanske ledande islamexperts "koppling till" Breivik vet Expo att de inte har cred för att "avslöja". Istället används den ohederliga metoden på andra. Att de Breivik citerar kopplas till honom är -- oavsett att Expo med bloggkommentarer går längre -- från demokratisynpunkt mycket allvarligt.

Vissa som jagat SD efter dådet twittrade att det är hyckleri när dataspel tas bort från butiker pga Breiviks spelintresse. Men lika lite som att dataspel ger våld tror forskare att koppling saknas mellan våld och politiska åsikter och ideologier av detta slag.Ytterligare kuriosa: Första google-träff när jag letade efter Brussels Journal-citat om "vita rasen" var "Let the Western countries of the white race perish in blood and suffering", som -- ödets ironi -- visade sig vara från Expos före detta medarbetare Tobias Hübinette.


Relaterat i media: SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 HD
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Comments

5 Responses to “Expos McCarthyism och lögn för att komma åt Ekeroth”

korvmacka sa...
3 augusti 2011 10:39

Ingen koppling mellan politiska åsikter och våld? Det låter som en saga.
Om man har en åsikt, politisk eller ej, som innefattar att det är tillåtet eller t.o.m. eftersträvansvärt att bruka våld så blir det per definition en koppling mellan ens åsikt och våld.
Så vad menar du?
Om du menar att det inte visats nån koppling mellan ens åsikter och huruvida man faktiskt brukar våld vill jag se en källanvisning.
Här är en som tar upp motsatsen:
http://www.sakerhetspolisen.se/download/18.5bf42a901201f330faf80002541/valdsampolitiskextremism.pdf

3 augusti 2011 14:29

Påpekandet att det inte finns "koppling mellan politiska åsikter och våld" avser INTE ideologier som förordar våld som metod, utan (naturligtvis) det som tas upp i bloggposten. Islamkritik, pro-kristen ideologi, invandringspolitik och Sverigedemokraterna, där attacker legitimeras med Breivik, men även politiska ideologier som diverse liberalism, socialism och så vidare.

Dock uttryckte Breivik sympati med kommunisten Mao och kanske andra våldsbejakande idéer, men det avsåg inte min kritik av att man attackerar invandringskritiker, pro-kristna, Sverigedemokrater osv eftersom kritik mot dessa ideologier inte har med Mao eller de våldsbejakande idéer Breivik nämnde att göra.

Men du menar att SD:s politiska ideologi är "våldsam politisk extremism" (uttryck i SÄPO-dokument)? Det anser inte Expo.

SÄPO:s dokument du hänvisar till beskriver endast SD som våldsideologiers offer, så poängen var...?

Fakta bakom mitt påstående är en svensk artikel av en forskare som jag såg igår, om att studier inte visat någon koppling mellan politiska ideologier och våld (bäst att upprepa: inte våldsideologier). Sparade inte länk men ska leta efter den. Hoppas återkomma.

korvmacka sa...
3 augusti 2011 14:34

Men hallå?
Jag argumenterar inte för att SD har en våldsideologi. Min fråga gällde ditt påstående om att det inte påvisats nån koppling mellan åsikt och våld. Du är inte tydlig med att det är åsikter till stöd för SD som inte kunnat kopplas till våld.
Så när jag inte förstår att det är vad du menar, ja jag är inte tankeläsare, jag läser vad du skriver.
Du skriver uttryckligen "Men lika lite som att dataspel ger våld visats (eller än mindre?) har en koppling mellan politiska åsikter och våld visats."
Vad är felet med att jag ställer frågan?

Om jag antytt att du bör svara direkt var jag i så fall ganska dum. Väldigt snabba svar har en tendens att inte vara så givande.

3 augusti 2011 20:57

Skrev nu om den meningen och ska försöka finna artikeln i kvällen sena timme!

Anonym sa...
11 augusti 2011 11:40

Ja, expo har helt förlorat sin trovärdighet. De uppträder som partifunktionärer tagna ur boken "1984".

Bernard Lewis nya bok "Tro och makt" finns nu på svenska. Kolla in den. Eller varför inte göra något på bloggen om den?

Fredrik

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.